Wednesday, June 19, 2013

Zaman Pak Lah PM Pakatan Nak Dia Kekal Jadi PM , Zaman Najib PM Pakatan Nak Dia Turun ? Why ?

Tajuk artikel portal media pro-pembangkang Free Malaysia Today (FMT) hari ini menarik perhatian penulis . Benarlah dengan apa yang penulis jangkakan selama ini, pembangkang melalui media mereka secara halus cuba menghasut ahli-ahli dan penyokong-penyokong UMNO menggulingkan Presiden UMNO sekarang (Najib Razak) dengan mengitar semula pemimpin veteran UMNO, Tengku Razaleigh (Ku Li) . Tidak lah dapat dipastikan samada Ku Li mempunyai perancangan sedemikian , tetapi sekiranya ada ,penulis berharap elok lah dilupakan saja perkara itu . 'Darah muda' dalam UMNO mahukan Najib kekal memimpin kerana setakat ini penulis berpendapat Najib adalah pilihan yang terbaik. Apa penulis perhatikan, sebilangan ahli UMNO atau penyokong UMNO yang 'melompat' bila dicucuk oleh artikel sebegini ialah golongan yang berusia 40an dan keatas . Tak ramai golongan ini, tetapi peranan mereka dalam 'menghasut' tidak boleh dipandang enteng. Sejarah dah membuktikan kewujudan golongan ini dalam membentuk team-team dalam UMNO yang akhirnya menyebabkan parti itu diharamkan.


Berbalik kepada artikel yang disiarkan oleh FMT yang memetik entri blog yang ditulis oleh Mohd Sayuti Omar (MSO), salah seorang penulis 'otai' dalam lidah rasmi PAS iaitu Harakah. MSO  dalam blognya telah menyatakan bahawa Anwar perlu bekerjasama dengan Ku Li untuk menjatuhkan Najib dalam pemilihan UMNO akan datang . Persoalan yang timbul sekarang kenapa Anwar perlu bekerjasama dengan Ku Li ?Adakah hubungan Anwar dan Ku Li begitu mesra sekali sehingga memungkinkan kerjasama ini berlaku . Adakah pendapat MSO ini berdasarkan pemerhatian beliau terhadap interaksi 'istimewa' antara Ku Li dan Anwar ? Penulis berasa agak pelik , kerana apa yang diketahui hampir semua ahli UMNO terutama di akar umbi cukup meluat dengan Anwar Ibrahim . Jadi bagaimana MSO boleh menggunakan elemen kerjasama Anwar-Ku Li untuk menjatuhkan Najib ? Adakah MSO mahu mengatakan bahawa masih ada di kalangan ahli UMNO yang masih 'setia' bersama Anwar ?

Sekiranya 'formula' yang dinyatakaan MSO itu benar maka boleh lah dikatakan mereka yang menyokong Ku Li secara tidak langsung menyokong Anwar Ibrahim . Kenapa beria-ia sekali lidah-lidah pembangkang ini mahu menjatuhkan Najib dan menaikkan Ku Li ? Tidakkah kita berasa pelik di situ ? Bagi mereka yang menyokong UMNO , penulis amat berharap kita berfikir mengenai situasi yang 'tidak kena' ini . Kalau dulu mereka beria-ia mahu mengekalkan Pak Lah sebagai Presiden UMNO kenapa sekarang mereka beria-ia mahu menjatuhkan Najib pula . Mudah saja penaakulan mantiknya , jika UMNO dipimpin oleh mereka yang lemah maka lebih mudah mereka menjahanamkan UMNO . Mereka sedar Najib ada kekuatan tersendiri, jadi apa yang mereka perlu lakukan ialah melaga-lagakan ahli UMNO menggunakan seorang veteran UMNO yang boleh mereka manipulasi dengan mudah, lihat saja sejarah Ku Li yang boleh dikatakan ada sedikit 'keserasian' dengan perjuangan politik 'gelojoh' Anwar.

Mungkin untuk seketika ahli-ahli dan penyokong-penyokong UMNO perlu melihat dan menganalisa pula sejarah pemilihan kepimpinan parti lawan , PAS , DAP dan PKR . Tak dinafikan ada pertandingan di kalangan jawatan-jawatan tertentu . Tetapi dalam soal pemilihan kepimpinan tertinggi parti mereka memilih untuk mengekalkan 'tunjang' kepimpinan parti yang serupa . Pelik juga apabila dikalangan mereka sendiri beria-ia mahu melihat pertandingan jawatan tertinggi melibatkan pemimpin UMNO dan melabelkan UMNO tidak demokratik sekiranya jawatan tertinggi tidak dipertandingkan. Soal di sini ialah ahli-ahli PAS ,DAP dan PKR sedar sekiranya mereka mencalonkan individu lain untuk 'berperang' merebut jawatan tertinggi parti maka akan berlaku perpecahan dalam parti .

Mereka 'belajar' dari sejarah parti UMNO , malah mungkin parti MCA pun boleh dijadikan contoh . Oleh itu mereka memilih jalan 'selamat' untuk mengekalkan kepimpinan tertinggi parti walaupun ada peluang untuk mengubahnya. Peliknya, di sebelah UMNO pulak ,pantang ada silap sikit terus ada yang mahu ambil peluang . Adakah pemimpin2 tertinggi PAS, DAP dan PKR tak buat silap ? Dengan skandal itu dan ini , respon ahli terhadap pemimpin tertinggi mereka tetap tak berubah . Masing-masing tetap konsisten dengan perancangan asal pemimpin-pemimpin mereka untuk terus menjahanamkan UMNO dan Barisan Nasional . Di sebelah kita pula , ada saja yang tak betul , tak demokratik dan tak macam2 lagi , jangan disebabkan 'nak berfikir di luar kotak' , kita menjahamkan diri sendiri . Penulis berasa lucu dengan penulisan seorang blogger veteran yang katanya 'berfikir di luar kotak' apabila membuat 'language spin' merujuk kepada artikel bahasa Inggeris The Star berkenaan sokongan Tun Mahathir untuk tiada pertandingan jawatan tertinggi dalam pemilihan UMNO akan datang.

Blogger berkenaan menulis UMNO sepatutnya lebih matang selepas 67 tahun dalam arena politik tanah air dan tak mungkin berlaku perpecahan. Penulis pula berpendapat ini bukan soal perpecahan, ini soal opsyen pemilihan pemimpin yang paling layak , pemimpin yang pernah membuktikan kemampuan beliau dan yang paling penting sekali pemimpin yang tidak ada rekod sejarah menjahanamkan UMNO . Ya , mungkin UMNO tidak akan berpecah dan penulis yakin Najib tetap mendapat sokongan majoriti ahli , cuma selepas itu akan wujud 2 blok didalam UMNO , sama seperti yang berlaku dalam MCA . Bila wujud 2 blok , nak kerja bersama-sama pun susah sebab masing-masing dah tahu, si polan adalah penyokong si polan jadi lebih elok si polan yang menyokong ini diberi keutamaan dalam sesuatu tugas kerana si polan yang tidak menyokong mungkin akan mensabotaj . Jangan tipu lah pemikiran macam ni takkan wujud . Bila keadaan macam ni berlaku maka UMNO akan jadi lemah . Ini lah yang cuba disampaikan oleh Dr. Mahathir , kita tak perlu 'berfikir di luar kotak' untuk sesuatu yang jelas dan nyata .

**Think extremely 'outside the box' can also lead to something negative .. (ie.. homosexual ,(inserting dick into anus i guess is some sort of extreme 'outside the box' thinking rite? u orgasm in a 'different' way..hehehe)

No comments:

Post a Comment