Wednesday, June 26, 2013

Perbicaraan Theresa Kok - Utusan : Wang orang Islam di Selangor turut disalur pada bukan IslamDari penulis blog Malayright , kebiadapan pemimpin Cina DAP mula terserlah apabila secara terang dan jelas mengatakan tidak setuju Islam sebagai agama rasmi negara ini . Kita sedang menunggu respon dari pemimpin2 PAS yang kononnya memperjuangkan Islam , kita juga ingin melihat apa yang akan diperkatakan pemimpin2 Melayu Islam dalam PKR . Penulis juga berasa agak marah apabila mengetahui wang umat Islam di negeri Selangor turut disalurkan pada bukan Islam. Adakah wang umat Islam yang dimaksudkan itu beerti wang zakat ? Kalau sekutu-sekutu Melayu Islam DAP ini tidak berkeras dengan sesetengah pemimpin Cina chauvinist DAP , maka penulis yakin makin ramai di kalangan puak ini akan semakin berani menghina agama Islam , contohnya seperti screen capture di bawah ini .


Kalau pemimpin berani bermulut celupar , ini kan pula pecacai2 tahap baawahan . Penulis yakin tiada tindakan diambil ke atas individu di bawah kerana pengguna ID Facebook ini menggunakan akaun palsu , diharapkan SKMM terus bekerja keras cari individu di bawah ini . Kalau dibaca sesi soal jawab kes saman Theresa Kok - Utusan , wanita Cina ini nampak benar-benar angkuh seolah-olah apa yang dikatakan itu adalah sesuatu yang boleh diperlekehkan. Jawapan kepada persoalan mengapa Theresa Kok berani beri keterangan yang menyinggung perasaan umat Islam di Malaysia khususnya ialah kerana dia tahu terdapat ramai balachi2 Melayu-Islam yang bodoh boleh diperkudakan .

dari artikel Malayright

"YB Teresa Kok dari parti DAP dalam keterangannya hari ini di Mahkamah Jalan Duta menyatakan bahawa beliau tidak setuju Islam sebagai agama Rasmi Persekutuan. Jawapan Teresa Kok ini terpancul setelah diajukan soalan daripada pihak peguam Dato Zaini Utusan dalam kes saman Teresa Kok ke atas Dato Zaini ekoran artikel cuit cuit Dato Zaini pada tahun 2010.

Saya sempat hadir dalam perbicaraan pagi tadi dan sepanjang saya berada di dalam kamar Mahkamah saya sendiri mendengar soalan dan juga jawapan apabila Teresa Kok disoal oleh peguam Dato Zaini. Memang saya sudah menjangka DAP akan terus kekal menolak Islam sebagai agama Rasmi Malaysia walaupun Teresa Kok tahu didalam Perlembagaan jelas menyatakan bahawa Islam adalah Agama Rasmi Persekutuan Malaysia.

Ada beberapa pekara lagi yang menarik sepanjang perbicaraan yang saya ikuti pagi tadi dan antaranya berhubung Wang umat Islam Selangor yang mana apabila peguam Dato Zaini bertanyakan kepada Teresa Kok mengenai kemana disalurkan wang umat Islam Selangor beliau menjawap bahawa ada peruntukan wang yang disalurkan bukan sahaja kepada umat Islam Selangor. Malah Teresa Kok juga turut mengakui penyaluran wang umat Islam Selangor kepada agama lain mendapat banyak bantahan daripada umat Islam Selangor. "

klik sini untuk artikel penuh

artikel2 berkaitan yang lain klik sini

No comments:

Post a Comment