Saturday, June 29, 2013

Kalau Nazri Boleh Arah Jonker Walk Dibuka Semula , Menteri KeTTHA pun boleh arah Langat 2 diteruskan

Dengar cerita Nazri Aziz sebagai Menteri Pelancongan baru minta supaya Jonker Street dibuka semula untuk perniagaan selepas KM Melaka sebelum ini mengarahkan penutupannya ? Persoalan sekarang ialah perlu kah KM Melaka ni ikut kata Nazri Aziz ? Nazri Aziz ialah Menteri Persekutuan , kalau dia arah Jonker Street boleh dibuka semula iaitu 'overrule' keputusan KM Melaka , maksudnya Nazri Aziz juga ada kuasa untuk 'overrule' arahan-arahan yang dibuat oleh KM di Pulau Pinang dan MB di Selangor atau Kelantan.



Tindakan Nazri Aziz ni menunjukkan Menteri lebih berkuasa dari Ketua Menteri atau Menteri Besar , jadi secara mantiknya Menteri KeTTHa seharusnya boleh 'mengarahkan' MB Selangor Khalid Ibrahim untuk membenarkan supaya Projek Langat 2 diteruskan sejak dulu lagi . Tetapi kita tanya diri sendiri kenapa Menteri KeTTHA tak berbuat demikian malah terpaksa melalui pelbagai prosedur ? Adakah pak menteri-pak menteri kita hanya berani pada KM dan MB yang berada di bawah pemerintahan BN , tetapi hilang punca apabila terpaksa 'deal' dengan KM dan MB dari negeri-negeri PR ?

Oleh itu, penulis berpendapat KM Melaka harus tetap dengan pendirian beliau sebelum ini iaitu membuka Jonker Street untuk laluan lalu lintas . Tak perlu layan sangat dengan pelbagai kerenah samada datang dari PR atau BN sendiri . KM Melaka juga harus memikirkan kaedah bagi memantapkan lagi ekonomi peniaga-peniaga terutama dari kaum Melayu di Melaka . Mungkin boleh difikirkan satu lokasi yang sesuai di kawasan bandaraya Melaka untuk mereka menjalankan perniagaan mereka . Jangan jadikan Melaka pusat cetak rompak dimana barangan tiruan dijual secara terbuka sesuka hati . Benar kita ingin menarik pelancong asing, tetapi adakah mereka datang ke Malaysia untuk beli barangan cetak rompak atau tiruan ?


Mungkin Menteri Pelancongan sendiri harus bekerjasama dalam memikirkan inisiatif untuk membenteras penjualan barangan tiruan di Malaysia . Dari laporan penulis International Business Times, Malaysia adalah antara negara yang mengeksport barangan tiruan dan cetak rompak. http://www.ibtimes.com/counterfeit-goods-most-china-account-2-percent-world-trade-1199559 . Perkara ini seharusnya di benteras hingga ke akar umbi bagi menjaga imej Malaysia di mata dunia . Penulis tak menafikan memang barangan cetak rompak dan tiruan dijual di mana-mana tetapi di Malaysia kita kesal kerana wujud pula satu tempat di mana barangan tiruan dijual secara terbuka , seolah-olah 'menghalalkan' perniagaan cetak rompak itu . Adakah tanda dilarang menjual barangan tiruan di Petaling Street itu hanya sebagai 'make-up' saja?


4 comments:

Nazri Aziz hanya berani tunjuk lagak dengan orang UMNO saja.Kalau dengan pembangkang,telur dia masuk ke dalam lubang jubor.Dengar kata si Nazri ni gay boy jugak la.

entah-entah nah zhe li ah jis dapat bayaran dari kongsi gelap kat petaling street dan jonker street ...
setahu aku kat petaling street dan jonker street menjual barangan tiruan dan bahan cetak rompak ...
kesemua barangan itu salah di sisi undang-undang ... dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri yang bertanggungjawab menguatkuasakan undang-undang berkaitan ...
mungkin bayaran wang perlindungan dari kongsi gelap menyebabkan nah zhe li ah jis bersuara mempertahankan lokasi perniagaan haram di tempat yang haram ...
dan diam membisu apabila perniagaan melayu ditutup oleh cina dap ... biar apa pun alasannya ...

adakah orang melayu islam ada brani bangkit seperti orang islam yang ditindas di syria?

ikuti keadaan di syria di link youtube ini.

https://www.youtube.com/watch?NR=1&v=3jx4SubhS4M&feature=endscreen&bpctr=1371798019


https://www.youtube.com/watch?v=WvnHeY7lNc4

https://www.youtube.com/watch?NR=1&v=o-2JKC1CujA&feature=fvwp


WAJIB umat islam di malaysia turunkan nazri serta merta dari jawatan yang paling lemah dalam pentadbiran.

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu