Monday, June 10, 2013

Cubaan menghangatkan semula fitnah 'basi' Altantuya untuk ditanam dalam pemikiran pengundi baru

Minggu lepas kita dikejutkan dengan tindakan 'kurang ajar' delegasi Mongolia ke Sidang Kemuncak Global Wanita di Kuala Lumpur . Wakil delegasi berkenaan , J Erdenechimeg dalam satu sesi soal jawab meminta Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat untutk menjelaskan kejadian pembunuhan warga Mongolia , Altantuya Shaaribu . Tindakan melontarkan pertanyaan secara terbuka itu jelas merupakan satu cubaan untuk memalukan Perdana Menteri DS Najib dan Rosmah yang kononnya dikatakan mempunyai kaitan dengan kejadian itu . Wakil Mongolia berkenaan juga menggesa supaya perbicaraan semula diadakan , walhal kes berkenaan telah selesai beberapa tahun lepas. Pelbagai penafian dan penjelasan telah dibuat oleh DS Najib , malah beliau telah bersumpah laknat bahawa beliau tidak mengenali warga Mongolia itu .


Walau bagaimanapun , tekanan demi tekanan tetap diberikan dengan tujuan untuk menjatuhkan kredibiliti Najib dan Rosmah. Bagi mereka yang telah mengikuti kes ini sejak awal lagi tentu sedar bahawa individu-individu yang menyebarkan fitnah ini telah mengaku bahawa tindakan mereka sebelum ini adalah disebabkan arahan 'peliwat no.1 negara' yang mana penulis pasti ramai orang yang mengetahui siapa yang dimaksudkan. Tindakan wakil dari Mongolia ini dilihat seperti telah dirancang, dan soalan yang dilontarkan seolah-olah menjadi cetusan untuk 'memanaskan' semula isu yang telah berlegar hampir 10 tahun .

Penulis berpendapat eloklah kronologi kes ini serta penafian2 beserta bukti yang menunjukkan bahawa tiada penglibatan Najib dan Rosmah didokumentasikan dalam pelbagai bahasa terutama sekali bahasa Mongolia. Selama ini banyak hujah2 yang disebarkan dalam internet adalah dalam bahasa Melayu , manakala hujah2 dalam portal2 dan blog2 berbahasa Inggeris pula mungkin tidak pada sasaran iaitu mereka yang berada ni negara luar . Barua-barua pembangkang kali ini mungkin akan menggunakan teknik menyebarkan fitnah mengenai pembunuhan Altantuya ini pada masyarakat luar negara pula bagi mewujudkan reaksi masyarakat antarabangsa yang tertipu dengan fitnah, seterusnya memberi tekanan pada kerajaan Malaysia.

Walau bagaimanapun, apa yang mereka harapkan itu mungkin tidak akan berlaku kerana rakyat2 di luar negara sibuk dalam menangani dan berdepan dengan urusan negara masing2 . Contohnya di Turki yang kononnya dikatakan mempunyai hubungan yang baik dengan ketua pembangkang di Malaysia turut menghadapi bahang 'revolusi' dari rakyatnya sendiri . Bukan apa yang berlaku di Turki sesuatu yang agak ironik kerana sebelum ini pemimpin negara itu (Erdogan) dikatakan menyokong perjuangan reformasi di Malaysia , namun kini mungkin beliau perlu memikirkan semula 'sokongan' yang diberikan itu . Cuma tindakan preventif masih perlu dilakukan daripada terus membiarkan fitnah ini diulang-ulang.

Penulis tertarik dengan saranan wakil Mongolia berkenaan supaya kerajaan memberi bantuan kepada 2 orang anak wanita Mongolia yang dibunuh itu . Persoalannannya mengapa kerajaan perlu memberi bantuan sedangkan lebih banyak lagi rakyat Malaysia yang lebih berhak untuk dibantu. Ramai lagi warga negara asing yang mati di negara ini tetapi tiada pula waris-waris mereka menuntut supaya kerajaan memberikan pelbagai bantuan . Sebenarnya permintaan yang dibuat ini adalah perangkap , sekiranya bantuan diberikan seolah-olah menunjukkan kerajaan yang diteraju Najib cuba membuang rasa bersalah dengan bantuan yang diberikan . Pada penulis sekiranya PR benar2 rasa simpati terhadap nasib keluarga Altantuya , eloklah mereka sendiri menganjurkan kutipan derma untuk diberikan kepada waris2 wanita itu.Kini timbul satu lagi cerita baru iaitu Sirul anggota polis yang dijatuhkan hukuman , mahu perbicaraan semula dilakukan atas sebab ada kesilapan dalam perbicaraan lepas . Pelik sekali tindakan Sirul ini , kenapa selepas bertahun-tahun perbicaraan dijalankan beliau tidak menimbulkan soal ini dan tiba2 sahaja selepas pilihanraya ada saja alasan yang dikemukan ? Adakah Sirul didatangi individu2 tertentu supaya membuat tuntutan ini ? Kita perlu ingat , mahkamah menjatuhkan hukuman mati terhadap Sirul , sesiapa saja yang mengalami dan menanti hukuman ini pasti  berdepan dengan pelbagai tekanan , mereka yang mampu meringankan atau melepaskan beliau dari hukuman mati pasti dijadikan 'tuan' .

Pelik dengan perangai pemimpin2 dan penyokong2 PR mengatakan hukuman mati ke atas Sirul adalah drama dari kerajaan BN , sekiranya benar drama kenapa perlu Sirul memohon untuk perbicaraan silap dilakukan , bukankah lebih mudah bagi 'sandiwara' ini sekiranya Sirul terus 'dilepaskan' dan menjalani kehidupan sebagai individu lain ? Sebenarnya apa yang dipersoalkan penulis ini adalah teori-teori yang dicanangkan oleh pemipin2 dan penyokong2 PR selama ini . Namun kini terbukti teori2 yang disampaikan mereka selama ini hanyalah sampah semata-mata.

No comments:

Post a Comment