Thursday, June 27, 2013

Bank Dunia Jangka Pertumbuhan Ekonomi Malaysia 5.1% Untuk Tahun 2013 & 2014

Di sebalik bermacam demonstrasi , tunjuk perasaan dan bermacam lagi fitnah yang dilemparkan kepada kerajaan Barisan Nasional , Bank Dunia telah mengeluarkan kenyataan bahawa ekonomi Malaysia dijangka akan terus berkembang pada kadar 5.1%  pada 2013 dan 2014 . Tahniah di ucapkan kepada Perdana Menteri , walau terdapat pelbagai usaha untuk menjahanamkan kerajaan Barisan Nasional samada dari dalam dan luar , beliau tetap 'steady' dengan dasar2 ekonomi yang direncanakan . Di sebalik perkembangan ekonomi yang memberangsangkan ini, masih terdapat tekanan-tekanan samada dari pembangkang dan suara-suara sumbang dari kalangan segelintir ahli UMNO sendiri memberi 'hints' supaya kepimpinan dalam UMNO diolah kembali dengan alasan kegagalan dalam mendapatkan majoriti 2/3 dalam pilihanraya yang lepas.Kita faham kenapa pihak pembangkang mahukan Najib berundur sebagai PM kerana mereka sedar kemampuan Najib dalam menguruskan ekonomi Malaysia sudah terbukti . Cuma apa yang kita keliru ialah ada sikap sesetengah ahli dan penyokong UMNO turut mempunyai pendapat selari dengan pihak pembangkang . Pada penulis setakat ini individu yang paling layak memegang jawatan Presiden UMNO dan jawatan Perdana Menteri adalah Najib Razak . Tun Dr. Mahathir sendiri akui kebolehan Najib , malah sepatutnya Najib yang dipilih menjadi pengganti beliau dan bukannya Pak Lah . Namun , Tun Dr. Mahathir telah membuat kesilapan kerana melantik Pak Lah .

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2006/6/8/nation/14473163&sec=nation

Dari petikan Thestar ;

"The former Prime Minister, who retired in 2003, said Abdullah had not been his first choice as successor but second after current Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak."

"Dr Mahathir said Najib received the highest votes but he decided to choose Abdullah anyway."


Jadi keputusan segelintir ahli UMNO atau penyokong UMNO yang cuba menghasut supaya Najib digulingkan adakah mempunyai calon yang lebih baik ? Perlu diingat , ramai di kalangan pemimpin-pemimpin UMNO mempunyai isu masing-masing , siapa saja yang mengganti akan ada saja isu yang akan dimainkan pembangkang . Kedengaran suara-suara sumbang menyebut Tengku Razaleigh , tapi kita perlu ingat isu-isu pernah ditimbulkan Tengku Razaleigh pada satu ketika dulu , malah kadang2 nada yang dimainkan beliau seolah-olah menyokong pihak pembangkang . 

Kita juga tidak mahu di kalangan pemimpin UMNO yang hanya kuat berkokok tetapi hasil kerja 'zero' . Kriteria seorang Perdana Menteri tak cukup hanya dengan pandai bercakap soal hak Melayu dan sebagainya , seorang Perdana Menteri juga perlu mempunyai 'track records' dalam pembangunan ekonomi negara, seorang yang mempunyai pendidikan tinggi dan ada karismatik dan mempunyai kebolehan komunikasi yang baik . Jangan lah hanya disebabkan tidak bersetuju dengan beberapa tindakan PM golongan-golongan ini sanggup memilih seorang 'bidan terjun' untuk merebut jawatan Presiden dalam UMNO . Kalau 'bidan terjun' ini pandai bercakap mungkin yang terpengaruh akan terus memilih lantas peristiwa 'Pak Lah' akan berulang semula. 

Penulis berpendapat biarlah kita meneruskan momentum yang ada sekarang kerana tempoh 5 tahun bukanlah satu masa yang panjang . Sekiranya berlaku perbalahan terutama dalam UMNO , kita akan bemula dari kosong semula , pertama untuk menyatukan semula ahli2 UMNO , kedua untuk mendapatkan sokongan rakyat kepada UMNO . Buat kerja dua kali . Di pihak pembangkang pula masing2 setia mahu kepimpinan tertinggi kekal , mereka tak perlu berbalah sesama sendiri dan hanya perlu beri tumpuan untuk memenangi hati rakyat seterusnya mengambil alih pentadbiran dari UMNO . Mereka hanya buat kerja 1 kali saja dan meneruskan kelangsungan momentum sedia ada , sedangkan di pihak UMNO-BN , kita terpaksa selesaikan masalah dalaman parti tetapi pada masa yang sama cuba mengambil hati rakyat . Rakyat pula melihat kenapa mereka perlu bersama dengan parti yang mempunyai pelbagai isu dalaman ?

No comments:

Post a Comment