Monday, May 6, 2013

Pengundi Sellfish dan Kurang Ajar !

This morning when I login into my Facebook account , this FB status really caught my eye. Cerita pasal luahan perasaan seorang petugas yang menghantar makanan kepada petugas SPR semasa hari pembuangan undi. As what written, those poor petugas SPR kena maki with the 'extremist' voters. Tak ada respect langsung, I'd seen this at the place where I casted my vote, memang ada perangai2 setan macam ni.

This one Ah So said what had been written in the internet (her particulars) and what's provided to her by the petugas SPR is not the same, come on la its only wrong 'saluran' mistake lah and she tried to create some drama there bcoz of that?. Aku nak bahasakan nanti dikata kurang ajar la pulak.

Satu lagi story pasal 'extreme' voter ni , as shared by my 'Cikgu' . This happened at the place where he casted his vote. This one Apek suddenly shout "ink hilang, SPR tipu" , then this 'Cikgu' replied "kalau ink hilang, u pergi undi sekali lagi lah" . This apek then answered "kita tak tipu,kerajaan selalu tipu sama kita.." , and 'Cikgu' quickly answered "bila kerajaan tipu sama lu ? " . This apek tersenyap tak boleh jawab. The 'Cikgu' continue "yang saya tau pegi beli barang hardware mesti kena tipu, pergi beli ikan mesti kena tipu, pegi Balakong lagi banyak kena tipu". Hahaha...right on his face .

Ok back to this petugas SPR story before I melalut even more . Cuba baca dan hayati luahan hati di bawah ni.

Yesterday morning (on 5th May 2013, my husband and I woke up at 4.30 a.m. At 5.00 a.m. we carried our sleeping baby to make out way to an elections center. Officially, we are part of the people that are responsible in ensuring that the Petugas SPRM are fed. Indirectly, we help with the elections in ensuring that these people do their job properly.

By 5.30 a.m. we arrived, with my sleeping baby on tow to help with preparing breakfast. The Petugas were already there. They greeted us very courteously and very friendly.

At 8.00 a.m. we delivered breakfast to the rooms and the camps. These people were entertaining a few hundred early voters as polite, as courteously and as friendly as possible. What they got were jeers and called 'bodoh punya kera-bn...buat kerja lambat' from more than a few voters. At one time, one of the Petugas had to say, 'maaf, encik...kami hanya jalankan tugas.' They were sweating and trying to work as fast as possible. Even me, a lowly person delivering breakfast can see that.

When I got to the rooms, some voters stopped me to take the food away. I told them (a little hot under the collar because of what I just witnessed) tersely that these are only for Petugas. One of them, very loudly commented, 'Oh...orang yang kerjanya duduk sepanjang hari dapat makan. Kita yang beratur tengah panas ni, tak dapat apa-apa.' They failed to realize that the Petugas SPRM had to stay put from 5.00 a.m. till whatever time that the voting is done before they can go home while the voters only had to stand in line for an hour and then they can go back to whatever they want to do.

By lunch delivery, most of them did not even touch their breakfast due to the in-flux of people coming in. By tea (my last delivery) they still haven't touch their food. Only the drinks and the fruits were touched because they were so busy.

Our team were running around from cooking, packing and delivering and had to have my daughter take second place to the work because we want to make sure that our contribution to this elections were done the best possible. The Petugas did their very best to ensure that everyone can have their say in how they want the country to be...be it 'Ini Kali Lah' or 'Lain Kali Lah.'

What saddens me is this: No matter how much these people are trying to do their job, someone will always call them names. Is SPRM perfect? No, but they spent months training these people we meet today to be as good as they can to help you have your say. Even though my function is indirect...I am proud to work alongside these 'kera-bn' as so many people seem to like calling them.

How perfect have you been? You, who calls people corrupt but probably be shooting blanks and have affairs from time to time? You, who claimed that so-and-so bribed people but once signed cheques worth RM200K just to make sure you get a project? Or you, who smuggled your Indonesian maid illegally just so that you can escape the fee set by both governments with the excuse that you can't afford it? Like pot calling the kettle black? None of us are perfect. But it's good to do our best to see the good in people than just close our eyes to any goodness just because we don't like what they represent (or think they represent)

Remember, these people have families and someone out there love them. To those people that has called them names, I want to ask you, how would you feel if someone calls your daughter/son/grandchildren names because they are frustrated with your loved ones' boss or company? Still can't imagine? Then I sincerely hope one day you will feel how it is to be called names over something you are completely powerless over.



Sent from my BlackBerry® smartphone over the TuneTalk network

15 comments:

jauhari jua mengenal manikam.. alangkah baiknya jika kita semua sering mencari kebaikan seseorang dan bersyukur, serta manunjukkan kemuliaan kita sebagai manusia berakal dan rasional. hidup ini pasti aman

This comment has been removed by a blog administrator.

Thank you for being kind & thoughtful... PEACE! STABILITY! PROGRESS!!!

China tak boleh dipercayai

Gelombang Tolak China

Bukan semua petugas kat SPR tu penyokong BN. diorang pun ada yang mengundi PR.. tu semua orang kena sedar. ramai kawan saya yang bertugas masa pilihanraya adalah penyokong tegar PR. kenapa mesti diorang masih mejumudkan fikiran dengan asyik menyangka yang negatif sahaja terhadap SPR dan BN. itupun bumiputera kita masih tak sedar2 lagi. jangan negara kita jadi macam negara Fiji sebelum ni.. diperintah oleh orang kerturunan Jepun walaupun diorang bukan penduduk asal. segala hak diketipan.. kekayaan dikaut.... negara dah tergadai baru nak terbangun dari mimpi. sedarlah wahai bumiputera.. Cina ada Negara China, Indian ada Negara India.. Kita... Melayu kena ada Malaysia.. Jaga la negara kita baik2.

rasanya hampir 50% atau lebih penjawat awam yg menyokong pembangkang ni.. malah isu undi yg tak telus kononnya pun dorang masih sokong pembangkang dalam isu pengundi hantu bangla dsbnya walaupun dorang ni juga dilantik sebagai petugas SPR yg pastinya tahu kewujudan ejen parti sebagai pemantau dalam proses pengundian.. tak tahulah saya dorang ni masih mampu berfikir secara logik atau tidak padahal gred 41 belaka..
isu pengundi hantu sepatutnya tidak wujud dengan adanya ejen pemantau parti sebab ejen ni akan memerhati sebarang keraguan, atau kemusykilan identiti pengundi dalam proses pengundian tersebut.. tapi mungkin akibat taksub, dendam atau terpengaruh dgn kenyataan pemimpin mereka (yg main isu ni geng anwar - anwar, azmin, nurul izzah dan rafizi).. lainlah kalau ejen parti tu pun subahat jugak, atau bukan org tempatan..
keduanya, isu pengundi bangla dari sabah, memang tak keterlaluan saya kata, siapa yg percaya terutama org sabah sendiri tu memang bodoh.. bangla di sabah, hahahah si anwar ni buat lawak ka? bangla tu selalu saya nampak di KLIA, bukannya di KKIA.. di sabah ni kalau pti dari pilipin dgn indon saja banyak...
ketiganya, isu dakwat kekal yg tidak kekal, memanglah hilang kalau ko cuci, nama juga nak mengikut syarak, syarat ikut syarak dakwat tu hendaklah tidak menghalang air wuduk sampai ke anggota badan.. tda pilihan kena guna dakwat berunsur air, sedang dakwat berunsur minyak pun mudah dihilangkan apalagi guna unsur air...
secara kesimpulannya, biarpun org tu belajar tinggi, tp fikirannya belum tentu sama dgn akademiknya.. ketaksuban akan menutup pintu hati kepada kebenaran biarpun hati itu dimiliki oleh seorang ustaz/ustazah..

sekian, jangan marah

Aku x percaya ini "Tsunami Cina" spt yg digembar-gemburkan. Ini cuma riak2 kecil pergerakan ultra-cina. Aku masih percaya masih ramai lg cina malaysia yg pure patriotic to their country! I most respect Prof. Khoo Kay Kim and Dato' Lee Lam Thye. Tetapi kerana riak2 kecil itulah "Tsunami Melayu" yg sebenarnya akan berlaku mulai hari ini! Percayalah! Melayu yang patriotik kpd negaranya, yg sayangkan agama & bangsanya akan bangkit! InsyaAllah riak2 kecil ultra-cina ini akan dpt dipatahkan!!!

Tolong war-warkan dlm facebook tentang produk2,kedai2 dan perkhidmatan yg ditawarkan olh org2 melayu...listkan byk2 mengikut negeri. Gunakan media maya ini utk melancarkan gagasan BUY CHINESE LAST. Melalui cara ini diharap org melayu dpt menolong melayu yg lain dn pada masa yg sama mengurangkan kalau tidakpun melumpuhkan penguasaan ekonomi org2 cina. Org2 kaya melayu..sila berniaga dan membuat pelbagai perkhidmatan seperti kaum cina sekarang, tawarkan di internet melalui blog2 dan sebagainya. Berusaha drpd sekarang.

Itulah... masalahnya orang Melayu mmg x sedar diri.. dah terantuk baru nak tengadah...
Dah tergadai negara nanti barulah nak sedar.. masa tu semua dah terlambat.... buka lah mata kamu wahai orang2 Melayu...

salah anwar keturunan BABI, penyebab segala mala petaka..

Tahniah Datuk Najib diatas kemenangan BN..teruskan usaha untuk mentadbir negara dengan penuh amanah dan berwawasan dan perbaiki kelemahan yg ada....Fuhhh hampir2 jugak la nak jadi macam cerita pak pandir tu "menang sorak kampung tergadai"...Apa pon BN kena kerja lebih kuat lagi pada PRU14 nanti takut2 "kadok naik junjung" masa tu baru betul2 jadi "melukut ditepi gantang".

Sungguh bernas, praktikal dan berfaedah idea tuan/puan/cik. mari mulakan langkah yang lama tertunda sekarang demi kejayaan dunia dan akhirat, sama sama kita lakukannya mengikut kemampuan masing masing walaupun sikit/kecil.

Ini semua salah anwar ibrahim dan nurul izzah...dia yang mula memecahkan perpaduan kaum selama ini..tak termasuk lagi puak melayu yang taksub dengan pemimpin diorang...yang tak berfikir dan taknak cari kebenaran...yang taknak bberlapang dada....kalau bukan org melayu sendiri yang belakangkan atau mempersoalkan pemerintahan orang melayu.,,,cina takkan berani mempersoalkan ketuanan melayu...macam kat tempat aku, ada ustaz dg44 sanngup kempen suruh org pangkah dap....kecewanya akuuuuuuu melihat melayu yang tak baca sejarah dan sanggup gadai agama dan bangsa untuk kepentingan politik dan ketaksuban mereka...selain itu juga banyak kakitangan kerajaan yang tak menyokong bn..mereka inilah yang sedikit sebanyak menjadi agen menyebarkan dakyah2 pr....bukan nye tak cerdik tapi.......

Don't worry those rude Chinese are worst where they don't follow rules and ethics thought Confucius told them to follow. What to do there is only very small amount of rule and ethics abiding Chinese. Kudo to Ah So for withstanding them. If I was there I would give them a piece of my mind.

Sokong! Mulai sekarang utamakan kedai Melayu. Kedai Runcit Melayu pun takpe... mahal 20sen extra pun xpe... Walaupun dia ambil dari pemborong cina tapi kita masih memberi keuntungan pada melayu taukeh kedai...lepas ni aku cuma pergi petronas isi minyak, beli baju kt pasar malam, beli kain kat kedai Jakel dan makan kat kedai melayu atau mamak .x makan fast food sbb mostly taukey fastfood is 99% mostly cina.

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu