Friday, May 3, 2013

Majlis Professor Negara (MPN) 'perbetulkan' laporan UMCEDEL

Baru-baru ini UMCEDEL telah membuat satu kajian yang menunjukkan sokongan rakyat terhadap Najib dan BN adalah lebih rendah berbanding Pakatan . Ramai pihak yang mempersoalkan kaedah kajian yang dibuat oleh UMCEDEL itu , walau bagaimanapun kajian-kajian sebegini bukanlah hanya dilakukan oleh satu entiti saja , ini bertujuan untuk mengurangkan ralat . Bagi mereka yang belajar Statistik pasti tahu , sekiranya lebih banyak sampel kajian ada , maka kejituan bagi hasil kajian adalah lebih tepat . Maka dengan itu beberapa agensi lain turut membuat kajian yang sama dengan variasi yang lebih pelbagai.

Dua lagi agensi akademik yang membuat kajian serupa ialah Institut Kajian Politik (MAPAN) UUM dan Majlis Professor Negara (MPN) . Kajian yang dilakukan oleh MAPAN dan MPN lebih terperinci dan tidak hanya tertumpu kepada maklum balas pelajar semenanjung. Sampel kajian  adalah terdiri dari 3550 pelajar dari semenanjung, sabah dan sarawak dari pelbagai latar belakang dan kaum yang layak mengundi. Dari maklumat yang diperoleh , kajian adalah berkadar 95% tahap keyakinan dengan margin of error sebanyak 0.022. Gambarajah di bawah adalah hasil kajian yang dibuat oleh kedua-dua agensi berkenaan.
3 comments:

 1. pakatan memang terkenal dari dulu. kuat tipu. ketua dia adalah anwar

  ReplyDelete
 2. ya aalh selamatkan Malaysia. tolak anwar Ibrahim. penjahat dalam terang

  ReplyDelete
 3. Ya Allah Ya Rahman.. selamatkanlah bumi Malaysia ini dr politik jahat, penipu, samseng dan jijik yang dibawa oleh Pakatan Rakyat.

  Selamatkanlah bumi tercinta ini dr dinodai iblis2 berkepala manusia Pakatan Haram, dgn kekuasaan-MU yang Allah.. kalahkan dan musnahkan pakatan mereka.. dtgkanlah pertolongan dan hidayah buat UMNO BN utk terus mentadbir negara ini..

  Aminn!

  ReplyDelete