Wednesday, May 15, 2013

Jangan ambil mudah 'Gay's Power' .

Artikel kali ini bukan lah bertujuan untuk menghina atau merendahkan-rendahkan golongan yang kita gelar 'gay'. Cuma penulis terfikir sebentar tadi apabila melihat 'tsunami politik' yang berlaku di Malaysia sebenarnya berpunca dari seorang pemimpin parti politk yang dikatakan mempunyai kecenderungan ini. Malah beberapa orang anak didik pemimpin ini juga dikatakan mempunyai kecenderungan yang serupa.

Senario politik tanahair melihat pemimpin ini dan anak didiknya begitu agresif sekali menjalankan kempen, malah mereka ini berjaya mempengaruhi rakan2 sekutu untuk turut serta dalam politik jijik dan fitnah. Prinsip Machivelli 'matlamat menghalalkan cara' digunakan sepenuhnya bagi membentuk persepsi buruk kepada pihak lawan. Jika diperhatikan, senario ini jarang sekali berlaku sebelum ini.

Rakyat dimomokkan dengan pelbagai fitnah jahat yang diadun dengan beberapa fakta supaya sesuatu tuduhan atau fitnah itu kelihatan benar. Bagi orang kebanyakkan, mereka malas untuk mengetahui teknikaliti di sebalik sesuatu perkara itu, mereka mahu perkara yang mudah utk difahami, contohnya pembelian kapal selam adalah pembaziran. Namun 'teknikaliti' di sebalik pembelian itu gagal disebarkan kepada orang ramai bagi mengelakkan mereka salah faham.

Maka anasir2 pemfitnah yang terdiri daripada sekumpulan 'gay' tadi memulakan gerak kerja mereka. Mereka akan mula menyiasat dan cuba mencari ruang2 kosong untuk diadun mencari fitnah yang maha hebat. Si 'Gay' tua dan si 'Gay' muda mengembeling tenaga menghasut rakan2 sekutu bagi menyebarkan fitnah kepada penyokong kumpulan sekutu tadi. Lama kelamaan hal ini akan menjadi 'viral' dan mewujudkan persepsi seolah olah perkara itu benar .

Malangnya di sebalik sebaran fitnah maha dahsyat ini, agensi2 yang difitnah mengambil masa yang lama untuk menjawab dan teragak-agak untuk memaklumkan hal sebenar. Kalau ada pun seperti sekadar melepaskan batuk di tangga. Maka apabila wujud keadaan ini, maka terpaksalah golongan2 tertentu di dunia maya seperti bloggers, facebookers, twitters dan Youtube-er membuat penyiasatan sendiri, memudahkan kaedah penerangan dan seterusnya mematikan fitnah yang direkayasa itu.

Walau bagaimanapun, bilangan yang dapat diselamatkan daripada terus di hanyut fitnah dan pembohongan kumpulan 'Gay' tadi tidaklah ramai memandangkan masa memainkan peranan utama. Lebih lama sesuatu fitnah itu dibiarkan berleluasa tanpa ada tangkisan fitnah secara segera atau kaedah berkesan menghentikan fitnah itu menjadi viral, maka proses untuk menangkis fitnah tadi akan menjadi lebih sukar.

Jadi pihak2 yang berperanan seharusnya bertindak menggunakan kaedah2 yang difikirkan sesuai bagi menyekat peluang fitnah untuk dicipta , fitnah tercipta apabila ada 'sumber' untuk dijadikan bahan fitnah sekiranya 'fitnah' yang dibuat tiada sumber maka itu adalah jenis fitnah yang lemah. 'Sumber' fitnah yang biasa diguna pakai oleh kumpulan 'Gay' tadi adalah melalui penggunaan dokumen2 , dokumen yang diperoleh akan diadun bagi mewujudkan persepsi.

Contoh paling mudah ialah dokumen kemasukan cincin kontroversi ke negara ini atas nama Rosmah Mansor, kumpulan 'Gay' tadi hanya akan mewar-warkan dokumen kemasukan cincin kontroversi kononnya dibeli oleh Rosmah, namun mereka sengaja menutup fakta cincin yang dibawa keluar dari negara. Malangnya, hal seperti ini berlaku adalah disebabkan pengkhianatan kakitangan awam itu sendiri. Oleh yang demikian keluar masuk dokumen seperti ini seharusnya dipantau dengan rapi.

Katakan, fitnah telah berjaya diadun. Maka langkah seterusnya ialah sebaran fitnah. Sebaran yang berlaku seharusnya dihentikan dengan segera. Walaupun pada mulanya ia nampak kecil, namun impaknya akan dilihat selepas beberapa tahun kemudian. Jadi apa yang perlu dilakukan ialah pantas menafikan fitnah dengan fakta dan dokumentasi sokongan dan seterusnya menyekat sebaran fitnah dengan pelbagai yang difikirkan sesuai.

Kemampuan kumpulan 'Gay' ini untuk mengambil alih negara tak boleh dipandang enteng. Kalau dulu kita dengar orang bercerita tentang 'Giri's Powers , tak mustahil satu hari nanti kita dengar pula cerita tentang 'Gay's Power' . Mana nya tak? Mungkin setelah melihat sekumpulan 'Gay' berjaya mempengaruhi sejumlah besar rakyat negara ini, maka gay2 lahanat yang lain semakin berani bersuara.

Salah seorang yg merupakan executive syarikat penerbangan tergedik gedik dalam laman twitter bercerita pasal akhbar utusan yang kononnya racist, tak pula dia komen akhbar2 berbahasa lain daripada bahasa ibundanya. Seperti yang penulis katakan tadi, bukan lah berniat untuk menghina golongan gay, ada di kalangan mereka yang baik dan ada pula berperangai sundal, kesilapan mereka adalah tidak mengikut fitrah yang ditetapkan oleh Allah.

Golongan sebegini tidak layak untuk memimpin negara walau apa pun sekali alasannya. Bayangkan sebuah negara Islam menjadikan 'Gay' atau 'Biseksual' sebagai seorang pemimpin ? Adakah kita fikir rakyat di negara2 maju seperti US sudi mempunyai seorang pemimpin yang mempunyai orientasi seks yang songsang dan tak kurang masalah moral yang teruk ? Tentu pernah ingat bagaiman Bill Clinton tersungkur hanya disebabkan 'dikerjakan angin' oleh Monica Lewinski ? Masalah di negara ini ialah kita mempunyai sejumlah rakyat yang taksub dan tak mahu menerima kenyataan.
Sent from my BlackBerry® smartphone over the TuneTalk network

No comments:

Post a Comment