Friday, May 3, 2013

Akhirnya, kini pasti kerajaan Australia 'bo' layan dengan permintaan Anwar

Akhirnya dengan berbaki 2 hari saja lagi untuk pilihanraya , Australia terus konsisten tidak melayani tuntutan al-juburi (dengan merujuk kepada gelaran yang diberi oleh Mat Sabu) dan sekutu beliau dari Australia, Nick Xenophone. Untunglah imigresen Malaysia dah menyekat kemasukan "beruk putih" dari Australia ni , kalau tak disekat , kita 'confirm' masa berkempen akan dijaja si mamat pejuang LGBT ni  ke hulu hilir pelosok negarara . Dan tentulah dia akan menjadi 'saksi' bagaimana prosese pembuangan undi berjalan. Dan sekiranya sesuatu berlaku , dia akan membawa cerita 'fitnah' ke Australia dan akan menyalahkan SPR , cara ini adalah untuk mendapatkan 'wave' atau gelombang sokongan antarabangsa.


Penulis nampak PR memang mahu mewujudkan 'wave' atau gelombang sokongan terhadap mereka dari luar dan dalam negara. Dan sekiranya berhasil mendapatkan sokongan luar negara , tindakan mereka mahu menggunakan kekerasan atau menggulingkan kerajaan sedia ada melalui kekacauan dan rusuhan akan dilihat sebagai 'boleh diterima' di peringkat antarabangsa. Malangnya kredibiliti kerajaan Barisan Nasional yang sedia ada dan rasa hormat negara-negara lain terhadap Malaysia membuatkan usaha-usaha murahan ini gagal . Peranan Tun Mahathir yang menyediakan asas kukuh hubungan luar Malaysia dengan negara-negara lain menjadikan negara ini sebagai salah satu negara paling demokratik di dunia, maka usaha2 untuk menonjolkan Malaysia kononnya sebagai sebuah negara zalim tidak berjaya.

Berikut adalah petikan dari artikel yang pernah ditulis mengenai komen Bob Car , iaitu Menteri Luar Australia apabila diminta Xenophone supaya Australia campur tangan dalam proses pilihanraya di Malaysia.


"Xenophone dalam soalannya kepada Bob Carr selaku Menteri Luar Australia ,menyuarakan kebimbangan 2 orang wakil NGO (Bersih ) dari Malaysia iaitu Ambiga dan Andrew Khoo mengenai ketidaktelusan yang akan berlaku pada pilihanraya umum ke-13 . Beliau bertanya kepada Bob Carr samada menteri dan kerajaan Australia sedar mengenai perkara ini . 

Carr dalam jawapannya kepada Xenophone mengatakan Malaysia akan mengadakan pilihanraya paling lewat dalam bulan April 2013. Senator Carr menyatakan bahawa beliau sedar mengenai demonstrasi Bersih yang diadakan pada April 2012. Namun, beliau menegaskan soal proses reformasi pilihanraya di Malaysia adalah hak orang Malaysia dan kerajaan Malaysia . Jawapan Carr jelas menunjukkan Australia tidak berminat untuk mencampuri hal ehwal kerajaan Malaysia. 

Mungkin tidak berpuashati dengan jawapan Carr, Xenophone mengemukakan satu lagi soalan iaitu peranan Australia sebagai pemerhati antarabangsa dalam pilihan-pilihanraya serantau yang diadakan dan adakah Australia akan memaikan peranan sebagai pemerhati untuk pilihanraya di Malaysia bagi memastikan pilihanraya yang bersih dan adil. Xenophone juga cuba memancing Carr dengan bertanya apakah kerajaan Australia bersedia memberikan sokongan pada pemerhati antarabangsa atau dari ketua pembangkang sendiri untuk memastikan pilihanraya di Malaysia di adakan dengan adil .

Carr membalas dengan jawapan yang mungkin mengecewakan Xenophone apabila menyatakan samada Australia ingin menghantar pasukan pemerhati adalah berdasarkan permohonan dari kerajaan Malaysia itu sendiri dan Australia sendiri tak mempunyai rancangan untuk menghantar pasukan pemerhati ini, walau bagaimanapun sekiranya ada permintaan dari kerajaan Malaysia , maka Australia akan memberi respon kepada permohonan itu.  Carr juga menyatakan beliau difahamkan jawatankuasa pilihanraya di Malaysia sendiri sedang mempertimbangkan untuk menjemput beberapa pemerhati antarabangsa semasa proses pilihanraya diadakan. Selain itu Carr menyatakan hujah kerajaan Malaysia yang mempertahankan pilihanraya yang dijalankan pada pemilihan yang lepas adalah adil apabila kerajaan yang memerintah sekarang telah kehilangan 2/3 majoriti di parlimen. 

Sekali lagi , Carr menekankan segala yang dinyatakan itu adalah urusan kerajaan Malaysia. Walaupun didesak dengan pelbagai soalan-soalan provokasi dari Nick Xenophone yang seolah-olah cuba menjatuhkan imej kerajaan Malaysia di dalam parlimen Austalia , namun respon dari Bob Carr amat jelas menunjukkan kerajaan Australia tak berminat nak campur tangan dengan apa yang diperjuangkan oleh Ambiga . Kerajaan Australia sedar sistem pilihanraya yang dijalankan di Malaysia adalah adil , kalau tak tentu saja Senator Bob Carr tak akan membangkitkan soal kehilangan majoriti 2/3 kerajaan Barisan Nasional semasa pilihanraya yang lepas.  Nampaknya hanya Senator Nick Xenophone saja yang anggap sistem pilihanraya di Malaysia kotor . "

No comments:

Post a Comment