Sunday, April 7, 2013

Manifesto BN adalah JANJI dan JANJI Najib JANJI DITEPATI !

Pengumuman manifesto PRU yang dibuat oleh Najib semalam boleh dikatakan manifesto paling hebat dalam sejarah pentadbiran negara oleh Barisan Nasional . Di kalangan penyokong2 dan pemimpin2 Pakatan Rakyat , mereka berpendapat manifesto yang dibuat adalah tindakan terdesak , selain 'meniru' manifesto yang diumumkan oleh Pakatan , mereka juga mempersoalkan kemampuan BN untuk melaksanakan manifesto yang diumumkan itu . 




Dari reaksi yang ditunjukkan oleh penyokong2 dan pemimpin2 PR , jelas sekali kita nampak kegusaran mereka apabila manifesto diumumkan semalam. Mereka bimbang rakyat akan bertambah yakin dengan kepimpinan 'Rakyat Didahulukan' yang dibawa oleh Najib . Sebelum ini slogan 'Rakyat Didahulukan' itu dimomok momokkan oleh kumpulan Pakatan Haram hanyalah sebagai slogan saja . Namun terbukti apa yang mereka katakan itu silap apabila program2 membantu rakyat berjaya dilaksanakan oleh Najib.

Perdana Menteri bijak apabila beliau terlebih dahulu membuktikan kepada rakyat bahawa beliau adalah "a man of his word" dan beliau juga "walk the talk" . Apa yang dijanjikan Najib selepas beliau menjadi PM memang di laksanakan dengan bersungguh sungguh tanpa ada apa2 alasan . Penulis secara peribadi tersentuh dan berbangga dengan kesungguhan Najib ini . Jadi slogan "Janji Ditepati" itu bukan lah hanya omongan kosong Najib.

Berikut adalah JANJI yang diumumkan semalam ;

BN janji 150 komitmen baru jika diberi mandat tadbir negara selepas PRU13.
112 daripada komitmen ini telah pun dilaksanakan, selebihnya menambah kekuatan janji-janji demi memenuhi keperluan rakyat. Manifesto ini perlu dilihat sebagai moving target & janji-janji dinamik yang akan dilaksanakan sepanjang 2013-2018. Apa yang dibentangkan adalah sangat realistik, berlandaskan kalkulasi ekonomi yang berhati-hati dan tidak semberono.

Pendekatan manifesto yang sangat bertanggungjawab dan memberi kesan kepada semua rakyat Malaysia. Merangkumi keperluan rakyat termasuk di Sabah, Sarawak dan kawasan pedalaman di Malaysia.

Penambahan BR1M untuk segmen masyarakat yang memerlukan pembelaan. Kejayaan BR1M 1.0, 2.0 diteruskan – menggunakan falsafah ‘perkongsian kemakmuran’ bersama rakyat.

1. BR1M dinaikkan RM1200 untuk satu keluarga, RM600 untuk orang bujang. Baucer 

2. Buku 1 Malaysia dinaikkan RM300, Bantuan Persekolah dinaikkan RM150.

3. Pengurangan harga kereta antara 20-30% secara gradual.

4. Dasar 1Negara 1Harga untuk barangan keperluan asas.

5. Kementerian baharu dalam menangani isu-isu dalam bandar.

6. 1,000,000 rumah mampu milik – termasuk 500,000 perumahan PR1MA.

7. Mengambil alih penyelenggaraan semua perumahan awam.

8. Sistem nasional untuk penjagaan kesihatan rakyat.

9. Membina Lebuh raya Pan Borneo.

10. Sasaran 3.3 juta peluang pekerjaan; 2 juta daripadanya berpendapatan tinggi.

11. Sekolah satu sesi diperluaskan.

12. Bantuan khas RM100,000 kepada sekolah yang mempunyai kelas pendidikan khas.

13. Transformasi sekolah vokasional.

14. 4,000 anggota Polis setiap tahun.

15. Penggunaan SafeCam.

16. Pengecualian cukai sumbangan kepada pembangunan rumah ibadat.

Tolong share dan sebarkan pada rakan2 semua ,:) . .. JANJI NAJIB JANJI DITEPATI , kita dah lihat buktinya sebelum ini. . Elakkan memilih Pakatan Rakyat kerana Khalid Ibrahim pernah berkata MANIFESTO BUKAN JANJI , ramai rakyat Selangor dah terkena !

14 comments:

cause of the Government, the incursion in Sabah is going to an end...tQ..we'll safe

thank gov. we appreciate the help for BB1M for us...it did really helpful..

teruskan usahamu..kamek sentiasa sokongmu

BN..hang nak tau tak...Malaysia memerlukan kerajaan kmu..BN will always win...and that's true

Akujanji =kamijanji BN menang PRU13

Betul n memang benar...janji BN ditepati..but pembangkang janji terapung di awang2an lgi...

btul3...tgk je bantuan yg telah diberi..BR1M, BB1m, BL1M..dan byk lgi...bukti BN tepati janjinya...

DS Najib...beliau adalah pemimpin yg berjaya...

ramai anak muda yg sedang belajar kat IPT..sangat puas hati dengan bantuan BB1m...

We looking 4ward for u BN to our leader again...

we beg u BN..please win..we done want pakatan..

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu