Wednesday, April 10, 2013

Cerita Kebebalan Rafizi Ramli mula tersebar di internet

Berikut adalah cerita yang dikongsikan dalam Facebook mengenai Pengarah Strategik PKR semasa beliau masih bertugas di Petronas . Rafizi yang selama ini tampil di khalayak cuba menonjolkan diri seolah-olah beliau seorang pemikir , bijaksana, hebat berdebat ...bla bla bla . Tetapi di sebalik semua ini , hanya mereka yang rapat dan pernah bekerja dengan beliau tahu siapa sebenarnya si Rafizi ini . Entah dari mana mereka korek maklumat si Rafizi ini hingga terdedah di laman Facebook . Persoalan samada tuduhan yang dibuat adalah benar atau fitnah hendaklah dijawab oleh Rafizi sendiri . Di 'copy' dari status seorang sahabat Facebook ;
RAFIZI DIBERHENTIKAN DI PETRONAS KERANA TIDAK KOMPITEN.

Rafizi Ramli yang pernah bertugas di Petronas, sebenarnya diberhentikan ataupun ditendang keluar kerana masalah selalu ponteng dan mencuri-curi masa berkempen untuk pembangkang.

Menurut sahabatnya yang masih berada di Petronas, seorang Lulusan Engineer Petroleum dari Amerika, berkata bahawa Rafizi tidak memberikan teladan yang baik semasa di Petronas. Rafizi dikatakan menjadikan Petronas sebagai hak milik keluarganya sdn. bhd. Bukan setakat kes ponteng kerja tetapi juga melibatkan tuntutan palsu.


Apabila Rafizi Ramli dilantik pula sebagai penasihat ekonomi dalam Kerajaan Selangor, Rafizi gagal membezakan antara kepentingan aset kekal, aset sementara dan aset diapungkan. Sebab itulah Rafizi melihat pelaburan dalam Hartanah sebagai merugikan, walaupun ianya dalam kategori kos melepas mengelak kerugian sementara yang bakal ditanggung syarikat induk, selepas ditolak keuntungan kasar melepasi pemberatan margin nasional. Sebab itulah juga Rafizi memecat dirinya sendiri tempohari!

Oleh kerana Rafizi terikat dengan Teori Adam Smith, sama seperti yang digunakapai bosnya Anwar Ibrahim. Rafizi terpaksa menjual aset-aset rakyat Selangor seperti Bangunan-bangunan milik PKNS, Asrama yayasan Selangor di kampung Pandan, "Bailout" dalam isu Talam.

Sebelum diterberhentikan dalam Kerajaan Selangor, Rafizi sempat memperbodohkan rakyat Selangor dengan berusaha menjual aset-aset hartanah seperti padang permainan di Kelana Jaya, aset-aset UNISEL dan yang terbaru turut memperjuangkan Air Selangor untuk poket-poket mereka.

Semua aset-aset di atas ditukar secara cepat dan urusniaga melompat, yakni menghapuskan hutang-hutang sampingan dan digantikan dengan nilai-nilai lebih tinggi daripada paras hutang, untuk mendapat Tunai Segera (Cash). 

Konsep ekonomi marginal dalam mikro ekonomi diketepikan, sebaliknya aspek makro ekonomi dilihat sebagai peluang untuk menambah poket.

Dalam hal ini, Rafizi gagal menghuraikan kenapa Anwar Ibrahim melabur ke atas hartanah bernilai jutaan ringgit yang diduduki keluarganya sekarang. Di atas sebuah bukit tinggi, dikawal oleh puluhan CCTV, bodyguard dan pengawal keselamatan!

Adakah Rafizi mengerah rakyat mempercayai bahawa hartanah peribadi keluarga Anwar itu sedang menyusut nilai dan semakin lama semakin rendah nilainya?

Bagaimana isu Talam di bawah, apakah Rafizi lebih Bijak berbanding Akuntan Bertauliah yang mengaudit Aktiviti Merampok Wang Talam ini. 


Auditor juga detect yang perbezaan baki tertunggak yang direkod dalam buku kedua-dua pihak dapat diselesaikan dengan mengambil kira hutang yang telah dihapus kira oleh SAP sebelum ini. Hutang tersebut adalah dari anak2 syarikat Talam iaitu; Maxisegar Sdn Bhd, Expand Factor Sdn Bhd and ABRA Development Sdn Bhd, yang berjumlah RM15,001,451.90.

Secara ringkasnya, hutang dari Talam ke SAP ialah seperti berikut;

Perkara
Jumlah Hutang (RM)
Hutang Talam Group ke KHSB
178,680,939
Hutang yang tidak Termasuk
48,578,079
Hutang kasar
130,102,860
Hutang oleh Talam Yang Dihapuskira oleh SAP
15,001,452
Hutang bersih Talam ke KHSB
115,101,407

Mengikut perjanjian untuk menyelesaikan hutang bertarikh 3 November 2009 antara KHSB, Permodalan Negeri Selangor (PNSB), Pendidikan Indutri YS Sdn Bhd (PIYSB), TCB dan Kerajaan Negeri Selangor . TCB confirm amount yang tertunggak adalah sebanyak RM391,986,473.00 kepada syarikat berikut;

(i) KHSB - RM115,101,407.00
(ii) PNSB - RM28,208,066.00
(iii) PIYSB - RM248,677,000.00
(Dikenali sebagai "hutang-hutang" pada muka surat seterusnya")

Mengikut perjanjian tersebut, Talam mesti menyelesaikan hutang dalam waktu yang ditetapkan. Kegagalan utk menyelesaikan hutang tersebut menyebabkan Talam dikenakan interest sebanyak 6% per annum terhadap baki yang tertunggak.

Walau bagaimanapun, auditor detect yang interest sebanyak RM58,400,113.79 tidak diambil kira oleh Talam dalam laporan kewangan mereka walaupun hutang tersebut telah dipersetujui oleh pemiutang2 seperti yang dinyatakan di atas. !!! 

Wang ini telahpun masuk ke dalam akaun Khalid Ibrahim dan AnwarIbrahim. Selepas ini Auditer Bertauliah akan buktikan bagaimana Rafizi mendapat persen daripada urusniaga menipu ini.

*Penjelasan Rafizi berkenaan tuduhan pemecatan beliau boleh dibaca di blognya di sini

6 comments:

 1. MALAYSIA OVERPOPULATED by FOREIGNERS.If you were to take a walk in Kuala Lumpur during the festive period like the Chinese New Year which I recently did, you will be shocked to see the swarm of migrant workers flooding the streets, restaurants and shopping centres. For a moment, I thought I was in a foreign land. Just imagine if no proper checks are in place, in the years to come, half of Malaysia's population will be foreigners like our neighbour in the south.Illegal immigrants worsen the social problems here.Banglas,Indons,Filifinos,Nepals,Nergos,……..many foreigners

  ReplyDelete
 2. Heh, fitnah semata2.

  Baca ini ye.
  http://rafiziramli.com/2013/04/of-petronas-resignation/

  ReplyDelete
 3. Tuan Abd Aziz Abdul , dalam dunia koporat ( & juga keparat ), secara profesinalnya kerja tendang menendang ni , walau pun wujud , jarang di gunakan . Tambahan pula keatas pegawai besar saperti Rafizi ( read his bio data ) .
  Penyelia nya akan menasihatkan si mangkuk ayun meletakkan jawatan . Cara sebegini lebih terhormat & tidak mengaibkan empunya badan .

  ReplyDelete
 4. http://greenboc.blogspot.com/2013/04/hot-rafizi-tangkis-tohmahan-fitnah.html


  Rasalah bahang api neraka hampa suma weiii...
  mula2 test la bakaq ngan lighter dulu..hahaha

  ReplyDelete
 5. Segala puiji bagi Allah...tuhan sekalian Alam...saya harap tuan blogger siasat dulu dan sah kan sumber dulu..sbb saya sebagai bekas rakan sekerja dan teman rapat dia, mengesahkan bahawa pertuduhan yg dilontarkan adalah fitnah...dosa memfitnah itu lebih besar daripada membunuh...harap lebih "bil hikmah" di dalam mengetengahkan isu2 semasa dan sesama org Islam dan sesama kita

  ReplyDelete
 6. bodoh hutang TALAM Sume dari kerajaan Bee End yg lama..
  masa Khir Toyo memerintah bila PAKATAN ambik alih baru terbukak sume cerita,...ni blog fitnah...ini kali la!!!
  (PENGUNDI MUDA)

  ReplyDelete