Sunday, March 17, 2013

Soalan bodoh dari seorang lawyer , jika darurat bolehkan PRU dilangsungkan ?


Berikut adalah petikan 'posting' Facebook dari boss The Truth Squad , Tuan Fuad Omar , penulisan beliau ada feedback tentang persoalan yang ditimbulkan oleh seorang peguam muda "feeling intelek" Syahredzan Johan berkenaan samada pilihanraya umum boleh dilangsungkan jika darurat di istiharkan. Tulisan Fuad Omar yang juga merupakan seorang 'otai' dalam bidang kejuruteraan membuktikan bagaimana pemikiran jurutera (real engineer .. not political engineer macam Nizar lambai) untuk menyelesaikan masalah instead of seorang lawyer yang cuba berfikir macam mana nak 'mencipta' masalah , persepsi , persoalan , pin pointing dan sebagainya  .. why don't they just go to think of the solution first ?


"Soalan yang sering diutarakan — bolehkah pilihan raya umum dilangsungkan jika darurat diisytiharkan?

http://www.themalaysianinsider.com/rencana/article/pilihan-raya-sewaktu-darurat-syahredzan-johan/

Soalan bodoh drpd seorg peguam muda yg buta sejarah....

Sejarah darurat di Malaya/Msia,

Darurat Tanah Melayu merupakan darurat yang telah diisytiharkan oleh kerajaan British di Malaya dari tahun 1948 hingga tahun 1960. Darurat ini diikuti dengan penarikan hak-hak sivil, pemberian kuasa istimewa kepada pihak polis, dan langkah-langkah lain yang bertujuan untuk mengongkong kegiatan politik haluan kiri, terutamanya Parti Komunis Malaya (PKM). Perang gerila merupakan sebahagian daripada konflik yang sedang berlaku antara PKM dan parti haluan kiri yang lain dengan kerajaan British bermula dari penyerahkalahan Jepun pada tahun 1945 sehingga penandatanganan perjanjian damai antara komunis dengan kerajaan Malaysia pada Disember 1989. (http://ms.wikipedia.org/wiki/Darurat_Tanah_Melayu)

Walaupun secara rasminya Darurat Malaya distiharkan tamat pada 1960....pada Disember 1989, baru CPM declare "arms down" dibawah Kerajaan Msia (BN) pimpinan Dr M masa tu.....dlm masa tu apa yg telah terjadi..

1 ) Malaya Merdeka.
2 ) Msia terbentuk.
3 ) Entah berapa kali pilihanraya.
4 ) Ganyang Msia oleh Indonesia
5 ) 13 hb Mei
6 ) DEB dilaksanakan.
7 ) Penswastaan telah bermula.
8 ) Proton sudah berada di jalanraya.
9 ) Petronas dah satu dunia.
10 ) Empat Perdana Menteri.
11 ) FDI telah lama bertapak.
12 ) Projek2 Mega telah dilaksanakan..i.e Project Pertanian spt Muda, Kemubu & Trans Kerian, Projek Penjanaan Kuasa, Temenggor, Kenyir, Bersia, Kenering, Cameron Highlands, Prai, Tuanku Jaafar, Paka, Pasir Gudang, dll, Lebuhraya Utara Selatan, bekalan air dll

Mcm mcm lagi........apa masaalah nak buat PRU13 dgn masaalah Sulu ini..."

2 comments:

  1. KALAU KAU TGK,IQ ORG2 PEMBANGKANG MEMANG TAHAP KELDAI..DIORANG NI MAIN SEDAP JE CKP..TP TAK TAU APE YG DIORANG CKP..KALAU NK LAWAN NGAN IQ ORG2 BN MEMANG MCM LANGIT NGAN BUMI..ADE SORANG TU CKP NAJIB DH TAK SAH BAGI ARAHAN,PADAHAL TEMPOH PETADBIRAN NAJIB BELUM TAMAT LG..ITU PUN TAK TAU,ADE HATI NK TADBIR NEGARA..BODO..

    ReplyDelete
  2. Lupe plak,tempoh pentadbiran najib smpai kiamat kan?

    ReplyDelete