Thursday, December 13, 2012

Lynas ditentang sebab Malaysian bodoh Maths dan Science ?

Bila keluar berita pasal 'ranking' pelajar2 Malaysia ni antara yang tercorot dalam matapelajaran Matematik dan Sains , puak-puak Pakatan Haram terutama pemimpin yang memang kureenngg dari segi Matematik dan Sains kecoh berbunyi menyalahkan sistem pendidikan negara . Kononnya kalau depaa ambik alih kerajaan ranking pelajar-pelajar dalama bidang Matematik dan Sains ni boleh meningkat ? Memang boleh muntah hijau kalau tengok gelagat pemimpin-pemimpin Pakatan Haram ni seolah-olah mereka tau segalanya . Walhal perintah negara punya pengalaman pun tak ada lagi .. prfttt . Satu lagi institusi pendidikana yang mereka uruskan sendiri di Selangor iaitu UNISEL pun tunggang langgang , kalau hebat sangat 'up' kan dulu UNISEL tu sebelum menceceh pasal sistem pendidikana negara .



Kajian 'ranking' ni dibuat oleh TIMSS (Trend in Mathematic and Science Study) dengan soal selidik 59 buah negara , seramai 5733 pelajar dari 180 buah sekolah seluruh negara ambik test ni . Yang ambik test ni adalah di kalangan pelajar2 tingkatan 2 . Dari kajian tu ranking Malaysia adalah di tangga ke 32 . Sebab 'ranking' ni lah yang membuatkan pemimpin2 Pakatan meroyan sakan ... kononnya human kapital dan bla bla bla . Dari pengalaman aku yang memang menceburi aliran sains, maths sejak sekolah menengah lagi ialah apa yang aku perhatikan perkembangan Sains dan Matematik dalam diri seseorang individu turun dan naik . Aku tak mengaku nak malu masa darjah 4 , aku pernah dapat 0 dalam ujian Matematik, bab pecahan ... guaa memang selambar je . Next ujian aku dapat full mark , lepas tu dari UPSR sampai ke SPM aku dapat A untuk Maths .

Bila dah masuk universiti pulak , tak mustahil seseorang yang bodoh Maths dan Sains akan meningkat naik pada masa ni . Dan seseorang yang masa sekolahnya hebat dalam Maths dan Sains akan menurun prestasinya . Semuanya sebenarnya berasaskan 'determination' seseorang itu . Dulu aku belajar di Fakulti Kejuruteraan Mekanikal di UTM , ada seorang pelajar yang memang cukup-cukup makan je subjek maths, fizik, chemistry dapat masuk fakulti tu . Menariknya , prestasi yang ditunjukkan dalam pelajaran untuk subjek2 kejuruteraan dan matematik yang lebih susah macam Fluid Mechanics, Thermodynamics, Metallurgy, Finite Element Analysis , Heat Transfer etc dia boleh score . Dan ada juga pelajar 'star' semasa peringkat SPM melingkup kena tendang masa semester kedua . Situasi ni memang benar2 berlaku di fakulti kejuruteraan , entah laah kalau perkara yang sama berlaku di fakulti2 kesusasteraan .

Oleh itu, pemimpin2 Pakatan macam Tony Pua , Nurul Izzah henti-hentikanlah buat persepsi membabi buta tentang 'human capital' di Malaysia ni hanya dengan berpandukan laporan TIMSS . Walau bagaimanapun , aku setuju... terdapat sejumlah bilangan umat manusia di Malaysia ni yang betul2 bangang dan buta Sains atau memang tak faham pasal Sains . Mereka yang aku maksudkan ialah Kumpulan Hijau Lynasss...memaang depa ni bodoh pasal Sains , tapi 'feeling-feeling' sainstis radioaktif . Jadi tak hairanlah kalau rakyat-rakyat di negara lain katakan rakyat Malaysia tak celik sains disebabkan gelagat beruk2 Anti Lynas ni... prfttttt . Jadi sebelum cakap pasal pencapaian Sains dan Matematik di Malaysia ni , elok Tony Pua dan Nurul Izzah study dulu pasal laporan2 saintifik berkenaaan Lynas , dan perkara-perkara berkaitan seperti keradioaktifan

5 comments:

100% setuju pandangan admin kerana aku mengalami nasib yg sama (cuma x pernah la dpt 0)..hehe & mempunyai pengalaman yg hampir sama di U dulu cuma tak da la yg kena TENDANG.

anak AI juga ada mengatakan jumlah polis di Malaysia MELEBIHI standard antarabangsa....sbg CONTOH...1 polis utk 700 rakyat (standard antarabangsa), tapi Malaysia 1 polis 730 rakyat...maka dikonklusikanla oleh si anak AI ni bahawa nisbah polis dgn rakyat di Malaysia melebihi standard

kalau ikut BUTA TULI, LURUS BENDUL punya pemerhatian mmg la nisbah Mas lg tinggi....tapi sepatutnya kita kena tgk terbalik....tapi kalau dah dasar pembangkang.....apapun BANGKANG walaupun akhirnya jatuh longkang

Kalau anda memang seorang yang pandai dan bercita-cita untuk menjadi BODOH BAHALOL sehingga ke akhir hayat, boleh la memohon untuk menjadi ahli fuckatan.... keahlian akan diberikan secara automatik.... pemimpin anda adalah Mat Sabun, Mahpus Omar dan Nurul Izzah LGBT. Harap maklum....

Oiii.jamban tu tmpat pemimpin ko kena mkn eskrem la mangkuk alitstarr oiii

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu