Saturday, December 15, 2012

Bukti dari IAEA Sisa Buangan Lynas Merbahaya ?

Something good to be shared , originally from Fuad Omar .



Masaalah Sisa Buangan drpd Lynas

It seems none of the politician (both sides) baca this very important report........

Saya akan cuba summarisekan secara layman (dgn bahasa yg mudah) yg termampu (pg 16 - 21 - Waste Management) berdasarkan lapuran IAEA, Lynas plant is almost "zero waste".....kalau ada hanya "Schedule Waste", mcm Municipal Waste juga yg di kutip oleh Alam Flora.......

Schedule Waste terbahagi kpd dua ia itu Toxic and Non Toxic, Municipal Waste selalunya Non Toxic dan kaedah landfill (Bukit Tagar, Worldwide dll) atau Refuse Derive Fuel (terdapat satu di Semenyih) dah memadai, manakala Toxic Waste selalunya drpd kilang2 elektronik & industri berat dan juga hospital waste.......sisa toxic industri selalunya dilulupuskan di loji Sisa Toxic Bukit Nenas, N9, manakala sisa perubatan di lupuskan oleh kontraktor pusat spt Radicare...

Spt dlm lapuran, Schedule Waste adalah diluar bidang kuasa AELB, ianya di bawah PBT & JAS dan sisa Lynas ialah dikategorikan sbg Non Toxic Schedule Waste...

Terdapat tiga jenis sisa drpd Lynas.. 1 - Dlm bentuk gas....di rawat spt melalui serombong (scrubber) mcm stesen janakuasa dan kilang2. 2 - Sisa Cecair....dirawat sama spt sistem rawatan air industri dimana sludge sbg end product akan dikeraskan dan boleh dikitar semula. 3 - Sisa Pepejal .... sifat fizikal nya sama spt sisa kuari dan akan di kitar semula sebagai bahan binaan (kerana sumber asal drpd bumi)

Masalaah sekarang ialah pematuhan (compliance) kpd Waste Mangement Plan yg perlu di pantau mcm juga PBT, Kilang2, Hospital, Ladang2 dll......

Hasil pemerhatian dan kajiselidek IAEA, setakat ini tidak ada bukti "Non Compliance" drpd Lynas dari segi SOP yg diterima pakai at international level (tak tau lah kalau ada org Msia lebih pandai drpd pakar2 nuclear IAEA)

In fact sisa perubatan (hospital) adalah lebih merbahaya drpd sisa Lynas dari segi tahap radiasi dan juga sisa industri dari segi tahap toxicity...

http://www.iaea.org/newscenter/news/pdf/lynas-report2011.pdf

http://www.iaea.org/newscenter/news/pdf/lynas-report2011.pdf www.iaea.org

Sedikit tambahan as per his latest comment ;

Simple and stupid question to these smart ass (Anti Lynas)......since all ICT gadgets are made up of heavy metals and rare earth.......and they claim it takes thousand years for these metals or rare earth to deteriorate.........how they dispose all their gadgets and batteries which are highly radioactive.... I am sure in the tong sampah and end up in the landfill....what happens next.......it will react with water and other moisture and gas from the organic waste and the end result is what we commonly called "lecheate water".....very toxic and radioactive after going thru the process.......and will have a very negative impact on our groundwater system (yet this same smart ass is proposing groundwater as an option to Langat 2 and Pahang Water Transfer).

By right all these gadgets should end up in Bukit Nenas Toxic Plant which handle all the toxic and radioactive scheduled waste....not landfill...

And in Selangor, since the PR Govt terminate Alam Flora.....how this non nonsense govt handle schedule waste that is mix up with with municipal waste and sent to Worldwide (State GLC) landfill.......

Unlike in Europe, Japan, US or S Korea.....they have a good culture to separate all their waste.....and in some countries it is an offence to dispose ICT gadget in the Municipal waste system.....in Msia, semua boleh....

BN should hire uncle Fuad Omar as one of the think thank group . Please email me at mbidaman@gmail.com if anyone interested .

6 comments:

Cuma manusia berotakan lembu memang susah nak terima pendapat pakar.Mereka lebih percaya pakar2di kedai kopi.

Tak payah takutlah dengan beruk celaka yang bernama Anti Lynas tu... diorang tu barua cuci taik DAP je... BTW, di Malaysia ni ada makmal radioaktif (ni betul punya) di Bangi. Segala-gala ada kat situ, nak tengok apa- Plutonium, Uranium- semua ada- untuk kajian dan industri yang memang memerlukannya pun (makanan, perubatan, dll). Pendek kata beginilah. Lecturer aku kata, kenapa kita tak takut guna api sedangkan api boleh bunuh kita? Dan lecturer yang sama dah ke Lynas pun untuk penilaian standard... Tak adanya radioaktif mutant whatsoever... apa orang DAP ingat yang dalam cerita orang putih tu betul kot? memang orang cina DAP bangsat... dalam pandai ada juga bodohnya...

Kami anti lynas bukan tidak merujuk kepada pakar. Ada pakar yang member komen negatif kepada plant tersebut. Yang pentingnya, sudah terbukti plant ini akan menghasilkan sisa sisa radiaoaktif yang 6 kali lebih tinggi daripada paras selamat (clearance level)
Sebab itu ia tidak boleh diexport keluar di bawah undang undang antarabangsa, ini dikatakan oleh CEO lynas Malaysia.
Sisa sisa tersebut ada bahayanya, sebab tu ia perlu dijaga, kalau dispose, ia tidak boleh dibuang di mana-mana macam sampah, tetapi kena di sesuatu tempat di bawah kawalan and perlu ada pelan pengurusannya.
Memandangkan plant ini adalah besar, maknanya banyak sisa sisa radioaktif akan dihasilkan dan disimpan di tanah air Malaysia. Tetapi apa yang Malaysia dapat di akhirnya? Keuntungan besar diperolehi oleh Lynas, dan Malaysia dapat sisa sisa radioaktifnya.
Ini adalah satu perjanjian yang memihak kepada Lynas. Tengok pula bagaimana projek ini diluluskan, dalam 3 minggu sahaja, adakah impak-impak plant tersebut terhadap alam sekitar telah dikaji sepenuhnya? Sehingga sekarang sisa-sisa pun tidak tahu ke mana, adalah ini satu tanda kerajaan prihatin terhadap kesihatan rakyat?

what sisa radioaktif ? what your reference ? don't simply give figure.... if can simply talk , a lot of people can easily talk said anwar memang kaki liwat without bringing any proof of data to support their claim.

Apa nak heran, Pakar Nuklear dari Pas sendiri mengaku ianya tidak merbahaya. Cuma bila berpolitik dia sepakat kata bahaya. Itulah pakar Pas.

Anti Lynas, Pakar mana yang korang rujuk tu, boleh bagi nama pakar dan sumber mana korang rujuk tu? Kami yang sokong Lynas pon rujuk pakar jugak

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu