Wednesday, October 31, 2012

Video Seks Pemimpin Politik dan Persepsi Masyarakat

Entry blogger Suara Pakatan Rakyat nampaknya menarik minat ramai pembaca . Tengok interface blog ini dan perkataan-perkataan yang ditulis , apa yang aku tahu blogger Suara Pakatan Rakyat ialah blogger 'sarcasm' , dia perli secara halus , cuba menjangka reaksi pembaca dan senario sebelum sesuatu itu didedahkan . Berkenaan video "Anwar Berzina dengan Shamsidar" , secara ikhlas aku tak berapa gemar untuk komen berkenaan video itu sendiri samada benar2 wujud atau tidak kerana ia melibatkan maruah individu. Tetapi sekiranya individu terbabit melibatkan  kepimpinan masa depan negara maka sesuatu harus dilakukan .


Soal video seks pemimpin2 parti politik dah terlalu banyak di mainkan , ada yang mengaku dan ada yang mati2 tak nak mengaku walaupun jelas raut wajahnya malah dibuktikan pula penganalisis dan pakar dari luar negara.  Lama-kelamaan , kemungkinan rakyat akan bosan dan barangkali percaya pada penafian pelaku video bahawa itu adalah 'fabricated evidence' . Dan ini lah yang pihak 'sebelah sana' mahukan .

Tak mustahil akan ada perancangan untuk mengeluarkan lagi video2 skandal seks pemimpin yang terbabit tetapi kali ini 'strategis-strategis' mereka akan menggunakan pelandok 2 serupa sebagai pelakon aksi2 ranjang. Video ini kemudiannya akan dihantar pada blogger tertentu untuk disebarkan . Apabila disebarkan akan berlaku segala analisis terhadap video yang akhirnya menunjukkan video itu palsu dan sengaja untuk menjatuhkan nama individu2 tertentu .

Secara tak langsung , rakyat akan percaya video asli yang disebarkan sebelum itu juga adalah palsu ! Dan akhirnya sekiranya ada lagi video2 asli yang membabitkan pemimpin serupa , sukar bagi rakyat untuk mempercayai , hanya disebabkan video palsu tadi .yang dibuat oleh 'strategis2' mereka untuk menimbulkan persepsi dan pengeliruan . Apabila ini berlaku , rakyat akan simpati pada 'mangsa' dan mencemuh pada yang mereka percaya jadi tukang sebar iaitu musuh politik . Oleh itu sekiranya ada video2 palsu sebegini , blogger2 harus bijak untuk menilai mana yang palsu dan mana yang benar .

No comments:

Post a Comment