Monday, October 15, 2012

Isu Selangor : Teknologi Kanada mampu selesaikan masalah kekurangan air terawat di Selangor pada kos 3 kali ganda lebih murah : Khalid Ibrahim

Hari ni dalam timeline twitter Khalid Ibrahim, beliau menyatakan kerajaan PR Selangor sedang mengkaji satu teknologi baru dari Kanada yang mampu menghasilkan sebanyak 1 juta liter air terawat sehari , sama seperti jumlah yang dihasilkan oleh loji rawatan air langat 2 yang dicadangkan kerajaan Persekutuan.

Khalid mendakwa,teknologi dari Kanada ini hanya akan memakan belanja sebanyak RM900 juta berbanding RM3 billion untuk Langat 2 . Memanglah niat Khalid itu baik, nak kurangkan belanja tetapi dah 4 tahun perintah baru nak keluar cadangan yang terbaru ni setelah cadangan2 lain tak jalan ? Masa semakin berjalan, permintaan terhadap air terawat makin meningkat dari hari ke hari dan Khalid boleh katakan teknologi dari Kanada ini masih dalam peringkat kajian?

Bayangkan masa yang akan diambil untuk implementasi, walhal keperluan air dah makin memuncak . Adakah rakyat perlu menderita kekurangan air terawat sementara teknologi dari kanada ini dibina ? PR Selangor nampaknya semakin hilang punca, mereka mula pelbagai cadangan yang kononnya dapat atasi masalah air. Namun hingga hari ini tak nampak pun keseriusan cadangan2 itu dilaksanakan. Kalau itu pun belum mula,jangan pula ditanya keberkesanan cadangan yang diberikan.

Berkenaan teknologi dari Kanada ini, Khalid Ibrahim tak pula menyatakan nama syarikat berkenaan. Namun beberapa perkara harus difikirkan oleh Khalid terutamanya keberkesanan teknologi yang akan dibawa masuk ini. Khalid perlu melihat , prestasi teknologi ini ditempat2 lain yang telah dipasang. Jangan lah indah khabar dari rupa sahaja. Namun satu lagi perkara penting yang perlu diberi perhatian ialah bagaimana efficiency teknologi dari Kanada ini semasa musim kering air di empangan seperti yang berlaku sekarang?

Walau sehebat mana pun teknologi, kalau sumber air yang disalurkan pun kurang , masih tak berguna jugak !
Sent from my BlackBerry® smartphone over the TuneTalk network

No comments:

Post a Comment