Tuesday, October 30, 2012

Status Kerjaya Rafizi di PETRONAS dipersoalkan

Rafizi Ramli dalam 'resume'nya menyatakan bahawa beliau pernah ada pengalaman bekerja di PETRONAS.  Kemudian beliau berhenti untuk menyertai politik . Biasalah kalau dalam kertas 'resume' mana ada manusia nak tulis yang buruk2 mengenai diri sendiri . Kertas cari makan tu , walau bagaimanapun , kalau ada yang menipu maklumat terutama tentang pengalaman dan fakta2 akademik dalam 'resume' , beerti cari nahas lah . Melalui apa yang diceritakan oleh rakan blogger The Flying Kick , Rafizi Ramli dikatakan di 'tendang' dari PETRONAS kerana menipu status akedemiknya . Entah la apa yang ditipu tapi itu lah yang diberitakan dalam blog The Flying Kick . Menurut The Flying Kick , Rafizi walaupun beberapa kali dicuit mengenai persoalan-persoalan tentang kerjaya beliau semasa di PETRONAS seboleh-bolehnya cuba untuk tidak membuka cerita berkenaan pengalaman beliau bekerja di syarikat gas dan minyak negara itu .

Dari The Flying Kick ;

"Rafizi Ramli yang masih lagi terselamat daripada hukuman penjara kerana melanggar peraturan BAFIA, rupa-rupanya menyimpan rahsia yang lebih besar. Patutlah dia tidak banyak mahu bercerita tentang kerjayanya di Petronas. Dan walaupun ada yang cuba mencuit Rafizi Ramli tentang 'kerjaya cemerlangnya' di Petronas, bakal calon PKR untuk Parlimen Pandan itu tetap tutup mulut bagi mengelakkan tembelangnya diketahui orang ramai."

seterusnya



Beberapa artikel berkaitan dengan sejarah akademik Rafizi Ramli juga boleh dibaca melalui MyMassa . Agak pelik apabila 'resume' Rafizi Ramli menunjukkan beliau pernah dilantik menjadi Pengurus di Petronas pada umur 25 tahun dan pengurus senior pada usia 27 tahun . Sebenarnya apa yang ditulis oleh Rafizi dalam resume beliau memanglah tak menghairankan , dah banyak pengurus2 muda dari Petronas yang aku jumpa sepanjang kerjaya dalam bidang Oil and Gas ni , daripada maklumat yang aku difahamkan ramai otai2 yang bekerja dengan Petronas berhijrah ke syarikat Oil and Gas yang menawarkan gaji lebih masyukkk ... jadi budak2 yang baru graduate ni dapat lah naik pangkat dengan cepat . Apa pun agak mengejutkan kerana dengan hanya berbekalkan 2nd lower degree dari universiti luar negara , 'cable' Rafizi dilihat agak kuat untuk membolehkan beliau diterima untuk bekerja dengan Petronas . Jadi boleh dikatakan untuk mendapat tempat dalam Petronas , anda harus pandai berkata-kata.. dan ini memang lah Rafizi punya kelebihan sampai interviewer pun diperbodohkan .

0 comments:

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu