Monday, October 1, 2012

Penduduk setempat tolak Himpunan Hijau di Penggerang ! 3,000 hadir dari 30,000 jangkaan .

Aku ada di Penggerang pagi tadi , nak tengok demonstrasi yang katanya bakal mencecah hingga 30,000 orang . Isu yang diperjuangkan oleh perkakas-perkakas Pakatan Haram ialah bantahan projek RAPID yang katanya bakal mencemarkan alam sekitar selain pampasan yang tak setimpal yang diberikan kepada pemilik-pemilik tanah . Sebelum aku ke Penggerang , tertanya juga betul ke apa yang diwar-warkan oleh perkakas-perkakas Pakatan Haram ni ? Rupa-rupanya selepas temubual dengan penduduk setempat , ramai yang berpendapat ini hanya isu politik dan mereka bersetuju dengan projek RAPID untuk dibangunkan disitu . Menurut mereka, yang dapat manfaat bukan hanya pemilik tanah, tetapi yang tinggal menyewa atas tanah itu. Malah apa saja yang ada di atas tanah akan dinilai oleh kerajaan untuk diberi pampasan. Itu lah cerita sebenar.. pemilik tanah dapat pampasan, yang menyewa atau mendirikan rumah atas tanah juga akan dapat pampasan . Malah kerajaan juga dah menyediakan penempatan untuk mereka , malah mewujudkan satu pusat untuk membantu golongan-golongan ini memperoleh pendapatan !








Satu lagi yang agak pelik sekali dalam isu ini ialah bila ramai yang menentang dari kalangan orang-orang Cina .  Kenapa aku kata pelik, sebab menurut penduduk di situ, tanah yang diambil alih ialah milik orang Melayu , tanah kurnia Sultan Johor , tanah rizab Melayu . Tak ramai pulak orang Melayu yang menentang, yang aku tengok Melayu yang beria-ia menentang bukanlah dari penduduk Penggerang sendiri, entah dari mana depa import budak2 ni . Kebanyakkannya pecacai2 Pakatan Haram berbangsa Melayu dari seluruh negara. Ohh ya , walau pun ada pecacai2 Melayu, bilangan mereka tak ramai adalah dalam 5% , baki 95% adalah orang2 Cina , yang juga kebanyakkannya di'import' . Dari apa yang aku rakamkan dari salah satu bangunan tinggi , jumlah yang hadir adalah sebanyak 3,000 je pun . Hishammuddin Rais sebagai moderator dok gebang kat peserta kata jumlah yang hadir adalah 7,000 . . kAH kAH kAH .. cover malu baik punya. Ada satu cerita , bas yang bawa peserta kena tahan , mula2 aku ingat kena tahan pasal apa ke... rupanya takdak roadtax , prftttt .. kalau eksiden , mati katak je semua tu . Paling lawak Hishamuddin Rais a.k.a Tukar Tiub kata tu bas milik UMNO , prftttttt takde modal dah .. baikk punya cover.



Sebenarnya aku tengok peserta-peserta Himpunan Hijau di Penggerang ni dah confuse . PAS seolah-olah bersetuju pembangunan di teruskan , tapi hulur la lebih sikit . Rate yang dibagi pada pemilik tanah katanya macam tak berpatutan . Pada masa yang sama , wakil2 DAP pulak kata depa langsung tak setuju dengan projek ni ! Pecacai PKR pun bersependapat dengan pecacai DAP . Jadi jelas nampak pendirian diaorang tan 'ngam' . Kalau PR take over government , cara PAS cakap macam perlu untuk teruskan RAPID tapi pampasan depa akan up lagi , tapi dalam masa yang sama DAP dengan PKR cakap diaorang akan terus stop projek ni . So sapa yang betul sapa yang silap ? Pernah satu ketika dulu , 999 ada bawak kisah pasal Penggerang ni , cerita kat Sungai Regit di mana demo ni berlaku pada hari ni , di mana majoriti penduduk adalah orang Cina , kat sini projek RAPID tak kacau pun tanah depa . Cuma mungkinkah kepesatan pembangunan dari projek RAPID akan menyebabkan 'aktiviti2' yang didedahkan oleh 999 akan lebih terganggu . (Refer blog Mazidul) . Jadi boleh agak tak kenapa 'mereka-mereka' yang tak terlibat secara langsung dengan pengambilan tanah untuk projek RAPID melompat-lompat membantah.





Depa dok cerita pasal Dugong lah, pencemaran lah dan macam2 lagi. Tadi kat seberang laut tu je aku boleh nampak banyak gila kapal dagang yang melalui perairan tu . Silap la tempat tu boleh jadi habitat dugong . Soal pencemaran ?? Sebelah tu sikit punya banyak ka Singapore punya Oil and Gas operation dijalankan , dah lama pencemaran beb . Tak bising pulak Kumpulan Himpunan Hijau ? Sebab apa , takkan sebab Singapore jadi 'funder' diaorang kot ? Al maklum lah bila projek RAPID ni siap , siapa akan dapat kesan ? Pada masa sekarang , kapal2 yang nak 'parking' dekat perairan dan jetty Singapore kena bayar satu 'rate' yang agak tinggi . Bila projek RAPID ni siapa...dengar nya lah , 'rate' yang ditetapkan oleh kerajaan adalah lebih murah . Jadi sebagai pengguna, nak pilih yang murah atau mahal walhal servis sama ja ? Senang je kan nak fikir ? SPIN pakatan nak mainkan isu alam sekitar memang FAIL , baik dari segi kesepakatan atau konsistensi , dey mana Kumpulan Hijau dalam isu alam sekitar di Penang , pembinaan bangunan di lereng bukit tu kat area Sungai Ara bukan isu alam sekitar ke ? Porahhhh memang dasar munafiq , hipokrit tahap maksima !!!

Akhir kata... banyak gambar gak aku 'upload' utk posting kali ni , takde WATERMARK pulak tu ... dipersilakan kalau nak 'share' , appreciate if credit given to the blog owner :) . TQ

2 comments:

Hishamuddin Rais memang sial pengkhianat negara

Pas hanya jadi langau..Dap, Pkr jadi barua..Dap
tanah rizab melayu yg cina Dap sial tak tau dari mana datang nak halang apa pasal..? pelik tu

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu