Monday, October 22, 2012

Isu Selangor : Paras Air Empangan Selangor Meningkat Bukti UMNO Menipu ?

Bila tiba musim hujan, aku dah dapat agak akan berlaku satu perkara yang akan melegakan MB Selangor, Khalid Ibrahim sebab takungan air di empangan pasti akan meningkat . Yea lah baru-baru ni kita dikejutkan dengan paras takungan empangan yang kritikal , tiba-tiba hujan turun dengan lebatnya sampai ada beberapa tempat di Klang banjir kilat . Masa tu aku perlu hantar sesuatu pada 'client'  yang 'site office'nya di Westport, Port Klang, 'that was 3 days ago'. Semasa 'drive' di lebuhraya KESAS , hujan bukan main lebat lagi , jarak penglihatan amat terhad . Sampai kat tol Jalan Kebun hujan bertambah lebat , aku dapat agak akan ada tempat akan berlaku banjir kilat . Tetapi terdetik juga seketika hal politik dalam kepala, aku dapat agak Khalid Ibrahim akan guna kesempatan ni untuk 'counter' isu empangan kering yang dihebah-hebakan sebelum ini. Maklum lah, bila hujan lebat air pun akan melimpah ruah ,paras empangan akan naik semula .. boleh lah Khalid Ibrahim tarik nafas lega, cuma dia lupa bila selesai satu bala timbul satu bala lain iaitu masalah banjir .

Dalam 'entry' aku yang lepas , Khalid Ibrahim perlu jawab isu projek tebatan banjir yang kerajaan negeri tak jadi buat tetapi diteruskan pula dengan projek rumah-rumah mewah . Berbalik mengenai soal peningkatan aras air pada empangan , media rasmi Pakatan di Selangor iaitu media Selangorku tanpa membuang masa terus memainkan cerita ini , nak tunjuk apa yang digembar-gemburkan bahawa Selangor akan mengalami krisis air adalah pelesu belaka . Bila Khalid Ibrahim buat 'statement' macam ni, memang lah dia tak ambil kira pelbagai faktor , bercakap mengalahkan 'reservoir engineer' tetapi fakta-fakta teknikal berterabur macam taik lembu . Bila dah ada petunjuk bahawa empangan cepat kering pada keadaan panas terik dan tanpa hujan , jelas menunjukkan penggunaan air yang disalurkan empangan tersebut adalah tinggi . Sekiranya berlaku kemarau panjang, adakah Khalid masih boleh berdolak dalih apabila empangan terus kering ?  Tak ada 'contigency plan' langsung yang tinggal untuk Khalid hanyalah doa .


Dan kali ini Khalid 'diselamatkan' oleh doa rakyat Selangor supaya air empangan tak terus kering dan menyusahkan kehidupan seharian mereka . Tuhan bagi peluang dan petunjuk , namun MB ini masih bongkak mengatakan isu takungan  air yang kering baru-baru ini hanyalah untuk menakut-nakutkan penduduk ? Ini bukan soal menakutkan-nakutkan , ini memang betul-betul takut , tak perlu orang lain takutkan kerana kita berfikir daripada pelbagai sudut , bukan hanya dari sudut tertentu saja . Khalid boleh saja mengumpulkan segala pakar kejuruteraan yang beliau ada untuk mempertahankan dakwaan takungan air di empangan masih cukup walaupun ada berlaku 'sedikit' kekeringan baru-baru ini . Sebagai seorang yang terlibat dalam kejuruteraan, aku berani jamin ramai 'reservoir engineer' dapat menyangkal dakwaan bongkak Khalid Ibrahim ni dengan mudah berasaskan data-data dan fakta-fakta dari kajian yang dilakukan .


Oleh itu, Menteri Besar Selangor jangan terlalu seronok sekarang kerana anda hanya di'selamatkan' oleh kuasa alam hanya untuk seketika .Dan sebenarnya anda juga lupa 'kuasa alam' yang sama juga akan membuatkan anda gelabah memikirkan jawapan untuk diputar belitkan , sekarang anda perlu fikir masalah banjir pula . Tindakan-tindakan yang dilakukan, yang akhirnya tak menyelesaikan masalah banjir yang berlaku .

1 comments:

Saya harap sdr sudi siarkan komen saya & tak deletekan.

Sumber air di Selangor sebenarnya tidak konsisten kerana tika musim monson timur laut penuh je kolam takungan tapi musim monson barat daya empangan akan kering. Sebab itulah kita perlukan air dari Pahang.

Sila baca tulisan saya, "memahami sistem perbekalan air di lembah kelang dan projek langat 2 serta isu-isu berkaitan"

http://hisemudinkasim.blogspot.com/2013/05/memahami-sistem-perbekalan-air-di.html

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu