Tuesday, October 23, 2012

Mengapa Hasil Minyak dan Gas Tak Didaratkan di Kelantan ?

Berikut adalah sesuatu yang saya rasa patut dikongsi , penerangan berbentuk ilmiah sebegini patut disebar-sebarkan supaya rakyat lebih faham . Penerangan ini dihuraikan oleh 'mentor' saya En. Fuad Omar ;


"Utk dikongsi bersama...menjawab soalan drpd sahabat .....mengapa hasil oil & gas di kawasan bertindih JDA tak didaratkan di Kelantan..

Salah satu sebab ianya di daratkan di Thailand kerana kajian yg dijalankan oleh Ranhill Worley & juga Syed Muhammad Binnie & partners disekitar 80 an (masa tu dlm BN lagi), Kelantan ada masaalah dgn bekalan air & banjir.....Industry oil & gas per

lu air yg banyak dan ianya harus lah air yg menepati piawaian industry hydro carbon (lebih tinggi drpd bekalan air domestic & industry biasa).

Disebabkan Kelantan Utara (sampai sekarang) masih bergantung kpd air bumi, dan air bumi pula mempunyai dua masaalah technical yg tidak "favor" kpd industry oil and gas i.e...The 2 Q problems..

1 - Quality....air bumi mempunyai peratusan yg tinggi "iron (besi)"...ini punca utama air terawat di Kelantan sampai skrg kekukingan.....dan ini memberi kesan kpd penggunaan industry oil & gas....kos rawatan (deminerialised) adalah terlalu tinggi.
2 - Quantity ... jumlah air bumi di Msia technically susah nak ditentukan......dan ini juga "not good" for oil & gas, kerana operasi terpaksa dihentikan jika ada masaalah bekalan.

Kalau di Trengganu, Petronas bangun kan sendiri loji bekalan air nya di Sg Dungun kerana Kerajaan Negeri tidak boleh memberi jaminan membekalkan air yg memenuhi specification oil & gas....masaalahnya di Kelantan tidak ada punca air yg sesuai yg berdekatan utk dibangunkan loji air drpd sumber air permukaan..

This is something Thailand can offer.......

Selepas Kerajaan APU takes over Kerajaan BN pada 90, mereka cuba menyelesaikan masaalah bekalan ini dgn mengswastakan kpd Thames Water.....saya terlibat pada peringkat awal lagi dan dari awal lagi saya tau ianya akan gagal kerana ianya tidak melibatkan CAPEX utk menukar sumber air drpd air bumi kpd air permukaan....dan ini memerlukan perbelanjaan yg cukup besar.

CAPEX ini spt yg termaktub didalam kajian JICA (Kelantan Water Resources Study) dimana sumber air dilaksankan secara integrated i.e banjir, bekalan air, hydropower & river improvement i.e

1 - Pembinaan benteng penahan banjir sepanjang Sg Kelantan drpd Kuala Krai ke Kota Baru.
2 - Ampangan Lebir, Nenggiri atau Sg Galas utk menakung air banjir dan juga kegunaan bekalan air ...i.e air permukaan dan jika ini terlaksana operasi air bumi boleh dihentikan.
3 - Ampangan2 itu juga boleh didesign sebagai Ampangan Hydro mcm Pergau (Pergau hanya di design utk hydro saja)

Secara detail saya tak boleh cerita banyak kerana saya masih terikat dgn OSA walau pun dah bersara.."




Seperti biasa penerangan adalah agak teknikal tapi mudah difahami dan 'straight to the point' .

0 comments:

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu