Saturday, October 13, 2012

Isu Selangor : Apa kejadahnya kerajaan nak belanja RM225 juta untuk 'upgrade' loji tapisan air yang sumber air sendiri dah kering ?

Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar berkata krisis air di negeri itu mampu diselesaikan apabila projek mitigasi 1 dan projek mitigasi 2 yang melibatkan Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Selangor Fasa 1 (SSP1) dan LRA Sungai Selangor Fasa Tiga (SSP3) disiapkan.
Katanya, kedua-dua projek mitigasi itu mampu mengeluarkan air terawat sebanyak lebih 600 juta liter sehari (JLH).

Manakala projek mitigasi 2 iaitu SSP 1 dan SSP 3, sedang dalam proses mendapatkan konsultan, tender sudah dikeluarkan. UPEN (Unit Perancangan Ekonomi Negeri) memaklumkan, projek mitigasi 2 akan disiapkan Mac 2013 atau selewat-lewatnya Jun 2013,” katanya selepas Dialog Air Selangor 2012 di Dewan Sivik Majlis Perbandaran Petaling Jaya di sini.


Xavier menambah satu pelan tindakan akan dibuat selepas 2015 bagi memastikan pengeluaran air terawat dapat dikeluarkan secara berterusan kepada pengguna.

“Jika Projek Mitigasi yang dirancang ini dilaksanakan maka tidak akan ada krisis air walaupun pada 2015,” katanya.

Berikut adalah sumber dari blogger penjilat PR pun mengambil 'statement' Xavier tanpa mengetahui apa2 aspek teknikal berkenaan perkara, yang penting jilat dulu.

http://wargamarhaen.blogspot.com/2012/08/projek-mitigasi-1-dan-2-mampu-selesai.html

Dari portal Malaysian Insider pula pada 23 Julai 2012 ; Xavier berkata kerajaan Selangor akan menggunakan sumber kewangan sendiri sekiranya Putrajaya menangguhkan penyaluran sebanyak RM 225 juta untuk projek menaiktaraf  loji rawatan air Sungai Selangor Fasa 1 dan Fasa 3.  Kedua-dua loji dikatakan beroperasi dibawah tahap yang sepatutnya kerana kekangan keupayaan loji yang sedia ada sekarang.

Kesemua Pelan Mitigasi ini menggunakan sumber air drpd Ampangan Sg Selangor, namun baru baru ni kita dikejutkan dengan paras empangan Sungai Selangor yang semakin menyusut , beberapa portal dan blog dah mengeluarkan cerita ini . Gambar-gambar juga di sediakan.


Berikut pula adalah gambar2 dari wowberita.org ;

Berikut pula adalah gambar-gambar yang diambil dari seorang blogger bukan pollitik, kujie2.com ;Penulis blog ini juga membuat perbandingan gambar yang diambil beliau semasa tahun 2010 dengan gambar yang diambil pada baru2 ini (awal Oktober 2012)

Gambar yang diambil tahun 2010 , pada 2012 ,penulis blog kujie.com ambil gambar dari jambatan yang kelihatan di atas dan hasilnya adalah seperti gambar di bawah


Dengan perkembangan terbaru ini , bagaimana Xavier mahu menghabiskan wang sebanyak RM225 juta untuk upgrade loji penapisan air yang mana sumber air untuk loji ini tapis pun dah hampir kritikal ? Pelik, tapi benar.......Kerajaan PR Selangor akan belanja RM 225 juta utk tingkatkan keupayaan merawat air drpd ampangan yg sudah mula kering......ini kerana sumber air utk loji SSP1 dan SSP3 yg akan di tingkat kan keupayaanya sudah mula kering......menghampiri paras kritikal 190 M...... 


No comments:

Post a Comment