Saturday, August 18, 2012

Kesesakan 20km seawal 4:30pagi menuju utara. Perhentian Ladang Bikam jadi dalang !

Pagi tadi lebih kurang pukul 3 pagi , aku bangun tidur, prepare segala barang nak balik ke utara tanah air. Destinasi aku Penang. Pukul 4 pagi aku dan family bertolak dari rumah. Kitaorang berenti untuk bersahur di perhentian Slim River , tak sangka walau awal pagi buta lebuhraya ke utara nampak macam keadaan trafik kat KL waktu siang.

Lepas berasap, aku sambung perjalanan. Lebih kurang 20minit drive tiba2 je jalan jam . Aku kalau drive slow2 memang tak boleh blah..rasa mengantuk dan nak tido je. Aku dah biasa travel driving ni, utara selatan timur barat. Jadi tak berapa kekok sangat. Masa drive atas highway tu dapat agak la siapa yang biasa travel jauh2 dan siapa yang jarang2. Kalau duduk di belakang kereta yang macam siput tapi feeling2 naik kereta F1 dekat 'speed lane' memang buat hati cukup panas.

Ok berbalik pada cerita jammed tadi. Punyalah lama beratur,jalan slow2 macam siput kereta. Lebuhraya dah le pack , dalam hati aku menyumpah sapa la yang mengeksidenkan diri pagi2 buta ni . Kan dah menuysahkan kenderaan2 sepanjang lebih kurang 20km ? Tapi tekaan aku nampak meleset sekali bila sampai di tempat punca jammed yang berlaku tu . Puncanya adalah kawasan rehat Ladang Bikam ! Sengallll betul , banyak kereta stop kat situ , park tepi lebuhraya dan macam2 gaya lah boleh nampak. Siyottt je buang masa dan minyak kereta je. PLUS atau polis mohon buat sesuatu supaya kejadian tak berulang.
Sent from my BlackBerry® smartphone over the TuneTalk network

1 comments:

Betul sgt...tau x kat kawasan rehat ayer keroh pun sama,time nk raya.ada yg suke2 paking tepi2 jalan,ada yg suke2 melintang.Mcm xde sivik la,suke menyusahkan org lain.Da org yg nk masuk kawasan rehat terpakse terus cr pat lain.Jalan pn jem...yg kite kat blakang ye ye ingt eksiden ke.Ada yg nk pam minyak bayar duit pun sempat beli air.Abeh org yg nk pam minyak beratur berjanggot nunggu...alahai!!dlm ati geram,tp malas nk cr pasal.selagi sabar ku bersabar!!

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu