Monday, July 2, 2012

Pakatan 'Haram' kikis duit UNISEL secara halus ?

Nampaknya, apa saja yang dipegang oleh Kerajaan Pakatan 'Haram' pasti ada saja yang tak kena dan akan rosak ! Segala usaha yang dilakukaan oleh pentadbiran kerajaan negeri sebelum ini (BN) rosak dikerjakan puak-puak yang hanya bijak mengelirukan rakyat . Terkini , pendedahan yang dibuat oleh Timbalan Pengerusi BN Selangor , Datuk Seri Noh Omar membuka segala pekung yang cuba ditutup oleh pentadbiran kerajaan negeri Selangor , mengenai status kewangan UNISEL.


Beberapa 'point' yang menarik harus diberi perhatian ialah DS Noh Omar membuat perbandingan penglibatan wakil kerajaan negeri dalam urus tadbir UNISEL sekarang dan semasa pemerintahan BN di Selangor dahulu . Jelas pada masa sekarang, UNISEL seolah-olah cuba dijadikan institusi pengajian tinggi 'politik' kerana terlalu ramai penglibatan wakil2 kerajaan negeri dalam struktur pentadbiran UNISEL .

Semasa Selangor diambil alih oleh Pakatan Haram , terlalu banyak unsur-unsur berkaitan politik diserapkan . Datin Seri Rosmah Mansor didesak supaya melepaskan jawatan Canselor . Naib Canselor sebelumnya ditukar , beberapa orang dalam pentadbiran UNISEL juga didesak untuk meletakkan jawatan dan tempat mereka digantikan oleh orang-orang PAS dan PKR . Cisss !!! Institusi pengajian tinggi pun nak dijadikan markas politik ? Memang 'super-duper' hipokrit ! Zaman BN dulu hanya 1 orang wakil diletakkan dalam UNISEL , itupun atas kapasiti beliau sebagai exco pendidikan kerajaan negeri , sekarang 3 orang wakil kerajaan negeri masuk UNISEL iaitu Faekah Husin, Rashid Din dan Che Rosli Che Mat . Lagi banyak kepala lagi banyak la duit kena cekau (bayar gaji, program..bla bla bla) .. betul tak ?

Satu lagi, apa kejadahnya lantik sampai 3 orang Timbalan Naib Canselor , standard gaji Jusa B . Aku tak tau la berapa sebab aku bukan orang sektor awam , tapi nampak macam banyak gak ni ! Selain itu jawatan Pendaftar Kanan diwujudkan dengan gred gaji yang sama . Phewww... depan rakyat punya la ber'gebang' nak jadi kerajaan negeri yang berjimat cermat , tak nak bazir itu ini . PM bercuti naik pesawat rasmi kecoh satu Malaysia dan macam2 lagi. Tapi dalam diam2 ada yang diselewengnya melalui percaturan-percaturan tertentu. Lingkup UNISEL dibuatnya , institusi yang pada awalnya mampu melahirkan professional2 yang berkemahiran nampaknya akan tumbang dek masalah kewangan . Aku agak, kumpulan Pakatan 'Haram' ini akan kata masalah kewangan dah ada sejak zaman pentadbiran yang terdahulu iaitu pada zaman UMNO/BN

.
Inilah akibatnya kalau semua institusi nak dikaitkan dengan politik dan tak ditumpukan pada pembangunan institusi itu sendiri. Kalau kerajaaan BN buat perangai macam apa yang kumpulan Pakatan 'Haram' ni buat , alamatnya standard negara Malaysia sekarang setaraf dengan Zimbabwe, tapi apa yang kerajaan BN buat memang berbeza dan kita kecapi apa yang kita ada sekarang.

No comments:

Post a Comment