Sunday, July 22, 2012

Exco Air Selangor Patut Buat Lawatan Segera Ke Loji2 Air Dan Tanya Soalan2 Cepumas Berikut...

Sebelum ni aku ada buat 'posting' komen berkenaan gambar Rony Liew tengah 'posing' dekat empangan yang penuh . Dan salah satu saranan aku ialah kerajaan Selangor hantar wakil-wakil kejuruteraan mereka untuk 'verify' data yang diberikan oleh SYABAS adalah benar . Kementerian Tenaga dan Air (Kettha) juga mempunyai data yang sama . Tapi kalau melihat sikap pemimpin-pemimpin Pakatan yang sentiasa menganggap apa saja data yang diberikan oleh kerajaan tak benar , elok lah disegerakan wakil-wakil yang dipilih oleh kerajaan Selangor melawat ke setiap 'treatment plant' .


Berikut adalah komen salah seorang rakan 'brainstorming' untuk isu air , dengan 30 tahun pengalaman sebagai jurutera , apa yang ditulis oleh Uncle Fuad Omar adalah untuk penilaian wakil-wakil 'professional' kerajaan Selangor ke setiap loji rawatan air . Data-data berikut MESTI diperoleh untuk menentukan samada Selangor benar-benar berada dalam krisis air atau tidak. Do it professionally bukan 'posing'2 bergambar aja ..

"Off late banyak sangat YB PR bergambar diatas tasek ampangan yg penuh pun dan tindakan itu tidak menyelesaikan masaalah di loji rawatan.......why not this YB (dah depa ranjin sangat) go to all the Water Supply Operators (Puncak, Abas, Sg Harmoni, Splash) and ask this following info:-

1 - Design & Present Plant Efficiency & Reliability
2 - Design Production.
3 - Present Production.
4 - Available Raw Water Supply (dams & rivers).
5 - Present and Projected Demand
6 - Operation cost of each plant (sen/cu m)

Then we can pin point what & where it went wrong.....and propose mitigating measures at the Least Cost Option..

Jgn dok main hantam saja...kata this a "Manufactured Crisis"....we can manufactured the crisis for political reason, but we cannot manufactured the above numbers (including financial numbers )

As for me I has all the detail (latest update) with me from KeTTHA (i.e source from all the Water Operators)....and based on the numbers that was provided to me.....Selangor (including WP KL & Putrajaya) is in deep shit in terms of water supply....and this crisis tak kenal party mana....semua akan terima padahnya including myself.."

6 comments:

kita menolak pemimpin yg tidak cekap dan kurang bijak dlm menguruskan negara demi kepentingan rakyat...tolak pakatan selamatkan malaysia.apakah lid agap lebih menjaga kepentingan rakyat selangor?harapkan pagar,pagar mkn padi.

Aku peduli apa korang dari parti mana....masalah tak ada air ni akan menjadi musibah kat semua orang...kalau tak cukup air nanti, suh ajer diaorang yang dok kata tak ada masalah ni minum air kencing!!! Aper la punya turrr....

Apamacam kalau kita potong Air rumah Menteri besar dengan Exco2nya dulu ....biar depa rasa tak mandi seminggu, berak tak basuh seminggu...

Exco kapir tak pe, berak pakai kertas....

cuba cek ape fungsi syabas bro...Dia adalah syarikat kroni BN

bagi duit capex kat syabas die pegi renovate ofis smpai berjuta juta. bayar gaji ratus ratus ribu tapi bangan jugak lagi. petronas yg listed top 100 by forbe n revenue billionan setahun pun tak menggajikan ceo sampai beratus ribu sebulan. check2 rupanya ts rozali ni bendehara umno rupanya. membuat untung atas kesengsaraan rakyat.

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu