Tuesday, June 26, 2012

Wikipedia Bahasa Melayu wajib 'Update' Maklumat Altantuya yang dah 'outdated'


Benarlah orang kata , tak semua dari Wikipedia tu betul . Sebab yang tukang masuk data dalam Wikipedia ni pun copy paste dari sumber2 lain ja . Dari petikan Wikipedia Bahasa Melayu Altantuya dikatakan seperti berikut ;



"Altantuya telah dilahirkan pada tahun 1978, anak kepada Shaaribuu Setev, seorang profesor psikologi dan Sh Altantsetseg. Altantuya tinggal dan dibesarkan di St Petersburg, Rusia, sehingga berusia 12 tahun dan mendapat pendidikan di Beijing, China. Dia fasih berbahasa Mongolia, bahasa Inggeris, Rusia, Mandarin dan Perancis."

"Altantuya Shariibuu bekerja sebagai guru siswazah dan penterjemah dan juru bahasa di Ulaan Bataar. Altantuya Shariibuu juga bekerja dengan beberapa agensi pelancongan dan sebagai model sambilan. Beliau sering ke luar negara selaku model sambilan."



Fasih bahasa2 lain tu aku no comment , cuma tang fasih berbahasa Peranchis tu aku nak komen berdasarkan laporan portal Free Malaysia Today baru2 ni. Dari FMT , siasatan polis Peranchis menunjukkaan tiada bukti dan rekod Altantuya pernah jejak kaki ke Peranchis .Juga dikatakan Altantuya tak boleh berbahasa Peranchis . Jelas sekali kes Altantuya , Scorpene ni memang kerja tukang2 buat fitnah .



Diulang berkali-kali, masuk Wikipedia, dicanang seluruh dunia ,kononnya PM akan disepina , terbaru sekali Dr. Mahathir terpalit sama. Tapi akhirnya kebenaran dah terserlah sedikit demi sedikit . Malah antara orang2 yang buat fitnah pun dah mengaku cerita tu hanya rekaan . Malangnya fakta2 terbaru ni tak di update dalam Wikipedia , lobai2 hingusan yang baru nak aktif politik dan nak merasa demonstrasi jalanan dok pakai sumber2 yang dah outdated hasil kerja tangan pakar pemfitnah cum peliwat negara . Malang kalau negara tumbang akibat fitnah yang berlaku secara besar-besaran akibat daripada kebodohan untuk melihat sendiri kebenaran.

Nasihat aku, student2 yang tengah buat degree, diploma atau apa2 sijil sekali pun . Counter check maklumat yang anda peroleh dari Wikipedia dengan buku2 yang ada .

3 comments:

Kandungan dalam Wikipedia hanya 80% sahaja boleh dipercayai... Ini kerja orang pemalas belaka, hanya bergantung kpd maklumat org lain... Bukan atas research sendiri...

Wikipedia merupakan laman yang menyiarkan berita dari sumber rasmi, dan melarang penyelidikan asli atau dari blog. Berita yang disiarkan perlu diambil dari sumber dipercayai, bukannya rekaan sendiri. Jika ada sumber sahih boleh dikemas kini di wikipedia beserta sumber asal. Tetapi bukan sumber blog, facebook. Harakah, Malaysiakini boleh. http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Identifying_reliable_sources

http://www.atimes.com/atimes/Southeast_Asia/IG12Ae01.html

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu