Thursday, June 7, 2012

Kes Perbicaraan Scorpene tak wujud di Peranchis ?!

Sejak kes Scorpene hangat diperkatakan dibawa ke mahkamah Peranchis , aku sebenarnyaa agak was-was nak percaya sebab tak ada pula liputan dari media2 di sana . Gua search thru google lah ... Anyway , 2-3 hari lepas pendedahan-pendedahan dibuat oleh rakan2 blogger yang lain berkenaan penglibatan SUARAM yang membawa isu Scorpene ini . By the way , antara pemimpin SUARAM ialah seorang Ahli Majlis MBPJ yang dilantik oleh kerajaan negeri PKR Selangor . Jelas sekali agenda SUARAM adalah agenda politik dan bukan untuk mencari kebenaran sebaliknya menimbulkan fitnah dana keraguan dikalangan rakyat terhadap kerajaan.


Dari blog theunspinner ,

Isu kapal selam scorpene yang ditimbulkan oleh SUARAM a.k.a PKR dan CIA, telah berlanjutan sejak aduan dibuat mengenainya di mahkamah Perancis pada November 2009.

Secara ringkasnya, SUARAM telah menuduh bahawa syarikat pembuat iaitu DCNS dari Perancis telah membayar rasuah sejumlah EURO114 juta kepada syarikat Perimekar Sdn Bhd dari Malaysia dengan kerjasama seorang model dari Mongolia, Altantuya Sharibuu, yang kemudiannya dibunuh kejam kerana meminta bahagiannya.

Menurut kenyataan Pengarah SUARAM, Dr. Kua Kia Soong, “SUARAM percaya terdapat sesuatu yang lebih besar di sebalik pembunuhan Altantuya dan ianya ialah persoalan tentang sekurang-kurangnya RM500 million komisen di atas RM7 billion pembelian kapal selam scorpene.”..


1 comment:

  1. Kerajaan patut saman je SUARAM nih...... tunggu ape lagi.

    ReplyDelete