Wednesday, May 2, 2012

Hasil provokasi Dong Zhong, si 'racist' cuba usir guru Melayu di Sekolah Cina pakai gangster?

Berita ni aku dapat dari portal media online Harian Metro (5/2/2012). Aku faham, sesetengah dari rakan2 agak prejudis dengan laporan yang dikeluarkan oleh portal ini dengan tajuk2 berita sensasinya. Walaupun begitu, berita mengenai seorang guru Melayu yang diugut samseng kerana mengajar di sekolah jenis kebangsaan cina ini haruslah disiasat kebenarannya . Walau apa pun alasannya tindakan mengugut dengan pernyataan "esok akan mati jika kau berdegil" . What the fcuk ?! Guru tu bukan berhutang dengan along, salah guru tu di mata si bangsat 'racist' ni ialah kerana dia mengajar di sekolah jenis kebangsaan cina. (sumber)



Menurut laporan Harian Metro, hal ini berlaku disebabkan guru tu menyediakan kertas ujian pelajar untuk subjek Bahasa Melayu dalam Bahasa Melayu dan ini menyebabkan segelintir ibu bapa tidak berpuas hati ! Another..What the fcuk??Bayangkan anda mengambil ujian English dalam Bahasa Melayu ? This is the most mother fcuking racism case I'd ever heard ! Sampai berani bawak samseng untuk mengugut, memang bangsat teramat sangat!


Semua ni bermula disebabkan kempen Dong Zong yang di 'support' oleh Pakatan Rakyat ! Mereka berkata 'freedom to learn in their own language' ,malangnya sistem pembelajaran sebenarnya melibatkan proses diajar/belajar , mentelaah/praktis dan ujian . Tak salah kalau proses belajar untuk faham tu diguna bahasa ibunda sendiri, tapi proses pembelajaran untuk praktis dan ujian terutama dalam subjek bahasa tentulah terpaksa menggunakan bahasa yang ingin dipelajari ! Kepada mereka yang kerap memanggil orang lain 'rasis' cermin2 lah diri anda sendiri . Saya pohon sesiapa yang ada maklumat serupa dan kes yang serupa, mohon email kepada saya .

5 comments:

agak selama ni keputusan kertas cina hanya markah kesian kot ?, dapat markah 0 dapat 50, dapat 50 bagi 100

Inilah kalau dah dimuakan. Najib dan Mahyuddin mesti bertanggung jawab. Apa cina nak semua dapat, lepas tu tak pangkah kerajaan.

Sepatutnya SRJK ini dah lama pupus sebaik saja kita merdeka 54 tahun dulu. Tapi hingga skrg ini dibaja dan disemai subur oleh pemimpin melayu sendiri. Kaum cina ini tak akan berterimakasih selamanya kpd melayu walau apa saja diberikan hinggalah seluruh Tanah Melayu ini di bawah pemerintahan mereka. Cukup2lah bangsa melayu melayan baik kaum ini selama ini, dan tukarlah strategi dari berlembut kepada berkeras. Kalau tidak, tak ada apa lagi yang bangsa melayu akan dapat di bumi sendiri. PAKSA LAH DGN KEKERASAN UNTUK MENGHAPUSKAN SEMUA SEKOLAH2 CINA DAN TAMIL MULAI SKRG DAN GANTILAN HANYA DGN SEKOLAH KEBANGSAAN ATAU SEKOLAH NASIONAL.

oleh kerana MCA, Gerakan dan NGO China tak ambil kisah benda ni, maka adalah dicadangkan supaya kementerian pelajaran malaysia mengeluarkan semua guru2 melayu / islam daripada semua sekolah jenis kebangsaan china sama ada sekolah kerajaan maupun sekolah bantuan kerajaan. SERTAMERTA! "PINGGAN TAK RETAK, NASI TAK DINGIN, KALU ORANG TAK NAK, KITAPUN TAK INGIN"

Dan, jangan lagi diberikan peruntukan untuk sekolah2 cina ini. Biar mereka sendiri biaya segala2nya untuk kos operasi sekolah2 rasis ini. Kaum cina Malaysia ini, berlagak tak bertempat. Syukurkah orang melayu baik hati sudi menerima kamu semua sebagai warganegara. Jika setelah merdeka kami halau kamu semua baling China, baru kamu tahu tinggi rendah dunia kamu sendiri di sana.

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu