Wednesday, May 23, 2012

Debat PTPTN : KJ Menganalisis Fakta & Rafizi 'Menipulasi' Fakta

Debat PTPTN yang dianjurkan di Kompleks Karangkraf Shah Alam pada 22/5/2012 membuktikan kehebatan Rafizi dalam 'menipulasi' fakta . Rafizi juga dilihat cuba membuat perbandingan antara 'Apple to Rambutan' dalam konteks pinjaman pelajaran PTPTN . Nak tersembur air hidung aku bila Rafizi bercerita tentang pendidikan pengajian tinggi percuma semasa zaman Malaysia baru merdeka . Adakah Rafizi terfikir berapa banyak universiti yang ada pada ketika itu dan berapa ramai pula orang yang berjaya masuk universiti .Dunia makin maju, teknolagi makin hebat , budak2 makin pandai . Cuba tengok je keputusan SPM dan PMR setiap tahun yang dapat straight A beribu-ribu lemon .



Zaman aku dulu , sapa dapat straight A nama siap naik suratkabar tu. Tu kira yang dapat straight A, yang tak dapat A , yang gagal ? Tentu depa pun teringin nak sambung belajar , yang gagal tu boleh masuk aliran kemahiran di kolej2 yang menawarkan kursus itu . Tahap kesedaran orang muda zaman sekarang dan orang zaman dulu dah lain sangat . Jadi bila pelajaran diutamakan, maka perlu lebih banyak IPTA, IPTS dan kolej2 kemahiran ditubuhkan . Semua ni perlu duit bro... kos operasi, dan macam2 kos lagi . Takkanlah semua kerajaan nak subsidize ??  Macam KJ cakap semalam kalau semua kos2 ni disubsidikan maka kos untuk pendidikan percuma saja dah melebihi kos2 lain dalam belanjawa , balance pun tak cukup nak bayar gaji kakitangan awam beb . Bila dah tak cukup duit... mula lah start berhutang , masa tu boleh menyalak lagi pasal isu hutang negara meningkat ! Prffttt 

Satu lagi aku nak komen mengenai fakta2 yang dihujahkan oleh si Rafizi ni , dia dok ulang suara kata Turkey bagi pendidikan percuma . Aku mula2 rasa macam nak percaya , maklum lah ada pepatah mengatakan kalau satu perkara bohong tu berulang kali diucapkan lama2 orang lain akan ingat tu perkara betul . Tapi sebagai seorang yang rasional aku rujuk dulu pakcik Google , search punya search Rafizi kantoi ... June 2011 , dalam satu akhbar Turkey melaporkan 500 orang pelajar ditahan polis sebab buat tunjuk perasaan tuntut pendidikan percuma . Aikk kalau free buat apa nak tuntut lagi . 



Seperkara lagi mengenai pendidikan tinggi percuma di Finland , aku korek2 beberapa fakta dalam Google . Pertama fakta mengenai jumlah penduduk negara itu seramai 5 juta orang lebih berbanding Malaysia 28 juta . Kedua keluasan negara Findland yang saiznya lebih besar sedikit daripada Malaysia . Jadi bayangkan hasil bumi dari negara Findland yang sedikit lebih luas dari Malaysia dikongsi bersama-sama 5 juta orang penduduk berbanding hasil bumi Malaysia yang perlu dikongsi dengan 28 juta penduduk ! Bila Rafizi kata Findland ni bukan negara yang kaya dan takde apa2 pun , paling2 pun Nokia yang dah nazak tu .. sebaliknya fakta menyangkal sekeras-kerasnya dakwaan Rafizi , menurut Wikipedia keluaran kapita di Findland adalah meyamai negara-negara maju seperti Germany, French, UK . 

Kesimpulannya aku puji Rafizi kerana pandai 'menipulasi' fakta sampai penyokong2 percaya malah siap bersorak-sorak kegembiraan pulak ? Ini lah Pakatan Rakyat , mereka akan campur fakta dengan pembohongan dalam ceramah2 supaya nampak apa yang diceramahkan itu nampak betul . Akai mudah dibaca !

3 comments:

bil U di findland hanya 10 berbanding malaysia 21 .. manakala pra U ( ala ala politeknik, maktab ) hanya 6, berbanding malaysia hampir 50 atau lebih , blom kira jumlah student dia lagi ..:)


http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_universities_in_Finland

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_universities_in_Malaysia

Nampak sangat penipu si Rafizi ni..

KRONI – ANTARA NIK AZIZ DAN RAJA NONG CHIK. Baca di sini.

http://apakecoh2.blogspot.com/

This Rafizi chap is good and very very credible. Numbers dont lie. People do.

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu