Monday, March 5, 2012

Tak habis2 dengan 'Tender Terbuka' Bayan Mutiara ! Nak 're-schedule' payment term pulak?

Aku sebenarnya sangat tertanya-tanya apa la yang dibincangkan dalam EGM Ivory Properties Group Berhad (IPGB) hari ni . Maklumat yang kita dapat dari Malaysia Insider , depa menjelaskan maksud 'negotiation' dalam 'announcement' di Bursa Malaysia. Depa kata maksud 'negotiation' tu bukan merujuk pada harga .. cuma merujuk pada perkara2 lain seperti tempoh pembayaran, tempoh penghantaran dokumen, tempoh itu dan ini , bla bla bla.. dah nak perbetul tang harga tu, ok la... cuma sekarang aku persoalkan pasal proses rundingan tu, walaupun bukan merujuk pada harga tanah .. proses rundingan masih berlaku !



Aku ni walaupun ber'status' engineer cabuk je, tapi selalu jugak la siapkan kontrak2 untuk bahagian technical dan sikit2 commercial . Bila dah dapat LOA (letter of award) , client akan panggil untuk 'kick-off meeting' sebelum projek tu mula . Masa 'kick-off' meeting 'client' banyak sentuh pasal technical, delivery schedule etc . Takde dah cerita pasal 'commercial' ni . Untuk kes Bayan Mutiara , negotiations yang IPGB dan PDC buat lebih kepada commercial. 

Ye lah.. dalam bidding document dah dinyatakan dokumen2 tertentu kena hantar pada sekian-sekian tarikh, payment kena buat pada sekian2 tarikh  dan tempoh bayaran pada sekian2 tahun dan pembida perlu patuh syarat2 atau tender yang diaorang hantar kena disqualified. So seperti yang dilaporkan Malaysia Insider diaorang dah nego utk ubah perkara2 tertentu lepas pembida yang berjaya diumumkan . Pada aku ini adalah tak adil utk pembida yang lain. 

Ikut pengalaman aku, sebelum dapat LOA , Owner akan panggil pembida-pembida untuk technical & commercial clarification . Semua dah jelas dari segi technical &commercial baru lah depa keluarkan LOA untuk pembida yang mereka rasakan berhak. Takde lagi nego2 ni ,semuanya ikut apa yang tercatat dalam tender submission, kalau tak ikut schedule ka,delivery lambat ka, for sure kena penalty... kalau dah ada nego2 macam ni , boleh dikira sebagai open tender lagi ka??! 

Ohh ya EGM hari ni ada cerita pasal balance 8% downpayment yang khabarnya tak settle lagi tak ? PDC amacam ? Nego lagi untuk payment re-schedule? 

4 comments:

err... harapnya orang faham apa yang term2 yang aku tulis tu

kalau tak paham pun buat2 paham lah utk ahlol bahlol Pas semua terutama N.ajis dan Mahfuz Bean,

8% isi dlm poket utk pemimpin PAKATAN RAKYAT P.PINANG dan exco

Homo cun tak paham la.Cuma paham bontot.

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu