Sunday, March 11, 2012

Jarum Halus Lembaga Pengurus Persatuan Sekolah2 Cina (Dong Jiao Zong) dalam menyingkirkan guru2 kaum Melayu dan India dari sekolah jenis kebangsaan cina?

Dalam sibuk menuduh PERKASA pertubuhan yang bersifat perkauman, mungkin segelintir masyarakat Cina terlupa Dong Jiao Zong juga bersifat perkauman .Dong Jiao Zong dikatakan akan cuba membuat perhimpunan besar-besaran pada 25th March 2012 . Sebabnya ? Hanya kekurangan guru2 yang boleh berbahasa Mandarin !!! Itu je ! Dan kenapa sebab masalah ni mereka nak menyusahkan rakyat dengan demonstrasi besar-besaran pada 25th March nanti ??


Memang perangai macam bangsat ! Sibuk kata orang rasis tapi sendiri rasis tak nak mengaku . Antara tuntutan Dong Zong ialah :-

i. mahukan kerajaan menambah jumlah guru di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) dengan meletakkan syarat bahawa hanya guru-guru yang boleh berbahasa Mandarin

ii. mendesak kerajaan segera menukar guru yang tidak tahu berbahasa Mandarin.

iii. membantah pemberian jawatan tinggi kepada guru yang tidak tahu berbahasa Mandarin di SJKC.

iv. hanya guru yang mempunyai kelulusan kepujian dalam mata pelajaran bahasa Cina sahaja yang layak mengajar di SJKC

Kalau dilihat dari syarat2 di atas, jelas sekali Dong Zong cuba menyingkirkan guru2 dari kaum lain yang mengajar di sekolah-sekolah Cina . Dah cukup baik kerajaan bagi kebenaran utk membina sekolah jenis kebangsaan walaupun sedar kewujudan sekolah ni sukar mewujudkan integrasi di antara kaum. Tapi nampaknya tindakan Dong Zong benar2 ingin mengasingkan kaum2 lain dalam kelompok mereka. Bahasa rasmi di negara ini ialah Bahasa Melayu, kenapa ditekankan penggunaan Bahasa Mandarin pula ? Dah diberi betis nak peha pulak , menyalak kata orang lain rasis .. diri sendiri rasis tak nampak!

Tindakan kurang ajar, mengugut sebegini pasti akan dapat reaksi berantai ! Tuntutan Dong Zong tidak membantu dalam penyatuan kaum di negara ini !

No comments:

Post a Comment