Saturday, February 18, 2012

SP Setia boleh bayar cash ,awat kerajaan DAP Pulau Pinang pilih Ivory Tower yang nak bayar ansur2 untuk Projek Bayan Mutiara?

Berikut adalah tarikh-tarikh penting yang perlu diketahui mengapa Ivory Tower dipilih untuk projek Bayan Mutiara :-

December 2010
-Tarikh tutup RFP (Request for Proposal)
-Kontraktor yang menghantar proposal ialah Ivory Tower, SP Setia, Mah Sing & IJM Land
-Bila RFP dilanjutkan, mungkin Ivory & SP Setia yg masih bertahan (sumber)


January 2011
- SP Setia dipilih oleh Kerajaan Negeri PP utk majukan SPICE (sumber)


July 2011
- Ivory dpt tawaran rasmi untuk Bayan Mutiara. (sumber) (sumber)


Ogos 2011
- Perjanjian ditandangani diantara SP Setia & MPPP utk SPICE. (sumber)


September 2011 
-SP Setia dpt tawaran drpd PNB melalui Maybank Investment Bank utk PNB membeli saham SP Setia. (sumber)


January 2012 
-Tawaran diantara PNB & SP Setia dimuktamadkan (sumber)


Point disini ialah , saham SP Setia dibeli oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB) , iaitu syarikat kerajaan yang menyelia lebih dari RM 190 billion aset luar dan dalam negara . Jelas sekali sekiranya SP Setia berjaya dalam pembangunan projek Bayan Mutiara , 'cashflow' bukan lah satu masalah ! SP Setia dgn Parental Guarantee drpd PNB (Jumlah Asset RM 190B) tidak mempunyai masaalah utk membayar cash RM 1.1 B dan bangunkan sehingga nilai GDV (Gross Development Value) mencapai RM 10 B

Apa yang menjadi persoalan ialah mengapa Ivory diberi kelonggaran utk membayar secara ansuran ? Kenapa kerajaan Pulau Pinang mengambil risiko ini ? Dari segi kewangan SP Setia adalah lebih kukuh dari Ivory Tower , kenapa kerajaan Lim Guan Eng berani memberi kontrak pada syarikat yang kewangannya kurang kukuh berbanding pesaing ? Adakah hanya kerana semata-mata harga tawaran tanah adalah lebih tinggi?

Katakan korang nak buat sebijik rumah , nak pilih kontraktor yang kita tau ada duit ka atau kontraktor yang tak berapa nak ada duit ? Silap haribulan rumah tak siap , duit pun melayang !

Ohh yaa by the way, Ivory Tower dah bayar 10% downpayment ke belum ? (sumber) . Kalau ikut sumber 2% dah bayar lagi 8% lepas 90 hari tandatangan agreement. (12 November 2011)

*Terima kasih kepada En. Fuad Omar yang memberi info. Analisis maklumat adalah berdasarkan pengalaman beliau selama 30 tahun sebagai seorang jurutera yang terlibat dalam pengurusan projek dan tender.

3 comments:

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu