Tuesday, February 14, 2012

Mari Kita Kantoikan Chegubard dengan Analisis Minyak Sawit Israel

Dari petikan laman web Free Malaysia Today, hari ini Chegubard telah mendedahkan 2 syarikat tempatan yang berurusniaga perdagangan minyak sawit secara terus dengan Israel . Syarikat berkenaan ialah Mewah Oleo Industries Sdn Bhd dan IOI Crokland Sdn Bhd. (sumber)


Jadi aku siasat la kedua-dua syarikat ni , dan seperti yang dijangka Mewah Oleo Industries Sdn Bhd ialah bernaung di bawah Mewah Group, sebuah syarikat pelabur luar negara dari Singapore. 


Berikut adalah petikan berita penuh dari sumber Bernama ;


Mewah Group Invests RM150 Million On Palm Oil Refinery In POIC Lahad Datu


An agreement on the purchase of 19.86 acres of land at POIC Lahad Datu was signed in Singapore 3rd August 2010 between POIC Sabah Sdn Bhd and Mewah Oils Sdn Bhd.


Mewah Group, a Singapore company with refineries in Malaysia, is investing RM150 million to set up a 900,000 metric tons per year palm oil refinery at the palm oil industrial cluster in Lahad Datu (POIC Lahad Datu). The refinery will be the biggest in Sabah and create about 200 jobs.


Under the Mewah banner are established Singapore-based companies such as :


Ngo Chew Hong Edible Oils Ptd Ltd
Container Printers Pte Ltd
Choon Heng Transport & Warehousing, Pte Ltd
G&U Logistics Group
Mewah manufacturing units in Malaysia include :


Mewah Oils Sdn Bhd
Mewaholeo Industries Sdn Bhd
Moi Foods Malaysia Sdn Bhd
Container Fabricator (M) Sdn Bhd


Mewah group's turnover is around US$2 billion and its existing refineries (in Peninsular Malaysia) have a combined output of 2.5 million metric tons per year.


Mewah will also become the second company to set up refinery at POIC Lahad Datu, which to date has attracted about 30 companies with total investment exceeding RM2 billion.


The other refinery belongs to Zurex Corporation, a company with British interests. Zurex's 200,000 ton-per-year refinery is due to start operation in 2012.


The uniqueness of the two refineries in POIC is that their owners do not own oil palm plantations, and they are granted refinery licenses by federal authorities to operate exclusively in POIC Lahad Datu.


Investors are attracted to POIC Lahad Datu as its located near to the raw materials, has a liquid oil jetty and a natural deep harbor with draft of over 20 meters capable of accommodating vessels up to 100,000 deadweight tons.


Sabah is Malaysia's biggest palm oil with 10 palm oil refineries.


News Source : BERNAMA.com http://www.bernama.com/

Untuk IOI Crokland Sdn Bhd pula, merujuk pada posting aku yang lepas (disini) , kita sedia maklum yang IOI ni adalah syarikat tempatan yang establish . Dari nama syarikat saja aku dapat agak ni company join venture , contohnya macam Ranhill - Worley . IOI Crokland Sdn Bhd ni adalah kerjasama antara syarikat tempatan IOI Corp dengan Loders Croklaand . (sumber)


Untuk makluman, Loders Crokland sebelumnya merupakan anak syarikat Unilever, sebuah syarikat gergasi dari Belanda yang membekalkan barangan pengguna sebelum dijual. Kepentingannya di seluruh dunia kini diambilalih oleh syarikat IOI . Walaupun dimiliki oleh syarikat IOI, Loders Croklaand masih boleh dianggap sebuah syarikat luar negara. Ini lah selok belok perniagaan yang kadang2 boleh memeningkan kepala ! Sejarah lanjut mengenai Loders Crokland boleh dibaca disini

Pasal kepentiangan syarikat pelabur2 dan syarikat2 luar negara aku dah ceritakan di post yang lepas (klik sini utk baca)

Berkenaan maklumat dari indexmundi yang Sime Darby membekalkan sawit pada Israel , agak memeningkan kepala . Ni aku printscreen dari laman web yang dikatakan sumber Chegubard . http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=palm-oil&months=120&currency=ils


Perasan tak ada link kat bawah tu tulis top commodity supplier ? Mungkin Chegubard dia klik kat situ , dan dia nampak dibawah description Vegetable Oils and Protein Meal , dibawah section palm oil nama syarikat Sime Darby disenaraikan . Tapi tahukah anda link tu sebenarnya adalah secara umum saja kalau tengok dia punya URL pun boleh tau (http://www.indexmundi.com/commodities/suppliers/#palm-oil) .. tak specific untuk Israel saja , tak percaya cuba cari untuk negara2 lain . Lagi satu , takkan lah kompeni dari Indonesia iaitu sebagai pembekal minyak sawit terbesar dunia tak tersenarai ? Data yang diberikan dalam page tu adalah berdasarkaan input dari suppliers sendiri , kalau suppliers tak bagi input takde la tersenarai. Dah terang2 tulis kat situ 

"List your company in our directory and gain exposure to thousands of commodity buyers on a daily basis"

Kesimpulannya, Chegubard punya analisis tak boleh pakai , analisis based on surface saja . Peliknya wartawan, portal dan bloggers-bloggers yang pro-pembangkang dengan buta perutnya mengikut saja analisis Chegubard tu... woiii dia tu bukan orang ekonomi, yang hangpa dengaq buat apa? aku pun bukan background ekonomi, tapi background aku dalam bidang kejuruteraan dah membiasakan aku untuk investigate sesuatu tu sampai ke akar umbi. Kalau silap, justify je la .. selagi otak ada kita berfikir jgn terima bulat2 je..

4 comments:

Setahu aku bapak Anwar, siIbrahim adalah director dalam IOI.

Hairan jugak si badrul ni maseh buta mata dan hati nya, pokok nya si boss nya menyayangi negara yahudi secara terang terangan dan sekarang kau na cari kesalahan orang lain pulak , bodohhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!! cuba kau benarkan bini kau di taji oleh bai kapral singh dan pemimpin HINDRAF apa agak nya alasan yang kau akan beri untuk mengizinkan nya , mungkin alasan nya ai anuar boleh taji bini azmin napa aku tidak boleh , ini malaysia free country ma.

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu