Sunday, February 19, 2012

Duit untuk 'fund' Projek Rumah Kos Rendah di Batu Kawan turun dari langit ka??

Dalam posting aku yang lepas (sumber) , cerita tentang Ketua Menteri DAP Penang , buat pengumuman untuk mengagihkan RM500 juta untuk projek perumahan kos rendah di Batu Kawan, Pulau Pinang.  Siap ada gambar masa 'press conference' upacara pencapaian cek besar RM500 juta , wow weee !! (sumber)


Dalam 'press conference' tu , Lim Guan Eng kata duit RM500 juta tu diperoleh dari projek Bayan Mutiara. Buat masa sekarang 'downpayment' yang dibuat oleh Ivory Tower hanyalah sebanyak 2% iaitu RM22 juta.  masih tertunggu-tunggu lagi 8% punya bayaran baki.  Dari RM22 juta tu , RM 6.75 juta dah diambil utk di bayar pada Konsultan dari Singapore untuk projek rumah kos rendah di Batu Kawan . (sumber)

Kemudian ,bila dah sedar dia terkantoi , Lim Guan Eng pusing kata duit RM500 juta tu dari simpanan kerajaan negeri. OK , kalau dia kata RM500 juta tu dari simpanan kerajaan negeri tu fine , mari kita tengok laporan audit untuk Pulau Pinang tahun 2010 ,(mukasurat 101 , lampiran V) 


Apa cerita ? Baki berakhir tahun 2010 baru ada RM 572,492,567.14 juta . Projek Batu Kawan RM500 juta  .. . Dan pada 24 Oct 2011 , Lim Guan Eng mengumumkan bajet defisit sebanyak RM 213 juta untuk tahun 2012 (sumber) . Jadi macam mana dia boleh kata Projek Batu Kawan tu dari simpanan kerajaan negeri ? Duit mai dari mana bang ?? 


2 comments:

  1. Bodoh punya melayu tak ertilagi nei semua umpan nah bagi melayu semua keluar dari pulau penang jadi cina boleh membentuk sebuah negara seperti apa yang jadi di singapura

    ReplyDelete
  2. Kenapa Guan Eng Tak buat rumah kos rendah di telok kumbar,balik pulau,bayan baru,bayan lepas,bayan mutiara,batu maung,kenapa pilih batu kawan nah bagi semua melayu berhijrah ke seberang

    ReplyDelete