Sunday, February 12, 2012

Bila Isu Anwar Sokong Israel di BBC meletup di'cover' dengan cerita iklan promosi Malaysia

Hari ni jentera Pakatan Rakyat bersorak kegembiraan dengan artikel rasmi yang dikeluarkan oleh BBC mengenai penyiaran berkenaan kerajaan Malaysia dalam slot BBC News dari February 2009 hingga July 2011. (sumber) .


BBC dalam siasatan mereka mengatakan bahawa terdapat 8 siaran berbayar berkenaan Malaysia dipaparkan dalam segmen berita syarikat media berkenaan. Berikut ialah tajuk2 siaran berkenaan kerajaan Malaysia yang dipaparkan .

• Develop or Die Series 1 Episode 2 transmitted 14 February 2009
• Develop or Die Series 2 Episode 1 transmitted 15 May 2010
• Develop or Die Series 2 Episode 2 transmitted 22 May 2010
• Develop or Die Series 3 Episode 5 transmitted 4 June 2011
• One Square Mile: Sarawak transmitted 12 February 2011
• One Square Mile: Kuala Lumpur transmitted 9 July 2011
• Third Eye: Egypt transmitted 12 March 2011
• Third Eye: Asian Food transmitted 2 July 2011

Kalau dilihat tajuk2 diatas, jelas ia adalah usaha kerajaan Malaysia untuk menarik dan meyakinkan pelabur luar negara . Senang cerita kerajaan gunakan BBC untuk mengiklankaan Malaysia. Bila kita nak iklankan sesuatu, kos untuk iklan tu mesti ada la beb. Industri pengiklanan di Malaysia ni je pun dah cecah berbillion ringgit. Rujukan dari buku More Advertising Worldwide tulisan Ingomar Kloss dan Iskandar Abdullah. (sumber)



Jadi kalau kos pengiklanan di Malaysia pun dah berbillion ringgit dengan hanya penduduk yang berjumlah lebih kurang 23 juta orang , tentulah kos pengiklanan BBC yang melibatkan berjuta-juta viewers seluruh dunia lagi tinggi ! Kalau tak, takdelah orang yang buat duit dengan guna Youtube je , itu lah besarnya industri pengiklanan itu sendiri. Jadi berapa kos yang digunakan oleh kerajaan Malaysia untuk bayar BBC bagi mengiklankan Malaysia bukan lah satu isu kerana ia adalah modal yang digunakan untuk menarik pelabur asing dan pelancong luar negara. Buktinya, FDI Malaysia adalah tertinggi di rantau ini pada tahun 2010 (RM 21.4 billion) dan pada suku pertama 2011 (RM 21.3 billion) jumlah yang hampir sama untuk keseluruhan tahun 2010. (sumber)



Dan tahukah anda Malaysia menjana RM56.5 billion dari 25 juta pelancong yang melawat Malaysia pada tahun 2010. (sumber)


Isu sebenar sekarang ialah BBC kata pembayaran untuk promosi Malaysia ni bertentangan dengan polisi syarikat. Kalau dah tahu bertentangan, they should have tell about it earlier! And not after the blast of fuckin' Anwar statement's which show his support towards Israel aired in BBC recently ! It took 3 years for them to broadcast the apology on 12 February 2012. Fishy...fishy...fishy. I would say ehh pundekkk lah !!!

0 comments:

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu