Thursday, January 26, 2012

Tahniah , Kebebasan Media Malaysia Terbaik di Asia Tenggara !

Hari ni laman web Reporter Without Borders telah mengeluarkan ranking kebebasan media di seluruh dunia. Malaysia berada di tangga 124 dari 179 negara. Klik sini untuk sumber asal.


Dari laman web berkenaan juga, aku memperoleh data2 berikut iaitu jumlah reporter2 yang dipenjara di beberapa negara . Klik sini untuk sumber asal


Dari satu lagi sumber berita , US telah jatuh ke tangga 47 disebabkan penangkapan pemberita yang membuat liputan "Occupy Wall Street Protest".


Juga kalau dilihat dalam 'ranking' , negara-negara jiran seperti Vietnam (172), Singapore (135), Indonesia (146) dan Thailand (137) jauh terkehadapan berbanding Malaysia. Kalau dilihat senarai penuh Malaysia merupakan negara di Asia Tenggara yang paling bebas medianya.

Walaupun berada di tangga ke 124 dalam kebebasan media di seluruh dunia . Polis tidak menangkap pemberita-pemberita semasa perhimpunan-perhimpunan haram yang di anjurkan oleh pihak PR . Malah pemberita - pemberita dari luar negara juga dapat membuat liputan berkenaan perhimpunan haram misalnya perhimpunan Bersih 2.0 di mana terdapat pemberita dari Al-Jazeera yang membuat liputan. Walaupun di tangga 124 , polis-polis di Malaysia tidak menangkap pemberita yang membuat liputan . Bayangkan negara yang kebebasan medianya di tangga ke 47, tetapi menangkap pemberita yang membuat liputan  "Occupy Wall Street Protest".


Walaupun kebebasan media kita terbaik di Asia Tenggara , pemberita dibenarkan membuat liputan dengan bebas , serta kewujudan berleluasa media-media yang melaporkan berita yang belum tentu sahih kebenarannya namun puak2 PR tetap pukul canang serata dunia media Malaysia tak bebas !


1 comment:

  1. halamak... apek nga kor ming nie punyalah nak kutuk, sampai salah bagi fakta... tengok apa dia tulis... "worsen from 50.75..."?

    ReplyDelete