Tuesday, January 10, 2012

Gereja Terbesar, Tokong Buddha Terbesar, Patung Dewa Murugan Terbesar .. Nak Lebih Lagi Tanya PAS dulu

Aku tertarik dengan satu artikel di tulis oleh blogger Milosuam pasal pembinaan gereja terbesar di asia tenggara yang akan di bina di Malaysia . Baca sini .


Hujah yang disampaikan oleh Milosuam dalam menempelak kerajaan BN kerana meluluskan pembinaan gereja ini ialah majoriti rakyat beragama Islam, penganut Kristian tidak ramai . Tidak wajar pembinaan gereja yang besar ini dengan kos pembinaan melebihi RM100 juta .

Pada tahun 2001 , patung Buddha kedua terbesar dunia telah dibina di Kampung Jambu,Tumpat Kelantan. 


Pada tahun 2006, patung Dewa Murugan yang diiktiraf sebagai terbesar di dunia telah didirikan secara rasmi.


Di Pulau Pinang, kita juga mempunyai Tokong Kek Lok Si yang juga merupakan terbesar di Asia Tenggara


Walaupun majoriti penduduk Malaysia beragama Islam , kita masih tidak mempunyai masjid yang sekurang-kurangnya terbesar di Asia Tenggara . Sebenarnya sebesar mana masjid itu tidak penting, yang penting adakah masjid itu di imarahkan sewajarnya. OK, sebenarnya ini bukan persoalan yang ingin saya timbulkan untuk entry kali ni. Seterusnya...

Kita juga ada Nirvana Memorial Park iaitu memorial park persendirian yang terbesar di dunia di Semenyih.


Di bawah pula adalah gambar perkuburan Kristian di Tambun, Perak


Hmm yang ini gambar perkuburan orang Islam di USJ 22 , katanya digali dengan jentolak oleh orang bukan Islam bila tugas-tugas menggali ni diambil alih oleh Majlis Perbandaran Subang Jaya. Untuk cerita ni sila lawati blog Ikrar Pemuda disini.

Gambar di atas menunjukkan toleransi orang Islam di Malaysia terhadap agama2 lain. Cuma aku agak terkejut dengan mesej tahun baru 2012 Bishop Ng Moon Hing yang disiarkan di portal Herald Malaysia Online. 



Aku malas nak 'translate' , aku cuma copy & paste saja . Pada aku elok lah Bishop Ng Moon Hing berbincang dengan PAS saja tentang isu2 agama ni , bila kerajaan luluskan pembinaan gereja terbesar, dah dijadikan isu oleh orang-orang PAS. Kalau luluskan hal-hal lain , isu apa pula timbul ? Oleh kerana PAS agak ngam dengan pihak gereja .. elok lah mereka selesaikan sesama mereka hal ini dahulu sebelum kerajaan berikan kelulusan untuk hal-hal yang lain.

"The issues that concern all non-Muslims including Christians which have been raised over the years are summarised in the following documents:


1. Malaysian Consultative Council of Buddhism, Christianity, Hinduism, Sikhism and Taoism (MCCBCHST) memorandum entitled “RESPECT THE RIGHT TO PROFESS AND PRACTICE ONE’S RELIGION dated 25 October 2005 and revised in a document entitled “UNITY THREATENED BY CONTINUING INFRINGEMENTS OF RELIGIOUS FREEDOM” dated 15 June 2007. The issues mentioned here include –


1.1. The refusal of civil courts to adjudicate cases where the Islamic ingredient is present.
1.2. Conversion cases that cause hardships to families.
1.3. Land for places of worship and burial grounds.
1.4. Lack of consultation on issues which affect non-Muslims.


2. Christian Federation of Malaysia’s memorandum via a letter dated 21 December 2010 handed to you at the Christmas Hi-Tea in 2010 which include the following issues:


2.1. Standard policy for places of worship, land for worship, cemetery, foreign religious workers, etc.
2.2. Standard policy for schools and education policy. (In this regard, we want our mission schools to maintain its character and the management and operations should be under our control).
2.3. Tax exemption status for religious organisations and charities, welfare centres and homes.
2.4. To have a Minister in charge of religious affairs (in particular for religions other than Islam)
2.5. Freedom of publications and usage of religious / Scripture books of each religion.
2.6. The lifting of the ban on the usage of the word 'Allah' in the whole nation. (In particular, the lack of resolution of the Herald, Jill Ireland and SIB Sabah court cases)."

3 comments:

asal father jumpa ustaz pas confirm semua akan ok sebab pas sayang pada kaum salib nie...

pejuang hamas...

bukan masa zaman nabi pun macam tu juga ke, dan diteruskan pada zaman sahabat nabi

mmg la..kerajaan m'sia nk amik hati penduduk dye kan!!nnt klu x dibina gereja tue org kristian x undi dyeorang plak..haha..am I right??!

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu

Link Blogger Negeri Sembilan / Melaka/Johor