Monday, November 28, 2011

The Malaysian BAR Council - Being Act Ridiculously Again??

Senarai campur tangan BAR council dalam soal-soal sensitif dan ketenteraman negara :-


1. Mendesak kerajaan supaya mengkaji semuala hukum sebat yang dikenakan pada Kartika Sari (kerana minum arak) oleh Mahkamah Syariah .

2. Tekanan kepada Hakim yang terlibat dalam kes murtad Lina Joy di Mahkamah Persekutuan.

3. Tekanan kepada kerajaan untuk memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri.

4. Mengeluarkan kenyataan media yang menyokong orang bukan Islam untuk menjadi peguam di Mahkamah Syariah.

5. Sokongan kepada Interfaith Council , menuntut kesamarataan dalam beragama. Sila rujuk disini untuk mengetahui 14 tuntutan Interfaith Council.

6. Memainkan peranan dalam menyalahkan kerajaan Barisan Nasional dalam kes Teoh Beng Hock walaupun jelas dalam keputusan Suruhanjaya DiRaja menunjukkan Teoh Beng Hock  membunuh diri.

7. Campurtangan dalam isu JAIS - DUMC

macam2 lagi...dan yang terbaru ...

8.  Bantahan terhadap Akta Perhimpunan Aman 2011 (Peacefull Assembly Act 2011)

Jelas sekali 'badan bebas' ini sebenarnya bukan badan bebas yang sebenarnya . Banyak isu2 yang diperjuangkan adalah untuk kepentingan segelintir golongan2 tertentu . Perlu kita ingat .. salah seorang ahli Malaysian BAR Council ini terlibat dalam perbicaraan kes pembunuhan Dato' Sosilawati dan 4 lagi yang lain...bukan sebagai peguan, tetapi sebagai tertuduh . Malaysian Bar Council dilihat condong menyebelahi pembangkang walau dikatakan sebuah badan bebas , isu2 yang dibangkitkan adalah agak sensitif dan berpotensi untuk menjadi pencetus kepada sesuatu yang lebih besar.

Saya telah menyatakan bantahan terhadap acara ini melalui quote di twitter seperti berikut, dan amat berterima kasih kepada rakan2 yang sudi re-tweet untuk menunjukkan kita tidak menyokong acara bantahan yang diadakan itu ;

#Walk4Freedom is seriously waste of time and politically driven event influenced by Pakatan Rakyat,this event not reflect the majority!

Sunday, November 27, 2011

Laman Group Facebook Berbahasa Cina Sebar Fitnah : Kad Kesihatan ..

Pagi ni semasa tengah melayari facebook, tiba2 mata terpandang satu komen 'fitnah' yang agak menarik dari golongan2 chauvanis iaitu (setelah di terjemah) ;

"Kerajaan Barisan Nasional akan memperkenalkan satu bentuk skim kesihatan kepada rakyat Malaysia dan skim kesihatan ini wajib di miliki setiap rakyat! Kelebihan kad kesihatan ini banyak kekurangannya berbanding kad kesihatan yang ditawarkan oleh syarikat-syarikat insuran. Kad kesihatan yang ditawarkan oleh kerajaan Barisan Nasional ini hanya terhad kepada penyakit dan wabak2 yang biasa sahaja, dalam erti kata yang lain , sekiranya pemegang kad mempunyai masalah kesihatan selain dari penyakit dan wabak2 yang tersenarai dalam kad , maka pesakit itu perlu membayar bil perubatan dengan wang sendiri. Juga sekiranya kad kesihatan ini tidak dibeli dari kerajaan, maka rakyat tidak berhak mendapat nasihat2 perubatan dari mana2 hospital di Malaysia termasuk hospital kerajaan. Sumber yang dipercayai mengatakan, skim kad perubatan ini akan di lancarkan pada tahun depan"


Saya terus ke link 'sumber' yang katanya dipercayai itu iaitu group facebook yang saya percaya di dominasi oleh kaum Cina iaitu  我们全力支持民行   (We Fully Support PR - DAP)



Saya mohon pada polis agar memantau group facebook ini kerana informasi2 yang diberikan bertujuan menghasut , dan saya agak pasti mungkin juga ada komen2 yang berunsur perkauman disebabkan tindakbalas admin page dalam memberi maklumat yang salah atau tak disahkan pada ahli2 group.

Menarik sekali mereka mempercayai 100% mempercayai sumber dalaman ini , dan terus membuat hebahan di kalangan kaum Cina. Berdasarkan komen2 , diperhatikan ramai di antara mereka seperti bulat2 mempercayai hal-hal sebegini. (Terima kasih pada teknologi internet yang membolehkan perkataan2 dalam bahasa cina diterjemah).  Agak pelik kenapa mereka ini tidak memikirkan kewajaran PM Dato' Seri Najib mengarahkan pembukaan klinik 1Malaysia , jelas pembukaan klinik 1Malaysia adalah untuk tidak membebankan rakyat. Dan khidmat kesihatan oleh kerajaan di Malaysia adalah antara yang termurah di dunia dan untuk kes2 kecil ialah percuma.

Dari ucapan Najib semasa pembentangan bajet 2012 ;



Agak pelik juga kenapa ucapan Bajet 2012 tidak diambil kira dalam usaha kerajaan meningkatkan taraf kesihatan rakyat dengan pembinaan tambahan klinik 1Malaysia, suntikan imunisasi percuma dan lain2 lagi. Bukan fitnah yang cuba di lakukan oleh chauvanis2 ini amat kontra sekali dengan ucapan bajet PM yang mahu memberikan perkhidmatan percuma dan murah pada rakyat Malaysia?

Untuk maklumat lanjut berkenaan rawatan pesakit di klinik dan hospital kerajaan sila lawat laman ini

Saya berpendapat mereka yang menyebarkan fitnah berkenaan hal kad kesihatan yg wajib dibeli oleh setiap rakyat mungkin mendapat maklumat yang tidak tepat , mereka menggunakan isu yang tidak pasti ini (maklumat yang diperoleh sumber dipercayai?? ) untuk menaikkan kemarahan orang ramai. Saya tertanya adakah mereka/chauvanis yang marah2 dan mempercayai fitnah serta tomahan ini pernah menggunakan perkhidmatan di hospital kerajaan?? Menarik juga apabila mereka boleh mempercaya cerita yang tidak pasti (sumber dalaman) tetapi video lucah yang secara terang2 menunjukkan wajah pemimpin PR ditolak dengan pelbagai alasan ?

Saturday, November 26, 2011

Shamsul Iskandar kena balun kaw kaw daaa

Nampak tak ketua AMK kena balun dalam 'twitter' sebab dia minta pinda perlembagaan agar hanya Melayu ja boleh jadi PM , sekarang ni pemimpin2 non malay dalam PKR tengah sentappp sesangat ! Kah kah kah.... True colors reveals, I'm looking forward for more new interesting episode . Rileksss bro Shamsul, jangan terkenching dalam seluar sebab kena balun dgn geng2 sendiri

Bisnes Pulai Spring Resort boleh lingkup dek Elizabeth Wong!

Screen capture 'twitter' Elizabeth Wong yang memburukkan sistem pengurusan di Pulai Spring Resort. Amoi ni sepatutnya 'complain' ketidakpuasan hati dengan servis Pulai Spring Resort pada pihak pengurusan, tapi dia menghasut pula di laman 'twitter' supaya orang ramai tak memilih Pulai Spring Resort sebagai tempat penginapan.
Tindakan amoi ini secara tak langsung boleh menjejaskan kredibiliti dan 'business' Pulai Spring Resort hanya disebabkan pengalaman yang beliau lalui. Apa yang berlaku mungkin hanya kes terpencil. Jelas sekali tindakan amoi ni sebagai YB tak professional langsung!
Jadi, pekerja2 Pulai Spring Resort dan pihak pengurusannya yang menjadi pengundi berdaftar,buka lah mata anda luas2 kerana ini lah kualiti yang ada pada seorang ADUN Pakatan Rakyat! Next PRU tolak PR dan pangkah BN !!

Friday, November 25, 2011

"Twitter" : Hasrat DAP menjadi PM?


Berikut adalah 'capture' twitter Anthony Loke dari DAP Rasah. Apa yang dia tulis tu ialah tiada pendirian rasmi dalam Pakatan Rakyat , Perdana Menteri mesti lah terdiri dari orang Melayu sekiranya PR mengambilalih kerajaan. Jelas sekali terdapat percanggahan kenyataan yang dibuat oleh Anthony Loke dan AMK PKR.

Oleh itu orang2 Melayu yang teringin merasa berada di bawah pentadbiran orang bukan Melayu sila lah undi PR. Sedangkan belum dapat kuasa penuh pun dia punya 'ex' bukan main lagi..(Refer Penang dan Perak semasa DAP pegang kuasa), ini kan pula kalau dah pegang kuasa,dpt jadi PM pulak tu!! Maka kemungkinan banyak lagi iklan2 jawatan kosong dalam surat khabar yg mahu spesifikasi2 'tertentu' utk permohonan.

Budak2 'urban' asuhan lobai2 sorban ketat pulak dgn standard pemikiran mereka yang separuh masak dgn ayat cliche akan berkata 'kami x kisah perdana menteri bukan melayu, asalkan islam kami ok ja' . Prfttt..depa tak tau , pendirian umum Pakatan Rakyat pun tak pernah sebut Perdana Menteri mesti lah beragama Islam . Haizzz...tak serik2 lagi!!! Kasi longgar sikit la sarban yang dipakai tu kasi oksigen masuk sikit dalam otak!

Wednesday, November 23, 2011

Air mentah yang tak dirawat punca E-Coli di Kelantan ?

Gambar dibawah menunjukkan kitaran proses rawatan air untuk kegunaan domestik.  Kitaran proses rawatan  air melalui 5 peringkat iaitu 'coagulation' /pengumpulan  , 'sedimentation' /pemendapan , 'filtration' /penapisan , 'disinfection' /pembasmian kuman dan 'storage' /penyimpanan.


Berikut adalah jumlah loji rawatan air di beberapa negeri di Malaysia ;


Dari jadual di atas , sumber asal 

Kelantan  mempunyai 32 buah loji rawatan air, dengan jumlah keseluruhan keluaran pada 2010 adalah sebanyak 377 MLD (Million Liter per Day )

Perlis  mempunyai 4 buah loji rawatan air, dengan jumlah keseluruhan keluaran pada 2010 adalah sebanyak 147 MLD 

Pahang  mempunyai 76 buah loji rawatan air, dengan jumlah keseluruhan keluaran pada 2010 adalah sebanyak 966 MLD 

Johor mempunyai 42 buah loji rawatan air, dengan jumlah keseluruhan keluaran pada 2010 adalah sebanyak 1476 MLD 

Jadual di bawah ialah penggunaan air domestik dan non domestik untuk setiap negeri di Malaysia


Jadual di bawah pula taburan penduduk di negeri2 di Malaysia , sumber asal


Jumlah penduduk di Kelantan ialah 1,459,994 oleh itu penggunaan air yang diproses untuk seorang penduduk setelah menolak jumlah penggunaan air untuk kegunaan bukan domestik (industri/komersial) ialah ;

(377 - 55 ) MLD / 1.46M = 220L seorang

Jumlah penduduk di Perlis ialah 227,025 oleh itu penggunaan air yang diproses untuk seorang penduduk setelah menolak jumlah penggunaan air untuk kegunaan bukan domestik (industri/komersial) ialah ;

(147 - 9 ) MLD / 0.22M = 627L seorang

Jumlah penduduk di Pahang ialah 1,443,365 oleh itu penggunaan air yang diproses untuk seorang penduduk setelah menolak jumlah penggunaan air untuk kegunaan bukan domestik (industri/komersial) ialah ;

(966 - 113 ) MLD / 1.44M = 592L seorang

Jumlah penduduk di Johor ialah 3,233,434 oleh itu penggunaan air yang diproses untuk seorang penduduk setelah menolak jumlah penggunaan air untuk kegunaan bukan domestik (industri/komersial) ialah ;

(1476 - 306 ) MLD / 3.23M = 362L seorang

Jadual di bawah adalah purata penggunaan air , sumber asal . Data yang diperoleh adalah dari kajian Malaysian Nature Society Selangor Branch (In Partnership with Stakeholders, NGOs and Professional) dan diserahkan pada YB Elizebeth Wong sbg Exco for Tourism, Consumer Affairs and Environment kerajaan Selangor. 

Dari jadual di atas (dengan menganggap trend penggunaan air rakyat Malaysia di semua negeri adalah sama) , purata penggunaan domestik untuk seorang penduduk ialah 226 liter . Loji rawatan air di Kelantan pula  pada tahap kecekapan 100% (tiada kerosakan,kebocoran, paip pecah dan lain2 masalah teknikal) hanya mampu untuk membekalkan purata 220 liter sehari pada seorang penduduk , kurang 6 liter dari jumlah purata 226 liter yang diperlukan. Pengiraan di atas hanyalah dalam erti kata teori semata-mata , sekiranya senario sebenar di ambil kira jumlah yang mampu dibekalkan oleh loji2 ini adalah lebih rendah ! Dan untuk kes di Kelantan apabila keperluan air yang dirawat tidak sampai atau tidak mencukupi untuk kegunaan seharian maka penduduk terpaksa menggunakan alternatif dari sumber air yang lain contohnya air sungai dan perigi. Air sungai dan perigi yang diambil oleh penduduk terus dari sumber tidak melalui kitaran proses rawatan air. Oleh yang demikian peratusan kehadiran bakteria E-Coli adalah lebih tinggi. Petikan sumber Utusan 20 Nov 2011 

'Bagi kes kandungan E.coli dalam air mentah pula, pada 2010 Pasir Puteh mencatat peratusan kes tertinggi iaitu 17.31 peratus, diikuti Gua Musang (16.67 peratus) dan Tanah Merah (11.97 peratus)'

Oleh itu adalah tidak mustahil air yang tercemar ini bercampur dengan air yang dirawat untuk kegunaan seharian penduduk. Apabila bercampur air yang dirawat tadi turut tercemar dengan bakteria E Coli dan akhirnya memberi kemudaratan pada pengguna. Petikan sumber Utusan 20 Nov 2011 

'Sepanjang tahun lalu sahaja, 11 kes pencemaran E.coli membabitkan air AKSB direkodkan kementerian di Tanah Merah, diikuti Jeli (lapan kes), manakala Pasir Puteh dan Kuala Krai masing-masing dengan tujuh kes.'

Akhir sekali tidak timbul soal negeri2 (selain Kelantan) yang dinyatakan dalam artikel ini juga mempunyai kandungan bakteria E-Coli di dalam air yang dirawat. Ini kerana untuk kes di Kelantan sumber bakteria E-Coli itu sendiri berpunca dari kelemahan kerajaan negeri untuk membekalkan secukupnya kepada penduduk dengan air yang dirawat menyebabkan penduduk terpaksa mencari sendiri sumber air mentah yang tak dirawat. 

Tuesday, November 22, 2011

Dilema menjadi anak Perdana Menteri Malaysia - Diluah Mati Emak Ditelan Mati Bapak

Terdapat ramai di kalangan belia yang bergelar jutawan di usia yang muda , sekadar menyebut beberapa nama, mereka ialah Irfan Khairi, Taek Jho Low, Linda Onn , Philip Lau , Ganesh Kumar Bangah dan Joey Yap.


Ada yang mudah bergelar jutawan disebabkan berasal dari keluarga yang berpengaruh, jadi 'network' untuk perniagaan telah sedia wujud,peluang2 telah ada di depan mata tambahan lagi dengan keyakinan bank untuk memberi pinjaman bagi pembelian saham dan syarikat2 rakan niaga untuk melabur disebabkan pengaruh ini . Mereka yang bermula dari 'zero' pula terpaksa membina 'network' perniagaan dan terpaksa melalui lebih banyak kesukaran.

Sekiranya anak seseorang yang sangat berpengaruh/kaya raya cuba melalui proses yang dilalui oleh orang kebanyakkan dengan menghantar 'resume' untuk meminta kerja di sesebuah syarikat, pasti persoalan yang timbul adakah mereka ini akan dilayan seperti calon2 lain ? Tentu tidak , malah sebaliknya mungkin di 'offer' untuk satu posisi yang lebih penting dalam syarikat atau ditawar untuk mempunyai syarikat sendiri. Secara logiknya ,pengarah2 syarikat berkenaan pasti menganggap itu adalah peluang keemasan untuk mengembangkan perniagaan mereka kerana hubungan2 dgn orang2 berpengaruh , kenamaan adalah amat penting dalam strategi dunia perniagaan. Jadi tidak menghairankan kenapa anak2 orang yang berpengaruh dan kaya raya ini mudah untuk menjadi pengarah dan mempunyai syer  dalam syarikat pada usia yang muda.



Contoh mudah ialah Taek Jho Low yang di lantik sebagai Non Executive Director dalam UBG Berhad, Loh & Loh Corporation dan Putrajaya Perdana Berhad . Kes yang serupa berlaku pada anak lelaki PM iaitu Mohd Nazifuddin yang dilantik sebagai Non Executive Director dalam Harvest Courts Industries Sdn Bhd. selain mempunyai kepentingan dalam beberapa buah syarikat yang lain.



Apa yang menarik mungkin disebabkan Mohd Nazifuddin mempunyai status sebagai anak Perdana Menteri Malaysia , maka puak2 dari PR telah memainkan isu ini dan menyebarkan kepada rakyat seolah-olah ia sesuatu yang amat pelik. Apakah mereka mengharapkan anak2 PM hanya duduk di rumah , main games , tengok tv, makan , tido ? dan adakah puak2 PR ini mengharapkan sekiranya anak2 PM nak kerja , mereka hanya layak jadi Operator Pengeluaran, Kerani,Jurutera, Technician, Doctor.. etc .. persoalannya syarikat mana yang sanggup ambil mereka untuk buat2 kerja2 seperti itu kerana ini melibatkan reputasi syarikat. Adakah Pengarah syarikat akan berkata "Anak PM kita kerja kat company I jadi engineer , I bagi dia gaji RM3000 sebulan.." , duhhhh ???  Jadi semuanya serba tak kena!

Beberapa hari lepas saham Harvest Courts Industries Sdn Bhd telah jatuh merudum dengan teruk sekali akibat isu2 yang dimainkan oleh juak2 PR.  sumber . Mungkin untuk tidak mahu isu ini terus berpanjangan dan memberi kesan pada imej Dato Seri Najib , Mohd Nazifuddin mengumumkan perletakkan jawatannya semalam selepas 25 hari dilantik sebagai Non Executive Director dalam Harvest Courts Industries Sdn Bhd. Walau bagaimanapun , beliau masih lagi mempunyai share di dalam syarikat. Pagi ini selepas pengumuman perletakan jawatan Mohd Nazifuddin , nilai pasaran saham syarikat terus meningkat setelah mengalami kejatuhan beberapa hari yang lepas

Monday, November 21, 2011

PKR cuba lagakan Islam dan Kristian di Sarawak !!

Baru Bian ,Ketua PKR Sarawak mendakwa terdapat usaha untuk sebarkan Islam pada kanak2 Kristian di tabika KEMAS, Sarawak. Walau bagaimanapun hal ini disanggah oleh Menteri Kebajikan, Wanita dan Pembangunan Keluarga Datuk Fatimah Abdullah.

Menurut Datuk Fatimah, di Bekalalan (kawasan Baru Bian), hanya ada 11 tabika KEMAS dan hanya tiga orang pengasuh beragama Islam, itu pun disebabkan tabika itu mempunyai ramai kanak2 beragama Islam. 8 tabika lain terdiri dari pengasuh bukan Islam.

Mungkin Baru Bian mendapat maklumat apabila tabika yang majoritinya kanak2 beragama Islam diajar dgn nilai2 Islam oleh guru mereka, dan kebetulan pula terdapat kanak2 bukan Islam berada dalam kumpulan yang sama menyebabkan berlaku ketidakpuasan hati ini.

Sebenarnya hal ini adalah perkara yang mudah untuk diselesaikan di peringkat tabika itu sendiri cuma ADUN PKR itu lebih senang mensensasikan cerita sebegini untuk menimbulkan ketegangan antara agama. Mungkin juga untuk cuba mendapat keuntungan dari segi politik?

Satu ketika dulu di Pulau Pinang banyak juga tabika2 dan sekolah2 mubaligh. Ramai juga anak2 orang Islam yang masuk untuk belajar di situ tetapi tidak pula timbul isu sebegini? Jelas PKR sengaja menimbulkan isu sebegini , mungkin juga untuk membandingkan senario yang berlaku di semenanjung di gereja DUMC dan juga dakwaan guru tusyen yg cuba menyebarkan ajaran Kristian secara halus dikalangan pelajar Islam.

Jadi tindakan Baru Bian secara tak langsung merupakan respons dengan apa yang berlaku di semenanjung kerana kenapa hanya baru kini dipersoalkan apa yang berlaku di tabika KEMAS di Sarawak? Seperti yang kita tahu , Sabah dan Sarawak adalah negeri di Malaysia di mana sifat perkauman dan melampau agama hampir tiada. Walau bagaimanapun hari ini, suasana sebegini semakin terhakis dengan trend politik yg dibawa masuk oleh DAP,PAS dan PKR. Semoga rakyat Sarawak dan Sabah tak terpengaruh dengan dakyah2 yang memecah belahkan ini.




Sent from my BlackBerry® smartphone over the TuneTalk network

Suhakam sibuk jaga hak asasi militan,lupa hak asasi rakyat ?

Penahanan beberapa orang yang disyaki menjalankan kegiatan militan di Sabah baru2 ini mendapat tentangan dari Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) . Seperti yang umum ketahui pendirian Suhakam akan dimanipulasi oleh aktivitis2 PR yg kononnya prihatin dgn nasib suspek2 militan ini.

Sekadar gambar hiasan

Seolah-olah menyindir tindakan PM yang baru2 ini memansuhkan ISA, Suhakam mempersoalkan tindakan kerajaan menggunakan ISA untuk menahan kelompok yang disyaki militan itu.



Polis mengesahkan telah menangkap tujuh warganegara Malaysia dan enam warganegara asing di Sabah mengikut ISA antara 14 hingga 16 November kerana didakwa cuba menghidupkan kembali gerakan militan.
Perlu kita ingat, akta baru yang akan digunakan untuk menggantikan ISA masih belum digubal dan diberitakan akan diumumkan Mac 2012. Sekiranya berlakunya ancaman dalam negara yang memerlukan polis bertindak cepat, tidak salah sekiranya ISA digunakan. Penahanan ini adalah berasaskan bukti2 yang sangat jelas diperoleh iaitu sejumlah besar senjata api dan bahan letupan!



Suhakam sibuk membicarakan hak asasi militan2 dan mereka yang berbahaya pada masyarakat tetapi Suhakam lupa pada hak asasi majoriti rakyat yang mahukan keamanan. Tindakan penahanan adalah berdasarkan bukti2 jelas,malah mungkin ada lagi jaringan2 mereka yang masih bebas. Apa yang dilakukan adalah tindakan awal untuk pencegahan. Kita tak mahu kejadian Bukit Sauk pada tahun 2000 berulang dimana 3 orang anggota keselamatan kita mati dibunuh oleh kumpulan Al-Maunah.


Semasa peristiwa itu ,Lim Kit Siang dari DAP masih mempersoalkan tindakan kerajaan menahan anggota Al Maunah dibawah ISA. Kenapa Suhakam dan Lim Kit Siang tidak pula melihat hak asasi 3 orang anggota keselamatan kita yang mati dibunuh ketika itu? Hak asasi keluarga yang bergantung pada mereka? Sekiranya anasir2 militan seperti ini tak dibendung tidak hairanlah lebih ramai rakyat Malaysia direntap hak asasi mereka semata mata mahu menjaga hak asasi militan .

Bloody stupid Suhakam , should have done something better rather than keep covering these militants ass!!
Sent from my BlackBerry® smartphone over the TuneTalk network

Sunday, November 20, 2011

Refreshment : 30 Fakta Penyelewengan Pakatan Selangor

Posting kali ini hanyalah ulang tayang isu2 yang pernah dibangkit oleh Gerakan Anti Penyelewengan Selangor. Perkara2 sebegini perlu di ulang berkali-kali kerana perkara yang sama di lakukan oleh juak2 PR.  Samada fitnah atau fakta ... perkara2 yang diulang berkali - kali akhirnya meninggalkan kesan pada pemikiran individu.

1. Kerajaan Negeri membazir wang rakyat apabila membeli hutang syarikat korporat Talam Corp. bernilai RM392 juta menggunakan wang rakyat.

2. Kerajaan Negeri telah gagal untuk mengeluarkan kertas putih mengenai kedudukan hutang Talam Corp seperti yang dijanjikan oleh Menteri Besar dalam sidang DUN.

3. Kerajaan Negeri MEMBATALKAN PEMBINAAN UITM Selangor di Serendah , Hulu Selangor.

4. Kerajaan Negeri merampas tanah rakyat yang diamanahkan kepada YBK di Hulu Selangor

5. Kerajaan Negeri MENUTUP INSTITUSI LATIHAN KEMAHIRAN UNTUK BUMIPUTERA - Institut kemahiran Yayasan Selangor (IKYS)

6. Kerajaan Negeri menyita , mendenda dan menyewa tanah - tanah untuk projek terusan dan kolam takungan padi di Tanjung Karang

7. Kerajaan Negeri gagal mentadbir Universiti Selangor (UNISEL) dengan baik sehingga ia mengalami kerugian yang besar dan pengurangan kemasukan pelajar baru amat ketara.

8. Kerajaan Negeri membazir wang rakyat dengan membelanjakan RM 800, 000 dalam program sambutan hari jadi Yayasan Selangor.

9. Kerajaan Negeri GAGAL MENGURUSKAN PERLOMBONGAN yang mengakibatkan kecurian pasir dan kerosakan alam sekitar.

10. kerajaan Negeri MENIPU DYMM Tuanku Sultan Selangor dan rakyat apabila GAGAL MENGUTIP RM 150 juta hasil pasir di negeri Selangor.

11. Kerajaan Negeri gagal mengurus kewangan Kumpulan Semesta Sdn Bhd secara cermat dengan memberi bonus yang tidak munasabah kepada kakitangan syarikat tersebut.

12. Kerajaan Negeri gagal menguruskan Institusi Pejabat Menteri Besar dengan baik sehingga ada intipan kamera litar dalam bilik Menteri Besar.

13. Kerajaan Negeri gagal mengurus kontrak bekalan kerajaan tempatan dengan baik sehingga berlaku Surat Sokongan oleh Ahli Majlis dan pengerusi JKKK Kampung Baru untuk mendapatkan kerja kontrak.

14. Kerajaan Negeri menyeleweng bila mana Exco dari Pandamaran di biar lepas bebas walaupun dia menggunakan kepala surat dan Cop beliau untujk melobi kerja kontrak.

15. Kerajaan Negeri gagal mentadbir PKNS dengan baik sehingga ia telah MENGGADAIKAN SEMUA HARTANAH PKNS kepada REIT, yang mengakibatkan PKNS sekarang tidak punya premis sendiri dan terpaksa menyewa bangunan untuk beroperasi

16. PKNS telah membelanjakan dengan boros jumlah perbelanjaan perpindahan ke pejabat baru yang tidak munasabah.

17. PKNS telah MEMBAZIRKAN WANG RAKYAT dengan membiayai sebanyak RM520,000 untuk majlis perkahwinan angkasawan negara seperti yang disebut dalam sidang DUN.

18. PKNS telah membazir wang rakyat dengan membayar RM731,000 kepada sebuah syarikat yang melaksanakan perkhidmatan tele marketing.

19. PKNS telah membazir wang rakyat sebanyak RM935,000 kepada konsultan untuk berkhidmat selama 6 bulan.

20. Kerajaan Negeri GAGAL MENGURUS AIR DI SELANGOR DENGAN BAIK sehingga menyekat pembinaan projek saliran air sungai dari Pahang yang boleh menyebabkan Selangor akan mengalami krisis air menjelang 2014.

21. Kerajaan Negeri juga GAGAL MEMBERIKAN AIR PERCUMA seperti yang disebut dalam manifesto mereka dalam pilihanraya 2008. Mereka sebaliknya menipu rakyat dengan memutarbelitkan dan mempolitikan isu air yang akhirnya rakyat akan jadik mangsa apabila akan berlaku krisis air pada tahun 2014.

22. Kerajaan Negeri menipu rakyat apabila membentangkan pakej rangsangan ekonomi bernilai RM50 billlion pada tahun lalu namun sehingga sekarang ia belum dilaksanakan.

23. Kerajaan Negeri Selangor melalui Exconya dari DUN Pandamaran telah menghalang penguatkuasaaan sekatan JUALAN ARAK MBSA di Shah Alam.

24. Kerajaan Negeri Selangor telah membiarkan institusi masjid menjadi gelanggang politik.

25. Kerajaan Negeri gagal mengurus sumber kewangan dengan baik pada tahun 2008, di mana defisit belanjawan menjadi RM 49 juta, kemudian pada 2009 defisit menjadi RM66 juta dan meningkat lagi pada 2010 menjadi lebih RM144 juta. Berbanding dengan zaman pemerintahan BN pada tahun 2006 iaitu RM72.5 juta dan 2007-surplus belanjawan sebanyak RM131.8 juta.

26. Kerajaan Negeri TIDAK CEKAP dalam merancang dan mengurus kewangan negeri apabila telah MEMOHON 3 KALI PERBELANJAAN TAMBAHAN bagi tahun 2010 iaitu pada Mac 2010 sebanyak RM69 juta, Julai RM117 juta dan November 2010 sebanyak RM8 juta.

27. Kerajaan Negeri membazir wang rakyat dengan membayar sebanyak RM330,367.96 untuk kos rawatan YB Dr Cheah Wing Yin di pusat Perubatan Sunway akibat kemalangan . Kenapakah perlu beliau menerima rawatan di pusat perubatan swasta yang sudah diketahui tinggi perbelanjaannya berbanding dengan pusat perubatan kerajaan. Ini merupakan dasar bermewah-mewahan yang dilaksanakan oleh kerajaan negeri.

28. Kerajaan Negeri lebih pro mengutip hasil cukai pusat hiburan yang kini terdapat lebih dari 4000 premis hiburan, spa, pusat urut dan pusat judi di Negeri Selangor.

29. Kerajaan Negeri MENYALAHGUNAKAN kepala surat pejabat Menteri Besar untuk mengutip dana parti sewaktu 1000 hari pentadbiran kerajaan negeri.

30. Kerajaan Negeri telah engkar kepada pelbagai titah DYMM Sultan Selangor yang amat dukacita dengan pelbagai kelemahan pentadbiran di Negeri Selangor.


sumber : GAP @ GAPS-Gabungan Anti Penyelewengan Selangor

Saturday, November 19, 2011

Video Kontroversi Pesilat Indonesia

Ini lah dikatakan bila berada di negara sendiri, tetamu-tetamu yang dijemput datang dilayan macam sampah , sepatutnya apa2 acara yang melibatkan penyertaan antarabangsa pada masa hadapan perlu difikir dengan teliti sekiranya mahu Indonesia menjadi tuan rumah, bukan kita anti, tapi lihatlah perangai2 rakyatnya ..





Malah sebelum ini juga pesilat Indonesia mengigit pesilat Thailand, berlari-lari menjauhkan diri dan diistiharkan menang pula oleh pengadil?!




Indonesia tidak layak dipilih sebagai hos untuk mana2 temasya antarabangsa di masa  hadapan . Tetamu dilayan dengan teruk sekali dan tidak adil . Dari pengalaman pemberita The Star , beliau mengatakan pegawai dari Indonesia (Chris Toruan) telah mengeluarkan kata2 yang amat menyakitkan hati sekali seperti “Ini semua orang Malaysia! Tak ada otak semua!" , "Ini negara kami, kalau tak suka boleh balik" .


Berita seterusnya di sini & gambar di atas dari portal The Star (Chris Toruan berbaju putih)

UMNO 'Winnable Candidate' : Y.B. Dato’ Ir Muhammad Bushro bin Mat Johor

Walaupun agak terlewat sampai ke rumah YB Dato' Bushro semalam , sesi perjumpaan yang agak panjang antara rakan2 dengan beliau secara tak langsung telah berhasil menyelami serba sedikit pengalaman yang telah beliau tempuhi.



Nama penuh YB N38 Paya Jaras ini ialah Dato Ir. Muhammad Bushro bin Mat Johor. Beliau bukan berasal dari golongan keluarga yang senang , dan bermacam-macam kerja telah dilakukan untuk membantu keluarga termasuk menjadi pembantu di warung makan , malah hingga ke tahap menggoreng mee untuk pelanggan kedai. Memperoleh keputusan yang cemerlang dalam pelajaran, beliau ditawarkan melanjutkan pengajian di Universiti Of Stratchlyde Glasgow, Scotland dan memperoleh Ijazah Sarjana Muda Kepujian dalam Jurusan Kejuruteraan Elektrikal dan Elektronik.

Beliau kemudian mula membina kerjaya dalam bidang perundingan kejuruteraan sehingga akhirnya menubuhkan sendiri syarikat perunding kejurteraan milik beliau sendiri. Jelas, segala harta yang diperoleh adalah sebelum beliau aktif falam parti UMNO.  Rumah dan tanah yang diduduki beliau sekarang di Kayangan Heights juga dibeli sebelum beliau aktif di dalam parti UMNO. Dato Bushro adalah seorang pemimpin yang merendah diri dan berpewatakan 'simple' and 'steady' . Agak mengkagumkan, beliau sanggup mendengar dan memberi tumpuan dalam penerangan yang panjang lebar dari kalangan rakan2, berkenaan beberapa strategi dan sekali sekala memberi komen pendek. Sikap ini mengingatkan saya pada bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir. Pemimpin2 seperti ini mengambil serius tentang pandangan yang dilontarkan dan tidak hanya melihat latar belakang orang yang melontarkan pandangan.

Penglibatan Dato Bushro dalam UMNO adalah dengan niat untuk membantu UMNO disebabkan bapa beliau pada satu ketika dulu adalah orang kuat UMNO dan pengajiannya di luar negara juga atas bantuan UMNO. Sikap beliau yang ikhlas dan rendah diri ini lah yang akhirnya menyebabkan beliau dipilih menjadi ketua UMNO bahagian Subang. Semasa pertemuan semalam, kebetulan terdapat beberapa orang sahabat beliau juga datang ke rumah , jelas diperhatikan mereka amat menghormati beliau dari segi tutur kata dan gerak badan. Pada mulanya, terdetik di hati menyangkakan mereka yang datang itu adalah dari kalangan keluarga Dato Bushro kerana terdapat 'keselesaan' dalam komunikasi . Setelah diperkenalkan oleh Dato Bushro, baru lah kita tahu mereka sebenarnya adalah rakan2 yang membantu dalam program2 yang dijalan di kawasan beliau. Dato Bushro sememangnya banyak melakukan program untuk membantu orang2 di sekeliling beliau, atas sebab ini boleh dikatakan beliau agak disayangi oleh pengundi2 di DUN kerana telah menjalankan tugas sebagai ADUN dengan cemerlang sekali.

Dato Bushro sememangnya calon yang mempunyai kriteria 'winnable candidate' yang sering PM nyatakan. Beliau dekat di hati masyarakat setempat, mudah untuk rakyat berjumpa dengan beliau dan perwatakan yang amat 'humble' sekali hingga untuk mereka yang pertama kali berjumpa dengan beliau (contohnya saya sendiri yang sebelum ini tak kenal dengan Dato Bushro) tak menyangka bahawa beliau sebenarnya seorang YB , dari cara pemakaian dan tutur kata.  Untuk PRU13 yang akan datang, kita berharap calon2 seperti YB Dato Bushro di tonjolkan bagi mengambil alih semula negeri Selangor.

Roboh Madrasah - PAS mengamalkan konsep "Wal Halal Ku Wal Haram Mu"

Beberapa tahun lepas semasa kerajaan BN masih memerintah negeri Selangor , terdapat beberapa surau terpaksa dirobohkan atas sebab-sebab tertentu . Misalnya telah terdapat beberapa surau dan masjid berhampiran, dan tapak surau yang dirobohkan itu digunakan untuk pembangunan yang memberi manfaat pada masyarakat sekitar, malah surau2 yang dirobohkan itu juga diganti sekiranya tiada kemudahan surau yang berdekatan untuk penduduk. Pemimpin PAS tanpa berlengah bijak memainkan isu ini serta menghasut dan menanam kebencian orang Islam di atas tindakan kerajaan BN di Selangor. Paling ketara ialah kes di Kampung Berembang.



Kemudian apabila kerajaan PR mengambil alih tampuk pemerintahan kerajaan negeri Selangor. Isu yang sama timbul apabila mereka meneruskan polisi meroboh masjid dan surau yang pada satu ketika dulu amat ditentang oleh golongan lobai2 serban ketat. Surau Al-Hidayah di Rawang yang berusia lebih 100 tahun telah diberi notis untuk pengambilalihan tanah. Tindakan ini mendapat tentangan hebat dari kalangan penduduk hingga keputusan ini terpaksa ditangguhkan demi menjaga periuk nasi politik.



Zulkifli Nordin dalam blog entri pada 17 Nov 2011 menceritakan sikap munafiq pemimpin2 dan penyokong PAS dalam soal perobohan Madrasah Salihiah Kanchut di Alor Star yang juga berusia lebih 100 tahun. Pejuang PAS yang selama ini yang kononnya berjihad mempertahankan surau2 yang dirobohkan oleh kerajaan BN di Selangor tiba-tiba menjadi bisu apabila perkara yang sama berlaku dibawah negeri yang ditadbir oleh mereka. Oleh itu benar lah ungkapan yang selalu sangat ditujukan dikalangan orang2 PAS . "Wal Haram Mu Wal Halal Ku"



Baca seterusnya catatan dari Zulkifli Nordin di sini.

Thursday, November 17, 2011

Batu Api Lim Guan Eng Tak Menjadi

Hari ini dalam kenyataan akhbar , Ketua Menteri Pulau Pinang , Lim Guan Eng menyalahkan UMNO atas keputusan Tan Sri Koh Tsu Koon untuk tidak bertanding semasa PRU13.  Guan Eng mengatakan tindakan Tsu Koon adalah disebabkan desakan oleh UMNO . Jelas sekali tindakan Ketua Menteri Pulau Pinang ini adalah untuk melaga-laga kan UMNO dan Gerakan. Berikut adalah petikan berita dari media portal pro pembangkan Malaysian Insider.


Pada mesyuarat agung parti Gerakan beberapa bulan lepas, terdapat desas desus di kalangan ahli2 parti Gerakan untuk melihat Koh Tsu Koon meletak jawatan. Hal ini dimenifestasikan dalam ucapan ketua wanita Gerakan Datuk Tan Lian Hoe.


Juga pada tahun 2010 , bekas presiden parti Gerakan , Dr. Lim Keng Yaik berundur dari parti Gerakan kerana dikatakan tidak berpuas hati dengan prestasi Koh sebagai presiden Gerakan.


Kita dapati , desakan2 pengunduran Koh Tsu Koon datang dari parti Gerakan itu sendiri. Dato' Sri Najib sebaliknya sebagai pemimpin UMNO telah melantik Koh menjadi Menteri dalam kabinet , iaitu Menteri KPI yang meneliti prestasi menteri2 kabinet yang lain. Koh dilantik menjadi Menteri dalam kabinet walaupun tewas dalam pilihanraya. Koh juga dilantik menjadi pengerusi PEMANDU yang berperanan penting dalam mempengaruhi keputusan kerajaan. Jelas sekali PM kita memandang tinggi dengan credibility Koh . 

Jadi, sukar untuk difahami kenapa Lim Guan Eng mengatakan keputusan Koh untuk tidak bertanding dalam PRU13 sebenarnya adalah atas desakan UMNO ? 

Tuesday, November 15, 2011

Media Pro-Pembangkang (Free Malaysia Today) dah naik meluat dengan Anwar ?

Dari kolumnis Free Malaysia Today (media pro-pembangkang) yang berpendapat Anwar hanyalah liabiliti pada Pakatan Rakyat. Lagi lama di bela lagi menyusahkan ... umpama mendukung biawak hidup kaedahnya.. keh keh keh .

sumber: http://www.freemalaysiatoday.com/2011/11/15/anwar-must-go-for-rakyat-to-win/

Anwar must go for rakyat to win

CT Ali
 | November 15, 2011
Opposition Leader Anwar Ibrahim was relevant in pre-2008 Malaysian politics but in today's war, it is strategies and 'how we fight' against the BN that matters.
COMMENT
Sometimes we forget that Anwar Ibrahim (DSAI) was once a minister in Dr Mahathir Mohamad’s cabinet. He was one of, if not the leading, exponents of Umno politics, as we know it today bar probably Mahathir himself.
He was as good as, if not better than Daim Zainuddin, in putting together that heady mix of politics, power and money to benefit him and those that surround him.
DSAI was better at doing this than KJ (Khairy Jamaluddin), better than (Prime Minister) Najib (Tun Razak) and indeed better than Khir Toyo or any one you would care to mention within the ambit of Barisan Nasional (BN) or Umno but alas, Mahathir cast him aside once convenient allies within Umno became his sworn enemies.
DSAI has not changed. Time has imposed upon DSAI the realities of the present.
He is without real power, without real money and, by extension, without “real” friends – for in politics only money can buy you “real friends”. He must make do with what he has now.
And yet he has done well for himself.
Suffice to say that he has been able to forge a credible opposition and reached his zenith with the incredible results of the 12th general election where Pakatan Rakyat was able, for the first time, to deny BN its two-thirds majority.
He now is the leader of the opposition.
Politics in a shambles
But sadly DSAI cannot see the trees for the forest. Three years in politics at national level is a long, long time to do good or otherwise.
There is no need to go into the details but today DSAI is no longer the DSAI we know pre-12th general election.
By his own doing, the indirect benefits to Najib and Umno of having DSAI lead Pakatan Rakyat far exceeds the direct benefits that DSAI’s leadership gives to Pakatan!
And none more so than the debilitating new sodomy trial that is in its last stages of rigor mortis – for DSAI and for Najib.
Najib, too, has his credibility problems within Umno and with the people that will decide his fate at the 13th general election.
How either of them could have allowed this to be the case is a sad reflection of the state of our country’s politics and the calibre of the two leaders of the government and the opposition.
A shambles of historic proportions. DSAI for letting himself to be entrapped into a situation he should be all too familiar with, given what happened many years ago, and Najib for allowing political expediency and self-interest to overcome decency and good taste.
And if our leaders are prepared to go to these extent to try and hold on to power and what power brings to them, then how do they expect the people of whom they are leaders of, to behave?
More lies and gutter politics
What is worrying is this: our leaders and our people are now settling into an ever-lowering level of expectations of each other.
Each new day brings more gutter politics and more lies from our political leaders as they try to hold on to power.
The people desperately look for excuses and rationale to allow them to still vote for these leaders to be in power.
ABU (Anything but Umno) is a case in point. This is not about putting a responsible and accountable Pakatan into government.
ABU is about getting rid of Umno. So there is no serious scrutiny of what Pakatan offers.
What is being highlighted is the damage Umno has done to the country.
And for Umno it is not about the use of gutter politics to achieve its ends. All is good if the means justify the ends.
There are no more attempts to look at the right or wrong of doing anything: if what they do gets the results they want, then do it.
And the result they want is to stay in power!
If Pakatan wants to deny Najib and BN any inherent advantage, Pakatan needs to look beyond DSAI now.

Remove DSAI
We are not living in ancient times when generals led their armies into battles. In this war with BN, what need is there to give BN an overt target than by putting DSAI in the frontline?
Especially when that target is suspect and unable to stand up to an enemy with large armies and deep pockets?
Pakatan will not be able to match BN in money or resources.
What Pakatan has is the goodwill of many millions of Malaysians who are just as willing to consider giving their goodwill to BN if they think that Pakatan will fail to fulfil their aspirations of a good and decent government.
Just take me. After nearly three years of unquestionable support for DSAI, I no longer want him to lead Pakatan because he is not what Pakatan needs to win its war against BN.
I am still with Pakatan – this has not changed.
But what has changed is the realisation that to win the 13th general election, Pakatan needs all the help it can get – and one way it can do so is to take DSAI out of its frontline.

Pakatan leaders know better… yet
By so doing this it deprives Najib and BN of yet another focus or target to aim for in their relentless work to rid themselves of Pakatan.
I am one but increasingly this numbers grows as DSAI continually shoots himself in the foot through his own folly.
But first the leadership structure within BN and Pakatan must be held accountable for allowing their leaders to behave so.
Pakatan must be held more responsible (for its actions) than Umno because the former should have known better.
Karpal Singh, (Lim) Kit Siang, (Lim) Guan Eng, (Abdul) Hadi Awang and Tok Guru (Nik Aziz) should have known better because they had front row seats to the show that Umno had put on for the last 50 over years.
They went head to head with DSAI when he was a senior member of Mahathir’s government. They know better than us what DSAI did when he was education minister, finance minister and deputy prime minister.
And they, more than us, were at the receiving end of a BN government that tolerated no dissent and allowed less opportunity for them to make any difference to the political landscape of our country then and now.
And yet Kit Siang and Tok Guru are now adopting a “wait-and-see” strategy to the trials and tribulations of a DSAI and Najib face-off.
They do so because they think that this is the best possible strategy they could adopt for now.
I am sorry but I beg to differ.
Misplaced ‘wisdom’ in keeing DSAI
The benefit to Najib and BN of having DSAI as leader of Pakatan cannot be allowed to continue indefinitely.
Even now BN is reaping the benefits of having DSAI tied up endlessly in courts on this sodomy trial.
We, who are with Pakatan and we who are committed to ABU (Anything But Umno), are now questioning the wisdom of Pakatan’s “loyalty” to DSAI.
Is this a loyalty born out of decades of struggle against a common adversary or is this a “loyalty” born out of the fear to upset a delicate status quo and a misplaced belief that Pakatan cannot survive without DSAI – the compromised Malay perceived to be needed by Pakatan for victory at the coming general election?
Whatever their rationale for not doing anything to prepare themselves for a time after DSAI, what is real is that Pakatan has now surrendered the higher ground to BN.
It is indeed disturbing to see Pakatan now reduced to hurling inconsequential barbs and irrelevant arguments about BN using gutter politics and the entire arsenal at its disposal to neutralise a clear and present threat in the form of DSAI to themselves.
Do you expect Najib to do anything less?
I ask that Pakatan do not act after a fact. Pakatan must act before the fact. Take the fight to Najib and to BN. Present them with a fait accompli.
Go tell Najib that he removes DSAI from our midst only at his peril because what we have in place of DSAI is more formidable for him to contend with – then maybe Pakatan might have the respite needed to regroup and refocus its commitment to change.

Anwar can no longer be king
Remove all doubts from our minds that Pakatan cannot be the change that we all want for our people and our country.
Do this and then the ABU maxim will certainly take root. And then we will have again that tsunami that swept our Pakatan into being a serious and credible opposition to BN in the 12th general election.
Do it now before the tide ebbs and Pakatan’s opportunity passes.
To wait any longer will give too much advantage to Najib and BN – maybe too much advantage to take back once the real fight of the 13th general election begins in earnest.
There is enough goodwill within the people of our country to enable Pakatan to fight the good fight against BN in the coming general election.
I wonder if there is enough heart within Pakatan’s leaders to fight the good fight against BN.
There are many amongs us that will fight with you if you will take the lead.
Not to do so will mean that the seed that DSAI planted many years ago with Reformasi will not be given the opportunity to grow to its full potential.
DSAI was relevant then, he is relevant now – what has changed is how we fight out fight against BN.
DSAI can no longer be king but he can certainly be kingmaker. He is one, with us, he is many.
Who else will join us?
CT Ali is a reformist who believes in Pakatan Rakyat’s ideologies. He is a FMT columnist.

Monday, November 14, 2011

Bandar Radioaktif Kuantan diiktiraf "Liveable Communities" ?

Di sebalik propaganda Fuziah yang di war-war kan kepada orang ramai mengenai bahaya kilang pemprosesan nadir bumi Lynas di Gebeng, Kuantan . Adalah agak mengejutkan apabila Kuantan mendapat tempat ketiga dalam The International Awards for Liveable Communities di bawah kategori populasi 150,001 - 400,000 . Sumber http://www.livcomawards.com/2011-awards/winners.htm


Sedikit pandangan saya berkenaan isu Lynas ini ,sebenarnya soal bahaya atau tidak bergantung kepada kecekapan manusia mengendalikan , risiko tetap ada , yg penting how to manage the risk . banyak chemical2 plant kat malaysia ni kalau ada kesilapan dalam operasi boleh mengakibatkan satu malapetaka yang besar ... , sekadar menyebut beberapa petrochemical plant, ABF (Bintulu), PFKSB (Gurun), Titan (Pasir Gudang) .. , plant2 ni kalau ada kecuaian atau lepas pandang dalam pengendalian akan belaku macam Jilin chemical plant ,2005 dekat China.

"The blasts created an 80 km long toxic slick in the Songhua River, a tributary of the Amur. The slick, predominantly made up of benzene and nitrobenzene, passed through the Amur River over subsequent weeks."

Walaupun begitu, pembinaan petrochemical plant sebegini adalah perlu utk pembangunan ekonomi . mungkin terdapat lebih banyak bangkangan dalam isu Lynas kerana melibatkan sisa2 radioaktif. Mungkin juga kerana nostalgia kilang Mitsubishi di Bukit Merah, Perak.

Kilang Mitsubishi di Bukit Merah, Perak memproses nadir bumi yang diperoleh dari amang/tahi bijih (yang mengandungi tanah jarang) yang sumbernya memang banyak terdapat di negeri Perak yang terkenal dengan perlombongan bijih timah.

Apa yang membezakan sumber nadir bumi  untuk kilang Mitsubishi di Perak dan sumber nadir bumi untuk Lynas ialah komposisi Thorium dalam amang/tahi bijih (yang ada sumber tanah jarang) terlalu tinggi iaitu 12,000 part to 10,000 . Manakala sumber tanah jarang dari Lynas ialah dari Mt. Weld, Australia iaitu komposisi Thorium 55 part to 10,000 . Secara ratio (nisbah) , Bukit Merah 1.2 , Mt. Weld 0.0055 .

Dengan mengambil nisbah ini, sekiranya sisa terkumpul buangan Thorium dari Bukit Merah mencapai tahap bahaya dalam masa 1 tahun , sisa terkumpul buangan Thorium dari Mt. Weld pula mencapai tahap bahaya dalam masa 182 tahun . Itu pun dengan menganggap kadar pengeluaran sama .

Contoh, sekiranya amang dari Bt. Merah diproses untuk menghasilkan 22,000 tonne hasil proses dalam masa setahun . Sisa Thorium adalah 26,400 tonne setahun . Berbanding tanah jarang dari Mt. Weld sekiranya diproses untuk menghasilkan 22,000 tonne hasil setahun , sisa Thorium adalah 121 tonne setahun, Jadi perbezaannya adalah sehingga 182 tahun.

Jurnal "Health Effects of a Thorium Waste Disposal Site" , boleh dilawati pada laman web berikut, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1404565/pdf/amjph00217-0084.pdf , boleh rujuk analisa ujikaji dengan kumpulan yang terdedah dgn kumpulan tak terdedah. Data2 juga diberikan . Hasil kajian menunjukkan tidak banyak perbezaan antara kumpulan yang terdedah dan tak terdedah .. sila rujuk Table 2 and 3

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu

Link Blogger Negeri Sembilan / Melaka/Johor