Monday, December 19, 2011

Anwar Kata Malaysia Pinjam Bank Dunia Tahun 1999 , Data IMF tunjuk 'NONE' ? Siapa yang Menipu? Anwar atau IMF?

Dalam 'press conference' pada hari Ahad (18/12/2011) , Tun Mahathir menjelaskan beliau telah menolak pinjaman dari Bank Dunia pada tahun  1999 untuk bantuan dana semasa krisis kewangan 1999.

Wakil Bank Dunia yang telah datang untuk betemu dengan Tun Mahathir pada masa itu mencadangkan beberapa perkara. Tan Sri Nor Mohd Yakop yang kebetulan ada di sidang akhbar menjelaskan seperti berikut;

"Wakil bank dunia itu telah mencadangkan kepada Dr Mahathir untuk menambah kadar faedah rumah, kerajaan pula tidak boleh belanja dan bank negara harus tarik balik semua pinjaman untuk elakkan krisis ekonomi."


Iaitu sekiranya Tun Mahathir menerima bantuan dana untuk berdepan dengan krisis kewangan 1999, maka perkara2 yang dinyatakan di atas terpaksa di laksana oleh kerajaan.

Berikut adalah petikan ucapan Anwar pada 23-25 Sept 1997, di Hong Kong (link teks ucapan penuh)


Petikan ucapan di atas jelas menunjukkan sokongan Anwar supaya negara2 mematuhi 'peraturan antarabangsa' dalam pengurusan kewangan mereka. Dalam erti kata yang mudah sekiranya sesebuah negara meminjam dengan Bank Dunia / IMF maka negara itu perlu mematuhi 'peraturan antarabangsa' Contoh 'peraturan antarabangsa' adalah seperti yang dijelaskan dalam sidang media yg dihadiri Tun Mahathir dan Tan Sri Nor Mohd Yakop.

Berikut adalah ucapan Dato Mustafa Mohd pada 6-8 Oct 1998 yang mencadangkan pinjaman daripada peminjam antarabangsa seperti IMF adalah pilihan yang paling akhir.  (link teks ucapan penuh)


Pada tahun 1999 , Dato Mustafa Mohd, pada persidangan yang sama pada 28-30 Sept 2011 telah berucap menyatakan walau telah dikritik hebat Malaysia masih berjaya mengekang kemelut ekonomi dalam negara. (link teks ucapan penuh)


Menurut Harakah.Daily , Tun Mahathir telah menandatangani perjanjian dengan Bank Dunia pada 31 Mac 1999.  Berikut adalah sumber yang diperoleh dari laman web IMF mengenai kedudukan kewangan negara Malaysia pada 31 December 1999 . sumber


Berikut pula adalah kedudukan negara Indonesia dan Thailand yang kita tahu mengambil pakej pinjaman dari IMF sumber indonesia sumber thailandCuba perhatikan pada bahagian IV, iaitu 'Outstanding Purchases and Loans' . Untuk negara Malaysia untuk data 31 Dec 1999 , tertulis 'NONE'  dan untuk negara Indonesia dan Thailand jelas menunjukkan data2 pada bahagian IV. 

Sekarang timbul persoalan dokumen perjanjian hutang apa yang puak-puak PKR dedahkan dalam sidang akhbar mereka ? Dr.M tandatangan perjanjian hutang pada Mac 1999 , tetapi kenapa tiada data ditunjukkan pada Dec 1999?  Apakah spin puak2 pakatan Penipu Rakyat sekarang?


No comments:

Post a Comment