Tuesday, November 8, 2011

Jawapan Kepada Blog MiloSuam : Bagaimana Lori Dagang Syarikat Israel terlepas masuk Malaysia?

Blog Milosuam dalam entry 8/11/2011 cuba menimbulkan isu bagaimana lori dagang syarikat Israel boleh terlepas masuk di Malaysia. 



Dakwaan blog Milosuam berkenaan ZIM yang merupakan sebuah syarikat penghantaran antarabangsa dimiliki syarikat dari Israel adalah benar. Walau bagaimanapun, dakwaan berkenaan lori gambar di atas milik syarik ZIM adalah kantoi sama sekali . Bagaimana saya katakan itu adalah dakwaan yang kantoi?? Ok mari kita belajar tentang proses penghantaran barangan dari luar negara.



Sekiranya 'term' jual beli barangan dari luar negara membabitkan CIF, DDP dan DDU (kebiasaan yang digunakan dalam perdagangan antarabangsa ; untuk memahami istilah ini sila google INCOTERMS ) . Penjual dari luar negara akan melantik 'shipping agent' . 'Shipping agent' ini akan menguruskan dokumentasi2 (cukai, GST, hazardous item declaration, etc) pelepasan kastam di pelabuhan negara masing2. 



"Shipping agent" pula akan melantik "freight forwarder" , kadang2 untuk syarikat agensi penghantaran yang besar seperti ZIM, peranan "shipping agent" dan "freight forwarder" dimainkan oleh syarikat yang sama. Untuk urusan jual beli yang menggunakan penghantaran melalui laut , "freight forwarder" ini akan melihat jadual kapal2 kargo yang menuju ke pelabuhan negara pembeli. 



Kes kontena ZIM yang berada di Malaysia bukanlah sesuatu yang mengejutkan kerana, "shipping agent" penjual barangan di luar negara telah melantik ZIM sebagai "freight forwarder" iaitu barangan yang dijual itu akan disimpan didalam kontena ZIM.  Kontena ZIM itu pula dimuatkan ke dalam kapal kargo yang dibenarkan untuk berlabuh di pelabuhan Malaysia. 



Apabila sampai di pelabuhan Malaysia, kontena ZIM ini akan dikeluarkan dari kapal bersama kontena2 dari syarikat2 "freight forwarder" yang lain.  Pihak pembeli dari Malaysia akan diberitahu ketibaan kapal untuk urusan "clearance" tax dan duti. Pihak pembeli juga perlu melantik "freight forwarder" tempatan untuk urusan pelepasan kastam. "Freight forwarder" tempatan ini akan menggunakan lori mereka untuk menghantar kargo ke destinasi pembeli. 



Oleh demikian, jelas disini lori bernombor JHE 3553 bukan lori dari syarikat ZIM, lori ini sebenarnya dimiliki oleh syarikat "freight forwarder" tempatan  (SA Kargo, Multi-Trans, Nis-Trans, etc..) . Aku tahu benda ni pun sbb biasa juga buat clearance barang2 dari 'oversea'.  Keh keh keh... Blogger Milosuam kantoi lagi .... tak cukup pun 24 jam article dikeluarkan..isk isk isk



23 comments:

yang pasti malaysia ade kerjasama dgn israel!!!!bangsat!!!!

lokman Haqem..

apa yg anda faham tentang artikel di atas...kerjasama bagaimana?....atau memang tak faham apa anda baca????

kalau si penjualnya masukkan barang dlm KONTENA milik syarikat Israel, salah UMNO jugak ke? Bukan ke kontena dari segala macam company bersepah serata dunia

kucing mati tercekik salah umno

kalau tak faham macam mane proses logistic dijalankan, ada baiknya milosuam takyah buat blogpost. posting milosuam tu hanya menampakkan kebodohan dia terang2. entah2 'incoterms' pun tak paham. hadoiiii bodoh sangat2 la.

Ni la jadinya kalau nak menunjuk pandai.

yang Adun pas khalwat dan anUwar meliwat pun salah UMNO.

to lokman haqem ntah2 pc yg ko guna tu hasil israel tu pun kira kerjasama jugak ke keh keh keh

rangking atasan tu, tp tuan punya blognya bahlol. maklumla, suam2 taik anjing... utk loqman haqem, jgn sebut bangsat dulu. buat homework sikit tentang dagangan import & incoterms. dh faham barula nk bedal ke, nk hamun ke. nanti bangsat tu balik ke batang tubuh ko tu....

Milosuam xtau mende2 camni...cara die tulis blog pun dah tau tahap intelektual die kat mane.

PR dan penganut2nya mmg KANTOI ALL THE TIME!!
Hahahaha!

Milosuam-suam kuku mana pernah blajar pasal logistik... adoi buat malu la wei... Mintak share artikel

betul 2,malaysia ada kerjasama dengan yahudi

bende ni da lame dah.. MAS pon beli barangan dari israel

xyah pertikai la..mmg malaysia ada kerjasama...

kah3.. lori yg jadi hujah? kah3... kesian.. kah3 persoalan utama adalah Kontena Israel. kah3

org-org PR ni memang bodoh , dari dulu lagi, ingatkan makin cerdik, rupanye bertambah-tambah BODOH dan BANGANG...itu je ayat yg merangkumi semua..tak tau ujung pangkal main serbu je..kesian sungguh BODOH. BODOH... dan BODOH....

Ala , bukan HJ Hadi kata kerjasama ngan Israel takpe kan ? kan kan kan ...apa masalahnya Lokman Haqem ? Hj Hadi pun sama Bangs** ke ?

Banyak sgt ornag berhujah tanpa ilmu, tanpa selidik.

semua salah UMNO.. org lain buat salah & dosa, itu pon salah UMNO.. kalau kita jadi kaya pon salah UMNO juga ke?

aparaa nk gadoh2... sume sistem dlm dunia ni dicontrol oleh oleh yahudi israel?? termasuk la pak anu..

ramai blogger seperti milosuam ni tumbuh mcm cendawan. geng syok sendiri. kesian.

Btw, bukan salah mana2 parti tapi salah pak dia pancut dalam.

kutuk2 malaysia ada kerjasama dgn yahudi, padahal depa pun tak lepas dari menggunakan barang yahudi.. cakap jer berapi tapi tak sedar diri..

kamikup (tebalek) punye lokman haqem tuh..

sebab apa ada posting macam tu??? UMNO yg bangkitkan isu..yahudi tak yahudi ni... biasala tu hujjah caicai bidaman ni pun bukan lah hebat sangat pun..

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu

Link Blogger Negeri Sembilan / Melaka/Johor