Friday, October 28, 2011

Perbandingan Dinar Emas Dr.Mahathir & Dinar Emas Kelantan

1. Dinar emas yang dicadangkaan oleh Tun Dr. Mahathir pada satu masa dulu adalah untuk digunakan dalam perdagangan antarabangsa untuk mengelakkan manipulasi matawang oleh penyangak2 ekonomi.

2. Emas mempunyai nilai dalam mana2 masyarakat. Tun mencadangkan nilai matawang kita disandarkan pada nilai emas disebabkaan nilai emas adalah sukar untuk merosot berbanding matawang. Pada masa sekarang nilai2 matawang dunia ditentukan tukaran mengikut US Dollar.

3. Pertukaran matawang dunia berasaskan US Dollar ditentukan selepas perang dunia ke-2 oleh Bretton Woods. Sistem urustadbir matawang antarabangsa Bretton Woods menetapkan peraturan-peraturan hal-ehwal kewangan dan komersil diantara negara-negara industri utama dunia. Sistem Bretton Woods adalah contoh pertama rundingan aturan dan seliaan matawang yang bertujuan untuk mentadbir hal-ehwal kewangan diantara negara-negara merdeka.

4. Pada masa itu 35 USD disandarkan pada 1 auns emas , katakan tukaran USD 1 bersamaan dengan RM 3, oleh itu RM105 bersamaan dengan 1 auns emas. Walau bagaimanapun semasa di bawah pentadbiran Nixon, USD tidak lagi terikat pada emas dan mereka mencipta polisi pasaran ditentukan terus kepada matawang USD, negara2 lain yg percaya dengan kekuatan ekonomi Amerika setuju dengan dasar baru ini dan juga dagangan antarabangsa dilakukan dalam USD.

5. Pada masa sekarang 1 auns emas adalah bersamaan dengan USD400. Jelas menunjukkan nilai matawang USD telah merosot dengan teruk berbanding nilai emas yang lebih stabil. Ini adalah lebih selamat digunakan untuk perdagangan antarabangsa.

6. Sebagai contoh, apabila sebuah syarikat kontraktor Petronas ingin membeli produk dari luar negara pada harga USD 1 juta , pada masa itu tukaran matawang adalah pada kadar 3.1 , oleh itu nilai barangan ialah RM 3.1 juta. Petronas hanya akan membuat pembayaran dalam tempoh 30 hari pada kontraktor setelah barangan itu diterima. Katakaan pembekal barangan dapat menyiapkan barangan dalam tempoh 3 bulan. Dalam tempoh 3 bulan ini , nilai matawang boleh berubah-ubah , andaikata dalam tempoh 3 bulan itu USD 1 bersamaan RM3.8 , kotraktor telah kerugian sebanyak RM 700k ! . (*Kes bagi syarikat2 yang tak mempunyai simpanan tunai utk membeli matawang USD pada nilai semasa urusniaga dilakukan). Senario ini pernah berlaku semasa krisis matawang dunia tahun 1997 dahulu.

7. Andaikata perdagangan yang dilakukan disandarkan pada emas berbanding nilai matawang , risiko kerugian adalah lebih rendah kerana nilai emas yang stabil. Apa yang Tun cadangkan ialah Malaysia menyimpan emas dalam jumlah tertentu dan nilai matawang dalam perdagangan antarabangsa disandarkan pada emas.

8. Dinar emas yang dikeluarkan kerajaan Kelantan tiada kaitan dgn apa yang saya ceritakan di atas. Dinar emas yang dijual kerajaan Kelantaan adalah lebih kepada perhiasan semata-mata. Transaksi jual beli barangan tidak praktikal untuk menggunakan dinar emas Kelantan . Heheheh.. orang cerita pasal dinar emas... depa pun nak buat dinar emas , baik emas tu pi lebur buat rantai ka gelang , boleh la juga bagi bini pakai. Keh keh keh ... dah jadi gold coin tu setakat tersimpan dalam almari ja la, sesak-sesak boleh la pi gadai.. keh keh keh

No comments:

Post a Comment