Sunday, October 23, 2011

OSK Research - BN Dijangka Menang Besar March 2012

OSK Research meramalkan pada pilihan raya umum akan datang BN akan menang dengan majoriti yang lebih besar berikutan tanda-tanda sokongan kembali kepada parti pemerintah sejak awal tahun lepas.

Dalam laporan yang dikeluarkan, bank pelaburan itu berpendapat bahawa Pakatan Rakyat menguasai kawasan-kawasan bandar, barat Semenanjung Malaysia dan kawasan tengah konservatif utara Malaysia manakala kekuatan BN di selatan Semenanjung Malaysia dan Malaysia Timur.

Menurut jurucakap OSK kawasan dominasi Pakatan Rakyat mencerminkan perikatan komponen yang terdiri daripada fundamentalis Islam, urban sekular dan reformis sederhana. Kawasan yang didominasi BN tertumpu kepada kawasan yang diberi perhatian oleh kerajaan untuk agenda pembangunan.

Berdasarkan keputusan pilihan raya umum 2008 dan aliran berita semasa, OSK menjangkakan persaingan sengit akan berlaku di Kedah, Perak dan Selangor.

Walaupun OSK tidak dapat meramalkan bilangan kerusi yang bakal dirangkul BN, mereka percaya akan terdapat peningkatan lebih 63% berbanding bilangan kerusi yang diperoleh pada tahun 2008.

OSK berpendapat, pilihanraya umum akan dilakukan pada bulan Mac 2012 memandangkan tiada pengumuman pembubaran parlimen untuk pilihanraya umum diadakan pada November 2011

No comments:

Post a Comment