Wednesday, October 12, 2011

Barua Pakatan Rakyat : Prof. 'Kangkung' Aziz Bari Kritik Sultan dalam Kes DUMC

1, Aziz Bari secara sinikal dalam portal Malaysiakini mengatakan tindakan Sultan Selangor dalam campur tangan isu DUMC adalah berat sebelah dan tidak selaras dengan ajaran Islam , Prof 'Kangkung' ini juga ingin membandingkan tindakbalas istana dalam cubaan memesongkan akidah umat Islam dengan tindakan ex-MB Selangor merobohkan surau tertentu.2. Dalam isu DUMC, Sultan Sharafuddin bertitah bahawa baginda amat tersinggung dengan usaha pihak tertentu yang cuba melemahkan kepercayaan dan akidah orang Islam di Selangor. Titah baginda, cubaan memesongkan akidah umat Islam itu berjaya dibuktikan dalam hasil siasatan JAIS di Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) pada 3 Ogos lalu.Bagaimanapun, titah baginda, bukti yang diperolehi tidak mencukupi untuk diambil tindakan undang-undang.

3. Jelas sebelum serbuan dilakukan, pihak JAIS telah melakukan pengintipan . Juga banyak bukti jelas yg diperoleh semasa majlis di DUMC itu . Rujuk blog Angin Perubahan. 4. Oleh itu apa yang Prof 'Kangkung' Aziz Bari harapkan dari titah Sultan Sharifuddin ? Apa yg kita perhatikan sekarang , Sultan Sharifuddin telah mengeluarkan titah yang bernada untuk tidak memanaskan isu sensitifi ini dikalangan penganut Islam dan Kristian. Sedangkan bukti2 lebih memihak pada tindakan JAIS . Sultan bertindak bijak untuk tidak memanjangkan lagi isu ini.

5, Tindakan Sultan untuk masuk campur tangan dalam isu memesongkan akidah umat Islam adalah sesuatu yang wajar , tetapi adakah Sultan juga perlu campur tangan dalam isu perobohan surau di penempatan setinggan Kampung Berembang? Surau itu adalah struktur terakhir yang dirobohkan selepas rumah2 setinggan lain diratakan. ? Mempertahankan agama dan mempertahankan setinggan yang  usianya berpuluh-puluh tahun (atas ehsan kerajaan negeri untuk tumpang)  adalah 2 perkara yang berbeza.

No comments:

Post a Comment