Monday, March 14, 2011

Parti Kencing Rakyat nak buka Oil and Gas company di Sabah dgn modal RM1 billion

Menurut satu laman web pro pembangkang , semasa di Sabah, presiden PKR, Wan Azizah telah berjanji yg Sabah akan mendapat sebuah syarikat minyak dan gas sendiri sekiranya Pakatan Rakyat memerintah.

http://www.freemalaysiatoday.com/2011/03/13/pkr-promises-oil-firm-for-sabah/

Statement paling lawak dalam petikan artikel ialah "Sabah will have its own oil and gas company with an initial paid-up capital of RM1 billion within three months of Pakatan Rakyat taking over the state." , dengar macam hebat je ...

RM1 billion utk mulakan oil and gas company ? Industri minyak dan gas ni terbahagi kepada 3 , exploration (carigali) ,oil transfer (penghantaran utk diproses) dan production (pemprosesan).

Untuk perhatian, RM1 billion = RM 1000 million

Kerja2 exploration melibatkan kerja pencarian telaga minyak, dah jumpa telaga minyak kena korek dan drill lepas tu pembinaan platform lagi . Telaga minyak di Sabah adalah di kawasan laut dalam. Kos exploration/pencarian telaga minyak laut dalam adalah lebih kurang USD$100 million plus (RM 300 million), lain lah kalau telaga minyak di Sabah tu wujud di kawasan darat,kos exploration adalah serendah USD$100,000 .

http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrocarbon_exploration

Kerja2 oil transfer/offloading ke darat melibatkan sama ada penggunaan pipeline atau pun kapal2 tangki. FSO /FPSO adalah pusat simpanan minyak sementara. FSO/FPSO akan menyalurkan minyak ke kapal2 tangki untuk proses pemindahan . Apakah cost utk lay underwater pipeline? dan juga cost bagi pembinaan FSO/FPSO ini? Disebabkan minyak di Sabah adalah di laut dalam maka kita tak lihat dari sudut penggunaan underwater pipeline , cuma tengok kos utk sebuah FPSO . Satu contoh FPSO laut dalam di Sabah ialah FPSO Kikeh , kos utk FPSO Kikeh ini ialah USD 1.4bn . Jauh sekali dgn modal permulaan RM 1 billion seperti yg Wan Azizah cadangkan tu.

http://www.offshore-technology.com/projects/kikeh/



Kerja2 penapisan minyak pula memerlukan kilang penapisan , plus tank farm untuk simpanan minyak. Untuk kilang penapisan dan tank farm pun dah melibatkan beratus juta RM lagi . Kemudian kilang2 pemprosesan utk hasil product yg lain , kos lagi .

Jadi apa yg Wan Azizah cakap pasal modal RM1 billion utk setup Oil and Gas company? Kalau setakat nak buat management, atau take over existing sources dari Petronas, tak payah cerita dgn gah la. Kalau bab nak berjanji memanglah senang sbb pakai air ludah ja, bila dah tak jadi atau gagal bagi alasan kerajaan terdahulu / BN / UMNO punya sebab . Ptuihhh , akai orang2 PR memang mudah dibaca !

0 comments:

Post a Comment

Link Blogger Penang / Kedah / Perlis

Link Blogger Pahang / Kelantan / Terengganu